С ранен гол на Матс Хумелс Германия постигна трудна победа с 1:0 над Франция на четвъртфиналите на световното първенство.

Централният защитник на Бундестима се завърна в състава след изкаран грип и се оказа с решителен принос за победата. В 12-та минута той засече с глава центриране от фаул, вкарвайки втория си гол в турнира.

При гола останаха съмнения за нарушение в атака на Хумелс срещу Рафаел Варан, но малко по-късно съдията не отсъди дузпа в полза на Германия.

До края на мача Бундестимът имаше контрол върху действията на терена и не позволи на Франция да покаже нищо от това, което направи в предишните мачове на турнира. Едва в последните петнайсетина минути на мача "Петлите" наложиха някакъв натиск, но така и не можаха да стигнат до чисто голово положение.

Влезлият като резерва за Германия Андре Шюрле пък направи два уникални пропуска в края на мача и така не успя да сложи точка на спора. Това обаче не се оказа фатално и Бундестимът се класира на полуфиналите на турнира за четвърти пореден път, което е и рекорд. Франция пък не можа да продължи серията от 5 поредни случая в които се класира на полуфинал, след като излезе от групите.

Съперник на Германия в полуфиналния мач ще бъде победителят от Бразилия и Колумбия.



В съставите и на двата отбора бяха извършени по няколко смени. Повече бяха те в този на Германия - Матс Хумелс се бе завърнал в центъра на защита на мястото на Пер Мертезакер, а Филип Лам се бе върнал на обичайната си позиция като десен бек. На негово място в центъра на терена бе Сами Кедира, а в нападение Миро Клозе бе вместо Марио Гьотце. За Франция Мамаду Сако бе заменил Лоран Косиелни в защита, докато в атака Антоан Гризман започна вместо Оливие Жиру.

Още от самото начало Германия наложи териториално преимущество, макар първата интересна ситуация да бе пред нейната врата. Съдията не маркира засада срещу Матийо Валбуена и той бе изведен отляво в наказателното поле. До него непокрит пред вратата бе Карим Бензема и Валбуена пробва да му поднесе, но го направи лошо и защитник пресече.

В 12-та минута Германия откри от първото си положение за гол. След центриране от фаул Матс Хумелс се пребори пред вратата с Рафаел Варан и с глава забоде топката под сглобката на гредите. Повторенията след това обаче показаха, че той си е помогнал с ръка, бутайки в тялото съперника си. Съдията от Аржентина Нестор Питана обаче даде предимство на офанзивната игра и не отсъди фаул.

И след гола Германия продължи да контролира нещата на терена, но нормално не се впускаше остро в атака. Същевременно тимът на Йоаким Льов не позволяваше на Франция да организира атаки и така дълго време мачът бе много разпокъсан.

В 24-та минута германците имаха претенции за дузпа, след като Миро Клозе получи хитър пас в коридор в наказателното поле и Матийо Дебюши го хвана за фланелката отзад, но съдията не видя това и не отсъди нарушение.

В 34-та минута бе и най-доброто положение за Франция. Гризман бе изведен при ситуация на пасивна засада и хубаво обърна в наказателното поле за Валбуена. Той нанесе опасен диагонален удар отблизо, но Нойер спаси с една ръка,а след това овладялият топката Бензема не можа да направи добавка, защото Хумелс пресече в корнер.

Към края на полувремето имаше още две интересни атаки на "Петлите". Първо Бензема получи точно центриране на втората греда, но ударът му с глава попадна в тялото на защитник пред вратата. Минута преди края пък отново Бензема финтира двама защитника пред наказателното поле и нанесе удар от 12-13 метра, но не можа да преодолее Нойер.

Второто полувреме започна с претенции на Франция за дузпа, след като Швайнщайгер подпря отзад застаналия с гръб към вратата Гризман, но съдията замълча. В следващите минути тимът на Дидие Дешан опита да се активизира, но само откри пространства в собствената си половина. Така на няколко пъти Германия имаше добри възможности за атаки, но центрирания по земя на Йозил и Лам бяха пресечени.

По подобен начин след едно от редките добри включвания на Матюиди по крилото поднесената от него пред вратата топка бе пресечена решително от Швайнщайгер.

Последваха няколко смени, като за Германия влезе Андре Шюрле. Крилото на Челси веднага се отчете с диагонален удар по земя, който не затрудни изобщо Лорис. Томас Мюлер пък не отигра добре една топка в наказателното поле, но така неволно финтира защитник, но след това поднесе неточно назад към съотборник.

Карим Бензема действа отлично в наказателното поле, финтирайки Филип Лам около точката на дузпата, но след това ударът му от близо бе блокиран от Хумелс. Малко по-късно Матюиди получи топката в наказателното поле близо до аутлинията, но от малък ъгъл нямаше как да затрудни Нойер.

След центриране от фаул пък Хьоведес изчисти топката с глава в лицето на Хумелс, получи се странен рикошет и за малко да се получи автогол, но все пак топката мина покрай вратата.

В 82-та минута Германия пропусна невероятно положение да вкара втори гол. Йозил бе изведен по лявото крило с абсолютно празно пространство пред себе си. Той напредна и поднесе към точката на дузпата за Мюлер. Той по нескопосан начин не успя да уцели кълбото, но зад него то дойде на тепсия за Шюрле, който обаче от упор стреля в Лорис.

Пет минути по-късно Шюрле направи нов уникален пропуск. Мюлер проби отдясно и поднесе към точката на дузпата, където от перфектна позиция Шюрле уцели защитник пред вратата.

До края на мача Франция така и не успя да наложи натиск. Въпреки това обаче с малко късмет тимът можеше да стигне до драматичен изравнителен гол в 94-та минута. Карим Бензема финтира защитник в наказателното поле и излезе на стрелкова позиция отляво. Ъгълът бе малък, но разстоянието близко и така ударът на Бензема бе много опасен. Нойер обаче показа страхотен рефлекс и желязна китка и успя като робот да избие под гредата.

 

Франция - Германия 0:1

0:1 Хумелс 12

Франция: Лорис, Дебюши, Сако (71 Косиелни), Варан, Евра, Кабай (73 Реми), Матюиди, Погба, Валбуена (85 Жиру), Гризман, Бензема

Германия: Нойер, Лам, Хумелс, Боатенг, Хьоведес, Кедира, Швайнщайгер, Кроос (92 Крамер), Йозил (83 Гьотце), Мюлер, Клозе (69 Шюрле)