Бразилия победи Колумбия с 2:1 в четвъртфинален сблъсък на световното първенство по футбол, игран на стадион "Ещадио Кастелао" във Форталеза.

Селесао откри резултата още в седмата минута, когато капитанът Тиаго Силва се оказа най-съобразителен след центрирането на Неймар от корнер. Домакините бяха по-активният отбор до почивката, но колумбийският вратар Оспина спаси две тупалки на Хълк.

Момчетата на Сколари нанесоха своя втори удар двайсетина минути преди края на редовното време, когато Давид Луис отправи свиреп шут от пряк свободен удар, разстрелвайки стража на противника.

В 80-тата минута Колумбия все пак се върна в мача, благодарение на гола на Хамес Родригес от дузпа, отсъдена за нарушение срещу Бака. Това е шести гол за Хамес, който е топ-реализатор на световното първенство до момента. До края колумбийците опитаха хаотичен натиск, който не даде резултат.

На полуфиналите Бразилия се изправя срещу Германия. Единственият случай, в който двете държави са играли един срещу друг на световни първенства е финалът на Мондиал 2002, когато кариоките печелят с 2:0 и грабват петата си световна купа.


Домакините започнаха по-дейно и още в самото начало полузащитникът Паулиньо се изстреля по дясното крило, в опит да центрира, но Марио Йепес се намеси добре с чист шпагат.

Малко след това се стигна до изстрел на Неймар от пряк свободен удар, но лидерът на Селесао все още не бе настроил мерника си и шутира покрай левия страничен стълб.

В седмата минута Бразилия откри резултата. Неймар центрира от корнер и топката премина над купа от играчи в наказателното поле. На далечната греда Тиаго Силва изпревари Санчес и успя да вкара топката във вратата на противника.

Колумбийците реагираха като ужилени и моментално пренесоха играта в половината на опонента си. Първо Фреди Гуарин шутира силно, но доста неточно. После бомбеният изстрел на Куадрадо с левачката профуча застрашително покрай десния страничен стълб.

В средата на първото полувреме се стигна до прекрасна бразилска атака, при която Хълк игра на двойно подаване с Неймар и отправи плътен удар с левия крак, спасен от Оспина. После Оскар опита технична добавка от средна дистанция, но право в ръцете на съперниковия страж.

Последва страхотен пробив на Хамес Родригес, който спринтира в продължение на трийсетина метра и подаде вдясно към Куадрадо. Неговият опит за подаване беше пресечен и великолепната възможност за Колумбия се изпари в ситуация, в която домакините се намираха в незавидна позиция.

Марсело стреля силно от двайсетина метра, но кълбото уцели Фред в главата. После Хълк отново си извоюва добра позиция за стрелба, но Давид Оспина парира тупалката му с левия крак. Близо пет минути преди края на първата част Хълк опита нов силен удар с левия крак, но не уцели вратата.

В 44-тата минута Селесао получи възможност да изпълни пряк свободен удар от удобна позиция. Неймар се нагърби с отговорността, но неговият техничен удар с десния крак се оказа неточен.

След подновяването на играта бразилците отново взеха инициативата. В състава на гостите в игра се появи Адриан Рамос, който замени Виктор Ибарбо.

Малко преди да измине един час игра от началото на мача Хамес Родригес подаде към Фреди Гуарин, който "хвана" топката от въздуха с левия крак, но я прати над вратата на съперника.

В средата на второто полувреме Тиаго Силва вкара топката във вратата на гостите, но след като вече бе извършил нарушение срещу стража Оспина. Капитанът на Селесао получи жълт картон и пропуска следващия мач на тима си.

Веднага след това се стигна до отменен гол и за Колумбия. Йепес вкара топката във вратата, но е бил в положение на засада при центрирането в наказателното поле на Бразилия.

В 69-тата минута Бразилия нанесе втори удар. Давид Луис отправи много тежък от пряк свободен удар от около 25 метра, насочвайки кълбото право в горния десен ъгъл. Оспина не успя да реагира и капитулира, като той донякъде може да бъде оправдан с променената траектория на топката.

Малко след това Неймар стреля майсторски с левия крак извън наказателното поле, но топката профуча покрай лявата греда.

В 78-та минута Хамес изведе Бака в наказателното поле и последният бе спънат от вратаря Сезар. реферът правилно отсъди дузпа и показа жълт картон на стража. Хамес застана зад топката и не сбърка.

В последната минута на редовното време Бака отправи силен изстрел извън пеналта, но влезлият на терена Енрике успя да го блокира. Колумбия опита хаотичен натиск в добавеното време, но без успех.

 

Бразилия - Колумбия  2:1

1:0  Тиаго Силва - 7'

2:0  Давид Луис - 69'

2:1  Хамес Родригес - 80', дузпа

 

Бразилия: Сезар, Тиаго Силва, Давид Луис, Марсело, Майкон, Фернандиньо, Паулиньо (Ернанеш - 86'), Оскар, Хълк (Рамирес - 83'), Фред, Неймар (Енрике - 88')

Колумбия: Оспина, Сапата, Йепес, Армеро, Сунига, Карлос Санчес, Гуарин, Хамес Родригес, Куадрадо (Кинтеро - 80'), Гутиерес (Бака - 70'), Ибарбо (Рамос - 46')