Мексико увеличи шансовете си да се класира за 1/8финалие на световното първенство, след като победи Камерун с 1:0 във втория мач от група А и вече има 3 точки. 

Ацтеките успяха да направят това, въпреки съдийството, след като две техни гола през първото полувреме бяха отменени заради несъществуващи засади.  

Като цяло тимът от Северна Америка заслужено спечели, след като доминираше през по-голямата част от двубоя и остана без загуба от африкански съперник – 2 победи и 2 равенства. 

Мачът се игра под проливен дъжд, а Хавиер Ернандес очаквано остана на пейката за Мексико, като вместо него започна Орибе Пералта. Фолкер Финке пък пусна очакван състав на Камерун, залагайки на опитни играчи. 


Началото бе спокойно, без добри положения пред вратите. Все пак мексиканците изглеждаха малко по-добре, като постепенно започнаха да притискат съперника. 

Те стигнаха и до попадение в 11-ата минута, когато Джовани дос Сантос засече от въздуха центриране на Маркес и вкара. Лайнсменът обаче вдигна флага за засада, но на повторенията се видя, че нападателят на Виляреал е на една линия с последния в отбраната. 

В 18-ата минута Камерун стигна до първата си опасност. Ето’о бе изведен в наказателното поле, но миг преди да стреля Морено изби топката в корнер. 

В 29-ата минута мексиканците пак нямаха късмет със страничния съдия, който им отмени втори редовен гол. След корнер Дос Сантос реализира отблизо. Реферът вдигна флага, но пак сбърка, тъй като след центрирането топката бе докосната от камерунски футболист, така че голът бе напълно редовен.

До почивката мексиканците продължиха да доминират, но не успяха да стигнат до гол. Хубав пас зад защитата не бе достигнат от Пералта, а в края на първата част остана впечатления, че Джовани дос Сантос е съборен в наказателното поле от Чеджу, но реферът отсъди корнер. 

След паузата Мексико остана по-активния от двата отбора. В 47-ата минута Ацтеките имаха отличен шанс. Хубава комбинация изведе Пералта съм в наказателното поле, но вратарят на Камерун скъси дистанцията и успя да спаси диагоналния му удар.

Камерун можеше да поведе противно на логиката, след като свободен удар на Беноа Асу-Екото се отби от гредата и топката премина много близо до свободния ъгъл, след като вратарят бе тръгнал на другата страна. 

В 61-ата минута все пак логичното се случи и Мексико поведе. Джовани дос Сантос бе изведен в наказателното поле и стреля. Итанж успя да избие, но Пералта стигна пръв до топката и я прати в мрежата на африканския тим. 

След гола мексиканците очаквано се прибраха в своята половина и започнаха за разчитат на контраатаки в стремежа да решат всичко. На Камерун пък липсваше креативност и Лъвовете просто не знаеха какво да правя в предни позиции, като действаха хаотично и разчитаха предимно на центрирания. 

В 84-ата минута имаше неволна игра с ръка в наказателното поле на Мексико. Чупо-Мотинг пресече изчистване пред наказателното поле и стреля. Топката рикошира в ръката на Рафа Маркес, след което и в гредата. Очевидно обаче нямаше умисъл, а и самите камерунци не поискаха дузпа. 

В 88-ата минута африканците все пак стигнаха до отлична ситуация. Чупо-Мотинг бе изведен зад защитата на Мексико и подаде успоредно на голлинията пред вратата, но в последния момент Родригес се протегна и успя да избие. 

Секунди след изтичането на 90-те минути Муканджо стреля опасно с глава, след като бе оставен непокрит, но Очоа успя да се хвърли и да улови топката. Малко след това Чичарито пропусна да реши всичко. Останал сам на границата на вратарското поле той стреля в трибуните, но въпреки това отборът му успя да стигне до важния триумф. 

Мексико – Камерун    1:0

1:0    Пералта    61

МЕКСИКО: Очоа, Лаюн, Морено, Маркес, Родригес, Агияр, Гуардадо (68 Фабиан), Васкес, Ерера (92 Салсидо), Джовани, Пералта (73 Хавиер Ернандес)


КАМЕРУН: Итанж, Джеджу (46 Нункеу), Н’Кулу, Чеджу, Асу-Екото, Сонг (79 Уебо), Мбиа, Ено, Муканджо, Чупо-Мотинг, Ето’о