Световното първенство през 1982 се провежда в Испания от 13 юни до 11 юли, като в него има нововъведение – вместо 16 отбора, на финалите се класират 24.

От ФИФА са разбрали какъв източник на доходи може да бъде Мондиала, и от футболната централа са решени на всичко, за да се възползват максимално от машината за пари.

В квалификациите за Мондиал ‘82 участват 109 отбора, като дебют не световната сцена правят съставите на Алжир, Камерун, Хондурас, Кувейт и Нова Зеландия.

Големи отсъстващи са холандците, Мексико, Швеция и Уругвай. На световната сцена се завръщат Англия, СССР, Чехословакия и Белгия. България отново не се класира за финалите.

Бразилия разполага с уникален състав воден от Зико, Сократес и Фалкао, като очакванията са трикратните шампиони да спечелят четвърта световна купа.

Ето ги и четвъртфиналните групи. В едната от тях поляците, предвождани от Бонек, надделяват над Белгия и СССР. В другата група Англия, ФРГ и Испания сътворяват най-скучните мачове в историята на заключителната фаза от световните първенства.

Два резултата 0:0. Германците обаче побеждават испанците и стават полуфиналисти. Истинска драма се разигра в групата на Италия, Бра­зилия и Аржентина. И италианците, и бразилците надде­ляват над Аржентина. Бразилия - Италия е подрани­лият финал.

Бразилците, верни на навиците си да играят преди всичко заради играта, имат благоприятен резул­тат, но продължават да ваят шедьоври и са наказани от устремения към славата Паоло Роси.

Трите му гола са посрещнати от цяла Италия с възторг и надежда. Французите нямат проблеми с Австрия и Северна Ирландия.

Единият от полуфиналите е невероятно безинтересен. Италия надделява над Пол­ша. Другият полуфинал е класика. Малко преди края на продълженията Франция води с 3:1. Румениге обаче вкарва, фишер изравнява - 3:3. Французите са попарени и губят при дузпите - 7:8.

Идва и финалът. Тимът на Италия, както и съперникът ФРГ се явяват за трети път на този решаващ мач. Имат по две титли. Двубоят преминава изцяло под диктовката на „Скуадра адзура", която води с 3:0. Германците се разиграват към края, но стигат едва до почетен гол. Роси и компания дочакват дните на славата. Те са световни шампиони.

ИТАЛИЯ — ФРГ 3:1 (0:0)
11 юли — Мадрид, 90 000
СЪДИЯ — Коельо (Бразилия)

ИТАЛИЯ: Дзоф, Джентиле, Ширея, Коловати, Кабрини, Конти, Ориали, Бергоми, Тардели, Роси, Грациани (Алтобели, Каузио)
ГОЛМАЙСТОРИ: Роси, Тардели, Алтобели

ФРГ: Шумахер, Б. Фьорстер, Щилике, К. X. фьорстер, Бригел, Калтц, Дремлер (Хрубеш), Брайтнер, Румените ( X. Мюлер), Фишер, Литбарски
ГОЛМАЙСТОР: Брайтнер

КЛАСИРАНЕ: 1. Италия, 2. ФРГ, 3. Полша, 4. Франция

Забележка: В статията са използвани материали от книгата "Мистър Футбол 94" на Димитър Попдимитров и Николай Колев