Бразилия - Германия, първи полуфинален сблъсък на световното първенство по футбол. Стадион "Ещадио Минейрао" в Бело Оризонте. Вторник, 23.00 часа българско време. Пряко в Gol.bg!


Групата на Бразилия:

Вратари: Джеферсон, Жулио Сезар, Виктор

Защитници: Дани Алвеш, Давид Луис, Марсело, Данте, Максуел, Майкон

Полузащитници: Луис Густаво, Енрике, Фернандиньо, Рамирес, Ернанеш, Оскар, Вилиан, Паулиньо, Бернард

Нападатели: Фред, Хълк, Жо

Наказан: Тиаго Силва

Контузен: Неймар

Под въпрос: Вилиан

 

Групата на Германия:

Вратари: Мануел Нойер, Роман Вайденфелер, Рон-Роберт Цилер

Защитници: Джером Боатенг, Филип Лам, Ерик Дурм, Кевин Гроскройц, Матс Хумелс, Пер Мертезакер, Бенедикт Хьоведес, Матиас Гинтер

Халфове: Бастиан Швайнщайгер, Тони Кроос, Томас Мюлер, Марио Гьотце, Юлиан Дракслер, Сами Кедира, Месут Йозил, Андре Шюрле, , Лукас Подолски, Кристоф Крамер

Нападател: Мирослав Клозе

Контузен: Шкодран Мустафи

 

Прогноза на Gol.bg:

За мнозина специалисти двубоят се явява мечтан финал преди финала, защото именно Бразилия и Германия бяха сочени за големите фаворити преди началото на турнира, заедно с детронирания първенец Испания.

Бразилия е сериозно отслабена от контузията на звездата си Неймар и наказанието на капитана Тиаго Силва. Въпреки изказванията и от двата лагера, че това не може да повлияе на Селесао, истината със сигурност е съвсем руга.

Дотук боязливата и безидейна в много моменти Бразилия бе носена на гръб от Неймар, който осигуряваше голяма част от интересните моменти в предни позиции. Неговите колеги в нападение Фред и Жо са с ефективност, близка до тази на тренировъчни конуси и единствено присъствието на експлозивния Хълк може да стряска германската защита.

В сърцето й обаче действа един от най-силните играчи на този Мондиал - Матс Хумелс. Макар и с леки болки в коляното, бедрото и по-късно тръшнат от температура, бранителят намира сили не само да спира съперниковите нападатели, но и да бележи на топ-отбори като Португалия и Франция.

До момента двата отбора са играли само веднъж на световни първенства - на финала през 2002 година, когато Бразилия спечели с 2:0. Тогава южноамериканците за последно достигнаха полуфиналния етап на световни финали, докато Германия играе за рекорден четвърти пореден път на тази фаза и общо за 12-и път.

Бразилия е губила само един полуфинал в историята си. Става дума за първия от седемте - през 1938 година срещу бъдещия шампион Италия. Германия пък загуби "пресни" полуфинали - на домашния си Мондиал 2006 и на Мондиал 2010, срещу бъдещите световни шампиони - Италия и Испания. Това е добра поличба за отбора, който ще се класира на финала на 13 юли.

Бразилия и Германия са рекордьори по брой мачове на световни финали. Германците са №1 със 104 двубоя, а техният съперник е на втора позиция със 102 срещи. Двете супер-сили са играли общо 21 пъти помежду си, като кариоките имат 12 победи, срещу четири успеха за Маншафта.

В последните десет срещи бразилците винаги успяват да се разпишат, вкарвайки средно по 2.2 гола на мач. Това бразилско поколение обаче няма нищо общо със славните предишни генерации, които танцуваха с топката по терена.

Статистиката показва, че този бразилски отбор е най-грубият в цялата история на световните първенства. Срещу Колумбия "касапите" на Сколари извършиха рекордните за петкратния световен първенец 31 нарушения в един мач. Срещу Чили "бразилските" ритници бяха общо 28 на брой.

Очевидно в хода на турнира Бразилия стана все по-груба, защото започна само с 5 фаула срещу Хърватия. Във втория мач (0:0 с Мексико) фауловете бяха 13, а при победата с 4:1 над Камерун - 14.

Селесао няма загуба на своя земя от 2002 година, което прави 42 поредни мача. Германия обаче няма поражение в последните си 16 двубоя, печелейки 11 от тях. Това е най-добрата серия сред всички полуфиналисти в турнира.

Германия може да се похвали с цели три "сухи мрежи" на световното първенство до момента. Единствено африканските отбори Гана и Алжир успяха да матират Мануел Нойер, но попадението на алжирците дойде в последните секунди, когато победителят вече изглеждаше решен.

На световното първенство до момента Германия изглежда като най-балансираният отбор, който не зависи изцяло от определени футболисти. Колкото и парадоксално да звучи, известният с твърдата си игра допреди години Бундестим играе по-техничен футбол от Бразилия, която десетилетия наред бе еталон за фантазията в играта.

Факторът домакинство не е за пренебрегване, но той може да се окаже нож с две остриета. Подкрепата на публиката може да вдъхне импулс у бразилските национали, но и да повиши рязко напрежението у тях. За това свидетелстват сълзите в лагера на Селесао след драматичната победа срещу Чили.

За Германия едва ли ще има по-добър момент от този, в който да вземе възможно най-сладкия реванш за загубения финал преди 12 години. Нашата прогноза е за напрегнат сблъсък, който навярно ще завърши наравно в редовното време. Очакванията ни са Бундестимът да вземе превес в продълженията и да елиминира домакина на мондиала, без да се стига до изпълнение на дузпи.


Резултат:  Бразилия - Германия  1:3 след продължения