Вчера един от героите на България от Мондиал 1994 Йордан Лечков отпразнува своя 47-и рожден ден. Той даде интервю за вестник "Труд", в което се върна към незабравимото за всички българи световно първенство в САЩ.

Според Лечков Германия е причинила голяма болка на домакина на тазгодишното световно първенство Бразилия, побеждавайки Селесао с невижданото 7:1 на полуфинала.

"20 години по-късно триумфът срещу Германия ми изглежда още по-грандиозно. Виждате как мачкат германците сега. И през 1994 година бяха здрав отбор, световни шампиони. С Матеус, Клинсман, Фьолер, Хеслер, Бухвалд... Две години по-късно спечелиха европейското", започна Лечков.

"Сега може да се оцени колко добър футбол сме играли. По телевизиите повтаряха достатъчно световното в Щатите. Вижда се, че надигравахме всеки отбор, който сме победили. И срещу Нигерия не играхме слабо."

"Как се бие Германия? По германски. Само с колектив. Пречупихме ги. От 0:1 до 2:1. После и в София ги бихме така. От 0:2 до 3:2. Нашият отбор беше перфектно съчетание на добри футболисти в разцвета на силите. Играехме задружно. Не зависехме от една звезда."

"Ако някой няма ден - други изнасят мача. На световното Стоичков се изяви най-много, стана голмайстор. Но всички хвърляхме сили докрай, дадохме най-доброто, на което сме способни. А способностите ни бяха големи, четвъртото място го доказва."

"Стоичков е най-големият футболист от нашето поколение. Това винаги съм го казвал. Но всеки край него даде своя принос. Бяхме колектив и силни футболисти едновременно."

"Дали отборният дух на Германия може да се пречупи само с по-силен отборен дух? Не само. Трябват и футболни качества. Като играчи в този момент ние не отстъпвахме по нищо на германците в Щатите. Да не кажа, че ги превъзхождахме. И ги победихме, защото бяхме колектив. Знаехме се, изпълнявахме си задачите, бяхме вече 4-5 години заедно."

"Как ми се струва Германия на това световно? Сработен отбор. Обигран. Научен. Дисциплиниран. Знае кога какво да направи. Не зависи от формата на конкретни футболисти. Има заменяемост, конкуренция. Един излиза, влиза друг, а разлика не се усеща. Това е плод на дълъг труд."

"Преди световното прогнозирах, че ще играе финал. Очаквах, че другият отбор също ще е от Европа. Кой е по-неудобният съперник за Германия? По мое мнение Аржентина. За бразилците нищо няма да кажа. Тях достатъчно ги боли. Дълго ще се лекуват."

"Голът ми срещу Германия преди 20 години не промени живота ми в личен план. В професионален - може би. След световното трябваше да се махна от Германия. Там не преглътнаха, че ги бихме с моя гол. Реших да остана в Хамбургер, тъкмо бях подписал нов договор. Роди се синът ми, не искахме да се местим. Сигурно беше по-добре да отида другаде, но... Живот и здраве да е!"

"След световното ме искаха къде ли не. Италия, Испания, Англия... От Италия - Лацио, от Испания - Валенсия, от Англия не си спомням, тъй като никога не съм искал да ходя там. Тогава в Англия се играеше най-слабият футбол от големите първенства."

"Дали в близко бъдеще България може пак да постави Германия на колене? Трудно ми е да си го представя. Но това е футбол, всичко става, нали? Да се надяваме", завърши Данчо Лечков.