С два гола на Неймар Бразилия обърна Хърватия и победи с 3:1 в първия мач от световното първенство по футбол, игран на стадион Сао Пауло.

До победата обаче се стигна след скандална дузпа за домакините, от която падна и победния гол за тях. При ситуацията Фред получи пас с гръб към вратата и едва бе докоснат в рамото от Ведран Чорлука, но японският съдия Юичи Нишимура счете, че това е достатъчно да отсъди нарушение.

Неймар застана зад бялата точка и вкара решителния гол. Звездата на Селесао бе герой и през първото полувреме, когато изравни резултата с удар от дистанция.

С това домакините успяха да обърнат резултата, след като в самото начало Марсело си отбеляза автогол. В самия край пък един от най-добрите играчи в мача - Оскар увенча активната си игра с гол.

С това се запази традицията Бразилия да няма загуба като домакин. Селесао вече е в серия от 38 поредни мача без загуба, като в официални мачове поредицата е 58 мача.


Хърватия започна смело мача и още в първата минута организира атака, която завърши с удар от дистанция на Матео Ковачич покрай вратата.

Бразилия отговори със слаб удар на Давид Луис след центриране от фаул, който обаче с нищо не затрудни Стипе Плетикоса. Далеч по-опасно бе минута по-късно пред вратата на Бразилия, когато Ивица Олич засече отблизо с глава покрай страничната греда.

В 11-та минута Хърватия напълно заслужено откри резултата. Олич отново беше в основата на нещата с опасния си пробив по крилото, след което последва ниско центриране пред вратата. Никица Йелавич не можа да засече добре топката, но така без да иска излъга стоящия зад него Марсело, който засече в собствената си мрежа.

Бразилия опита да реагира и малко след това Оскар отправи опасно центриране, което мина покрай Стипе Плетикоса, но след това съвсем малко не стигна на Фред и Неймар да засекат на празна мрежа.

Селесао се бе активизирал и Паулиньо се освободи от двама защитника в наказателното поле, след което от странична позиция нанесе силен удар, но право в ръцете на Плетикоса. Малко след това пък Неймар проби технично покрай защитник успоредно на аутлинията. Имаше известни съмнения дали топката не излезе в аут, но играта продължи и след върнат пас назад Оскар нанесе опасен удар към далечния ъгъл, но Плетикоса отново се намеси решаващо.

В средата на полувремето Неймар имаше шанса съдията да не е прекалено строг след като бразилецът удари с лакът в гърлото Лука Модрич след борба за висока топка, но се размина само с жълт картон.

И това се оказа решаващо, защото именно звездата на Барса изравни резултата в 29-та минута. Оскар се пребори с двама играчи на Хърватия в центъра на терена и подаде към Неймар. Той напредна към наказателното поле и макар да имаше няколко защитника пред себе си успя да нанесе удар по земя. Изстрелът не бе никак силен, но бе много точен и след рикошет в страничната греда топката влезе в мрежата.

До края на полувремето Бразилия бе по-активният отбор и Оскар създаде още веднъж напрежение в наказателното поле, но ниското му центриране за малко не бе достигнато от Фред. Удар от фаул на Неймар пък рикошира леко в стената и мина покрай вратата, а накрая атака на Хълк бе спряна с неправилна засада.

В началото на второто полувреме домакините започнаха малко по-активно, но Хърватия бързо изравни играта. "Шахматистите" дори можеха да имат претенции за сериозна санкция срещу Дани Алвеш, който макар и неволно препъна излизащия сам срещу вратаря Олич, но съдията не отсъди дори нарушение.

За Бразилия Дани Алвеш пропиля пряк свободен удар от удобна позиция, но с изключение на него нямаше други опасности за Плетикоса.

В 69-та минута обаче се стигна до повратния момент с дузпата, която бе реализирана от Неймар. Веднага след гола Бразилия имаше активизиране и Оскар за пореден път създаде голово положение, като елиминира съперник и центрира добре в наказателното поле, но Давид Луис стреля неточно с глава. В ситуацията обаче топката не бе много лесна за бившия защитник на Челси.

В последните минути Хърватия организира някакъв натиск. Лука Модрич затрудни донякъде Жулио Сезар от дистанция, Ведран Чорлука стреля неточно с глава, а пък удар на Перишич бе избит с мъка от стража на Бразилия. Гостите обаче така и не създадоха чисто голово положение.

В 91-та минута пък Бразилия сложи точка на спора с трети гол. Влезлият като резерва Рамирес игра твърдо срещу Ракитич в центъра на терена и след като съдията не отсъди нарушение, Оскар започна контраатака. Той бе застигнат пред наказателното поле и в последния момент стреля отчаяно с външната част на кръга, който обаче изненада Плетикоса и влезе в мрежата.

 

Бразилия - Хърватия 3:1

0:1 Марсело 11 а.г.
1:1 Неймар 29
2:1 Неймар 70 дуз.
3:1 Оскар 91

Бразилия: Жулио Сезар, Марсело, Диего Луис, Тиаго Силва, Даниел Алвеш, Луис Густаво, Оскар, Паулиньо (63 Ернанеш), Хълк (68 Бернард), Неймар (88 Рамирес), Фред

Хърватия: Плетикоса, Врсалко, Чорлука, Ловрен, Сърна, Перишич, Ракитич, Модрич, Ковачич (61 Брозович), Йелавич (78 Ребич), Олич

Юичи Нишимура

Прочети още на: http://worldcup2014.gol.bg/live?id=292857

Ю

Юичи Нишимура

Прочети още на: http://worldcup2014.gol.bg/live?id=292857