Гневните изригвания, кавги, конфликти, междуособици и всякакви други дрязги, възникващи в хода на човешките отношения не веднъж и дваж са белязали световните първенства по футбол.

Като използва за повод необяснимото на пръв поглед решение на селекционера на Аржентина Алехандро Сабея да не повика Карлос Тевес за Бразилия 2014, сайтът Goal.com припомни най-големите междуличностни скандали, свързани със световни финали.

10. Нигерийските национали срещу националната федерация (1998)

Блестящият гол на Сънди Олисех срещу Испания бе една от перлите на Франция 1988, но сериозен скандал във връзка с премиите съсипа атмосферата в стана на Суперорлите преди осминафинала с Дания.

Играчите и националната федерация започнаха да се обвиняват взаимно по повод обещаните премии. Междуособицата, естествено, не доведе до нищо добро и нигерийците бяха смазани с 4:1 от Дания на Михаел и Бриан Лаудруп.

9. Кройф и Гулит срещу Адвокаат и холандската федерация (1994)

Холандците се славят не само с талантливите си играчи, но и с конфликтите, които редовно раздират националния им отбор. Световното през 1994 г. също не беше изключение.

Легендата Йохан Кройф, който през 1978 г. отказа да участва на мондиала в Аржентина, водил тайни преговори с футболната централа на страната, за да поеме тима преди САЩ 1994. В крайна сметка двете страни не се разбраха за парите и за това дали Кройф трябва да носи емблемата на федерацията върху дрехите си.

Що се касае до Рууд Гулит, той изрази желанието си отново да играе за оранжевите… преди отново да откаже. Черното лале се съгласи да се върне заради новия треньор Дик Адвокаат, но в крайна сметка окончателно сложи край на кариерата си в националния тим заради спорове относно тактиката на отбора (според друга версия – заради ревността на играчите на Аякс).

8. Ефенберг срещу немските фенове и Берти Фогтс (1994)

Халфът на Байерн Щефан Ефенберг винаги се е славил със сприхавия си нрав и с голямата си уста. Така веднъж той предложил на треньора си Юп Хайнкес да излязат от помещението и да решат противоречията си като истински мъже.

Ефенберг бе освиркан от немските фенове по време на мача срещу Южна Корея на САЩ 1994 и, без да му мисли много, им показа среден пръст, когато бе сменен. Селекционерът Берти Фогтс сметна това за прекалено и набързо го прати у дома. Фразата "Да направиш Ефе" пък навлезе в немския футболен лексикон.

7. Киналя срещу Валкареджи (1974)

Джорджо Киналя бе един от най-колоритните италиански национали, надарен с невероятен талант. Нападателят обаче погребал кариерата си в Скуадра адзура с яростната си реакция, след като бил сменен срещу Хаити на световното през 1974.

Киналя започнал да спори със селекционера Феручо Валкареджи, подсилвайки думите си с груби жестове и ритайки няколко бутилки с вода, преди да се изнесе от скамейката и да се скрие в тунела. Нападателят на Лацио не спрял до там, а изпотрошил съблекалнята на Италия.

6. Гаскойн срещу Ходъл (1998)

Звездата на Пол Гаскойн на международната сцена изгря на световното през 1990 в Италия. Англичаните не се класираха за САЩ 1994, но Газа се надяваше да запише второ участие във Франция четири години по-късно. За негов лош късмет, селекционерът Глен Ходъл бе на друго мнение.

Гаскойн не приел добре новината, че няма да пътува за Франция и изпотрошил хотелската стая на Ходъл. По-късно последният призна, че е очаквал Газа да го удари, но халфът все пак не стигнал чак дотам.

5. Ромарио срещу Зико (1998)

Бразилците бяха смятани за фаворити да защитят титлата си във Франция. Проблемите в тима обаче започнаха, когато Ромарио получи травма и веднага бе изключен от състава. Своенравният нападател изригна мощно срещу селекционера Марио Загало, като нападна и Зико, който бе в щаба на Селесао, като го нарече "роден неудачник".

В крайна сметка Ромарио си отмъсти, като изтипоса карикатури на двамата си врагове върху вратата на тоалетната в заведението си в Рио. Последните пропуснаха да проявят чувство за хумор, а вместо това оставиха осъдиха нападателя за морални щети.

4. Захович срещу Катанец (2002)

Грозна кавга между звездата на Словения Златко Захович и селекционера Катанеч съсипа дебюта на страната на световни финали в Далечния Изток.

Захович не понесе никак добре смяната си в първия мач срещу Испания и атакува словесно треньора. "Беше шибан играч и сега си шибан треньор. Мога да купя теб, къщата ти и семейството ти!", изригна Захович.

Така звездата си тръгна от световното малко преди съотборниците си, които загубиха и трите си мача в групата.

3. Кийн срещу Маккарти (2002)

Последното до този момент участие на Ирландия на световни финали бе белязано от жестокия конфликт между звездата на Манчестър Юн Рой Кийн и селекционера Маккарти.

Последният бе вбесен от непрекъснатото недоволство на Кийн от условията на тренировъчния лагер в Сайпан. В крайна сметка на Маккарти му дойде до гуша и той прати коравия полузащитник да си ходи вкъщи.

Ирландия излезе от групата си, но отпадна от Испания след дузпи на осминафиналите. Горе-долу по същото време Кийн бе сниман от папараци, докато разхождаше кучето си в парка.

2. Лариос срещу Платини (1982)

Петлите заемат челните две места в класацията. Първият случай е от мондиала през 1982 г. Французите оправдават репутацията си на любители на извънбрачните връзки, когато халфът Жан Франсоа Лариос бе изхвърлен от състава. Причината бяха циркулиращите слухове, че е преспал с жената на суперзвездата Мишел Платини.

Лариос никога повече не игра за Франция, а Петлите отпаднаха драматично след дузпи в полуфинала срещу ФРГ.

1. Френските национали срещу селекционера Доменек (2010)

Французите имаха високи очаквания преди последното световно в ЮАР. Твърде скоро обаче се оказа, че селекционерът Раймон Доменек е изпуснал безвъзвратно юздите на футболистите си. Никола Анелка бе качен на самолета за вкъщи, след като наругал треньора си след загубата от Мексико.

В знак на протест част от френските национали отказаха да тренират, а Патрис Евра едва не се сби с отговорника за физическата подготовка.

Конфликтът между Доменек и федерацията от една страна и няколко водещи играчи, сред които Евра, Тиери Анри и Уилям Галас, нямаше как да бъде преодолян и сините напуснаха турнира безславно само с 1 т. от трите си мача в групата.