Канада отново е олимпийски шампион по хокей на лед. Кленовите листа дублираха титлата си от Игрите във Ванкувър, след като в битката за златото победиха Швеция с 3:0. 

Канадците триумфират за 9-и път като шампиони. До 2002-а те нямаха титла от Олимпиада в продължение на 50 години, но оттогава спечелиха турнира 3 пъти от 4 издания, като единствено в Торино през 2006-а останаха 7-и. 

Северноамериканците не оставиха съмнение в превъзходството си, като отправиха 36 точни удара към вратата на противника срещу само 24 за шведите, всичките спасени от Кери Прайс. 

За целия турнир Кленовите листа получиха само 3 гола в 6 мача, като не загубиха нито един от двубоите си, което за последно направи СССР в Сараево през 1984-а. 

Още преди мача скандинавците получиха удар, след като се оказа, че няма да могат да използват нападателя Никлас Бекстрьом поради контузия. 

Първият гол падна 12:55 минути след началото на мача, когато Джеф Картър подаде отлично към застаналия пред вратата Джонатан Тайвс и капитанът на Чикаго Блекхоукс отклони шайбата през краката на Хенрик Лундквист. 

След това Кленовите листа не успяха да се възползват при игра с човек повече, а същото направиха и шведите. Канадците действаха спокойно, може би и заради гола, който отбелязаха и чакаха нов момент, който дойде 15:43 минути след началото на втората третина. 

Тогава грешка в средната зона позволи на Сидни Кросби да се измъкне сам срещу Хенрик Лундквист и хокеистът на Питсбърг успя да финтира вратаря и да реализира. Стражът опита да затвори левия си долен ъгъл с кънката, но не успя да го направи достатъчно бързо и шайбата влезе във вратата. Това бе първото попадение на Кросби в турнира. 

В третата част северноамериканците продължиха да контролират двубоя и да атакуват, като в средата на периода окончателно решиха всичко. Крис Куниц вкара с мощен шут, при който шайбата се отби от горната греда и влезе във вратата.