С хеттрик на Томас Мюлер Германия разби Португалия с 4:0 в двубой от група "G" на световното първенство по футбол, състоял се на стадион "Арена Фонте Нова" в Салвадор. Това бе стотният мач за Маншафта на световни финали.

Двата отбора се захапаха още от самото начало, но Германия излезе с едни гърди напред след нарушението на Перейра срещу Гьотце в пеналта. Томас Мюлер реализира отсъдената дузпа, а двайсетина минути по-късно Матс Хумелс удвои с глава.

Интригата се изпари малко след това, когато Пепе удари без топка Мюлер и получи директен червен картон. В добавеното време на първата част Мюлер закла иберийците след точен удар с левия крак.

Десетина минути преди края на редовното време Томас Мюлер оформи своя хеттрик, след като Патрисио не реагира добре при прострелното центриране на Шюрле.


Символичните домакини започнаха малко по-дейно с центрирания отдясно към Марио Гьотце, но техничарят не успя да създаде главоболия за противниковия състав.

Уго Алмейда отправи първия удар в срещата след хубаво подаване на Кристиано Роналдо, но след получилия се лек рикошет Мануел Нойер не бе затруднен.

Последваха два изстрела на футболист №1 за изминалата година Кристиано Роналдо. Първият от тях мина далеч над напречната греда, но при втория случай Мануел Нойер трябваше да спасява диагонален шут на острието след добрия поглед на Мигел Велосо.

Веднага след това Руи Патрисио бе затруднен с върната топка към него и стражът на португалците изчисти право в краката на Сами Кедира. Халфът опита да прати топката в опразнената врата, но кълбото мина покрай левия страничен стълб!

Бяха изминали десетина минути игра, когато чудесна комбинация между Мюлер и Йозил предостави топката на Марио Гьотце в наказателното поле. Гьотце бе съборен от Жоао Перейра и реферът Милорад Мажич посочи бялата точка. Томас Мюлер пое отговорността и не сбърка, реализирайки в долния ляв ъгъл.

Двата отбора буквално оставиха без дъх зрителите през първия четвърт час, в който наложиха бясно темпо, редувайки остри атаки и пред двете врати. Постепенно съперниците напълно очаквано намалиха темпото, дебнейки за опасни контраатаки.

В средата на първото полувреме Нани изненадващо реши да стреля от границата на наказателното поле, но тежкият му удар профуча над напречната греда!

Постепенно двубоят се превръщаше в истинско зрелище, наподобявайки гладиаторска битка на зеления терен. И двата отбора изглеждаха уязвими в защита, но това впечатление се дължеше на прекрасните им изпълнители в офанзивен план и открития футбол, на който бяха заложили двамата наставници.

Беше изминал половин час от началото на срещата, когато се стигна до невероятен пропуск на Марио Гьотце. Той получи пас от Месут Йозил, но ударът на "Супер Марио" от десетина метра срещна тялото на защитник и излезе в корнер. След изпълнението му Матс Хумелс засече с глава на границата на малкия пеналт, надскачайки двама футболисти на противника и прати топката в мрежата зад Руи Патрисио!

В 37-та минута Пепе получи директен червен картон. Защитникът първо удари с ръка Томас Мюлер в лицето, а после му нанесе и сравнително лек удар глава в глава.

Германия се опита да доубие грохналия си противник. Изстрел на Тони Кроос рикошира в Едер и излезе в корнер, а после Марио Гьотце шутира неточно с левачката.

В добавеното време на първата част Тони Кроос центрира в наказателното поле, където Бруно Алвеш не успя да изчисти, подарявайки топката на Томас Мюлер. Той нямаше нужда от втора покана и в близост до точката на дузпата бе безпощаден с левия крак.

Малко след почивката Месут Йозил пропусна да вкара, оставайки очи в очи с Патрисио. Вратарят спаси техничния удар с левия крак на Йозил, а секунда след това добавката на Мюлер с глава мина над напречната греда.

Малко преди да измине един час игра от началото на срещата звездата на Португалия Кристиано Роналдо си спечели пряк свободен удар на около 24 метра. Неговият снаряд обаче срещна построената стена.

В средата на второто полувреме Фабио Коентрао получи мускулна контузия и бе заменен принудително. Португалците продължиха да атакуват, но след хубавия пас на Моутиньо Нани стреля в тялото на германски бранител.

Двайсетина минути преди края на редовното време Гьотце пропусна да реализира четвърти гол за Бундестима. Той получи подаване от Андре Шюрле, но се забави и стреля в тялото на Перейра.

В 75-тата минута се стигна до бомбен изстрел на Нани от дистанция, но Нойер спаси. Едер падна в пеналта след контакт с Бенедикт Хьоведес и макар защитникът да закачи крака на нападателя, реферът даде знак играта да продължи.

Малко по-късно Мюлер довърши съперника, оформяйки своя хеттрик. Руи Патрисио не реагира по най-добрия начин след прострелното центриране отдясно на Шюрле, изпускайки топката пред краката на Мюлер. Той нямаше нужда от втора покана и успя да прати топката в мрежата от паднала позиция.

В добавеното време на срещата Кристиано Роналдо получи възможност да стреля силно от пряк свободен удар, но неговият изстрел от около 25 метра бе спасен от Мануел Нойер.

 

Германия - Португалия  4:0

1:0  Томас Мюлер - 12', дузпа

2:0  Матс Хумелс - 32'

3:0  Томас Мюлер - 45' +1'

4:0  Томас Мюлер - 78'

 

Директен червен картон: Пепе (Португалия) - 37'

 

Германия:  Нойер, Хумелс (Мустафи - 73'), Мертезакер, Боатенг, Хьоведес, Лам, Кедира, Кроос, Гьотце, Мюлер (Подолски - 82'), Йозил (Шюрле - 63')

Португалия:  Патрисио, Бруно Алвеш, Пепе, Коентрао (Андре Алмейда - 65'), Перейра, Моутиньо, Велосо (Коща - 46'), Мейрелеш, Нани, Роналдо, Уго Алмейда (Едер - 28')

 

Любопитна галерия със снимки от мача може да видите ТУК