Португалия постигна успех с 2:1 над Гана, но отпадна от Мондиала. Иберийците изиграха добър мач на "Ещадио Насионал де Бразилия" в едноименния град. 

Бойе си вкара нелеп автогол и даде аванс на иберийците в 31-ата минута, след което обаче "Черните звезди" изравниха чрез Асамоа Гиян в 57-ата минута.

След много груба вратарска грешка Роналдо пък вкара за крайния резултат в 80-ата минута и донесе успеха на своите.

Звездата на иберийците пропусна няколко oтлични положения по време на мача, докато и ганайците имаха много добри шансове за гол.

След този мач Португалия финишира на 3-ото място в групата си с актив от 4 точки, докато Гана е на последната 4-а позиция само с точка.

Преди този мач в лагера на ганайците е бе разразил голям скандал и от отбора бяха изгонени Мунтари и Боатенг, но въпреки това отборът не показа никак лош футбол.

В този мач Гана имаше нужда от каквато и да е победа, за да продължи напред, след като Германия надви САЩ, но отборът така и не успя да стигне до целта си. 

Отборът бе изключително близо до целта си, след като при 1:1 пропусна "златен" шанс за гол. От друга страна пък убедителна победа на Португалия щеше да осигури класиране за елиминациите, но пропуските на Роналдо струваха твърде скъпо на тима. 
 



Срещата започна на малко бавни обороти, но в 5-ата минута Роналдо взриви публиката с феноменално изпълнение. 

Той отправи изключителен удар от малък ъгъл, от дистанция, но топката срещна напречната греда и това спаси ганайците да бъдат в ролята на бъдещи в резултата.

През следващите минути не се стигна до кой знае какви положения и играта се поуспокои.

В 12-ата минута отново Роналдо бе в "светлините на прожекторите" и отправи прекрасен удар от фаул, но стражът на Гана успя да се намеси и да избие топката в корнер.

Четири минути след това Гиян бе намерен в наказателното поле на иберийците, но топката му бе отнета.

През следващите минути темпото на игра стана изключително високо и в 31-ата минута Португалия стигна до аванс.

Той дойде след автогол на Бойе, който засече с коляно топката на близката греда след центриране на Велосо в опита си да я изчисти. Така кълбото придоби доста странна траектория и се удари в двете греди, след което влезе в ганайската врата.

Гана бързо можеше да изравни след удар на Гиян, но Бето с крак успя да избие топката и да предотврати опасността.

В минутите до края на полувремето португалците показаха добра игра в атака, като Роналдо и Аморим отправиха опасни удари.

Този на капитана бе спасен от вратаря, докато топката премина на сантиметри покрай вратата след удара на неговия съотборник. В самия край на полувремето Бойе можеше да си вкара втори автогол в опита си да изчисти топката, но този път кълбото премина над ганайската врата.

След почивката португалците стигнаха до добър шанс в 48-ата минута, след като при една многоходова атака атака Нани отправи силен удар от дъгата. Грешникът, който си отбеляза автогол, Бойе този път обаче се намеси прекрасно и се изпречи на пътя, на кълбото, като го извади в корнер.

Няколко минути след това Гиян отправи страхотен удар от дистанция, като топката премина само на сантиметри покрай страничната греда.

Португалците натиснаха противника през следващите минути и Нани отправи удар в 56-ата минута, който бе блокиран от противников бранител.

Минута след това Гана изравни след попадение на Асамоа Гиян, който засече прекрасно центриране на Квадво Асамоа, на далечната греда, с глава и вкара топката в мрежата.

В 63-та минута Гана бе на косъм от пълен обрат, но Уарис направи уникален пропуск, след като от 2 метра непокрит не успя да засече във вратата перфектното центриране на Гиян и прати топката в аут. 

Няколко минути след това Квадво Асамоа отправи силен удар от дистанция, но топката премина покрай вратата.

В 73-ата минута Роналдо падна в наказателното поле на Гана в опит да си изпроси дузпа, но такава логично нямаше. В ситуацията той се хвана за коляното, но успя да продължи мача. 

В 80-ата минута Португалия уби надеждите на Гана. Стражът на ганайците Дауда направи уникална грешка и вместо да улови една топка във въздуха или да я избие в корнер, той я прати към точката на дузпата. Там обаче бе Роналдо, който с много силен удар бе точен. 

Две минути след това Кристияно можеше да оформи хеттрика си, но от близка дистанция прати топката право в тялото на Дауда. В последните секунди Роналдо отново имаше супер шанс за гол, но от близка дистанция изпрати центрирането на Нани в аут. Той имаше и още един шанс, но сам срещу вратаря не успя да реализира и Дауда изби удара му.

В крайна сметка нямаше повече голове до края и двата отбора отпаднаха.


ПОРТУГАЛИЯ - ГАНА 2:1 
1:0 Бойе 31' автогол
1:1 Гиян 57'
2:1 Роналдо 80'

ПОРТУГАЛИЯ: Бето (89 - Едуардо), Алвеш, Пепе, Перейра (61 - Варела), Велосо, Уилям, Моутиньо, Аморим, Роналдо, Едер (70 - Виериня), Нани

ГАНА: Дауда, Менса, Бойе, Афул, Атсу, Баду, А.Аю, Рабиу (77 - Акуа), Асамоа, Гиян, Уорис (71 - Дж. Аю)