С шеметна игра през второто полувреме Мексико победи Хърватия с 3:1 и се класира за осминафиналите на световното първенство.

"Ацтеките" нанесоха решителен двоен удар в рамките на само три минути. Първо капитанът Рафаел Маркес откри резултата в 72-та минута, засичайки с глава центриране от корнер.

Само три минути по-късно Андрес Гуардадо завърши контраатака, минала през влезлия като резерва Хавиер Ернандес и Орибе Пералта.

В 82-та минута Маркес асистира за третия гол на Чичарито, който засече отблизо  с глава на празна мрежа. Малко преди края Иван Перишич върна един гол след хубава асистенция на Ракитич. Това обаче бе всичко позитивно за Хърватия, която завърши с 10 души заради директен червен картон на резервата Анте Ребич.

Така Мексико се класира на второ място в групата и на осминафиналите ще играе срещу Холандия.



Треньорът на Мекскико Мигел Ерера заложи на абсолютно същия състав, който измъкна нулево равенство срещу Бразилия  в предишния мач. Нико Ковач пък извърши само една промяна в отбора си и на мястото на Самир в игра бе Шиме Вършалко.

Мачът започна равностойно. Първата интересна ситуация бе пред вратата на Мексико когато след заучено изпълнение на корнер Перишич стреля от воле от точката на дузпата, но над напречната греда.

Малко след това отново Перишич се оказа в центъра на събитията, когато при бърза контраатака бе изведен отдясно. Той можеше да опита да се вреже по-рязко в наказателното поле и да пробва удар, но вместо това пробва центриране и защитник изчисти.

В 16-та минута гредата спаси Хърватия от гол. Мексико организира добра атака с бързи подавания и накрая Ерера нанесе страхотен удар извън наказателното поле. Топката прехвърли Плетикоса, но след това тресна сглобката на гредите.

Само три минути по-късно "Ацтеките" имаха стопроцентово положение за гол. Ерера изведе Пералта в наказателното поле с пас, с който и Иниеста би се гордял. Халфът на Мексико бе сам срещу вратаря, но в решителния миг се подхлъзна и не можа да нанесе удар.

В следващите минути мачът стана разпокъсан, като нито един от двата отбора не можеше да стигне до голово положение. В последните минути се стигна до два спорни момента. Първо след центриране от корнер Ивица Олич спря умишлено топката с ръце, но съдията изобщо не видя ситуацията и дори не отсъди фаул. Позитията бе отстрани на пеналта.  При получилата се контраатака Рафа Маркес застигна Перишич, но направи изключително нескопосан шпагат отзад, при който не стигна топката. Маркес обаче не бе последния защитник и затова съдията правилно показа само жълт картон.

След почивката Хърватия започна малко по-активно, но така и не стигна до голова възможност.

В 64-та минута се стигна до изключително спорно положение, тъй като съдията не отсъди чиста дузпа в полза на Мексико. След центриране пред вратата на Хърватия Дарио Сърна първо побутна леко влезлият непосредствено преди това Хавиер Ернандес. Миг по-късно той се хвърли и блокира като вратар с две ръце удар от упор на Гуардадо. В никакъв случай не можеше да се говори за липса на умисъл, но узбекистанският съдия Рафшан Ирмат, който бе на 6-7 метра от ситуацията не отсъди нарушение.

Справедливостта обаче възтържествува, тъй като в 72-та минута Мексико откри резултата. След центриране от корнер Рафа Маркес надскочи двама защитници на Хърватия и с глава заби остро в мрежата. Така той влезе в историята на мексиканския футбол като втория играч, който се разписва на три различни финали на световно първенство.

Само три минути по-късно "Ацтеките" нанесоха своя втори удар. При контраатака Ернандес и Пералта разиграха между трима съперника и последва центриране по земя в наказателното поле. Топката стигна до непокрития Гуардадо и той отблизо опъна мрежата.

Влезлият като резерва за Хърватия Анте Ребич можеше да върне един гол в 78-та минута, когато направи страхотен слалом между няколко защитника и навлезе в наказателното поле. От странична позиция стреля технично и преодоля Очоа, но зад него защитник изчисти от голлинията.

В 82-та минута Мекскико реши всичко  с трети гол. След центриране от корнер Рафа Маркес продължи топката с глава на първата греда и на втората Чичарито пак с глава засече на празна мрежа. При това положение Мексико можеше да се надява дори да изпревари Бразилия на първото място. Тези надежди обаче бяха попарени в 87-та минута от Иван Перишич. Той започна акция, Ракитич му даде пас с пета в наказателното поле и от малък ъгъл крилото на Волфсбург простреля Очоа.

В 89-та минута настроението на Хърватия бе помрачено още повече от директния червен картон на Ребич. Той се протегна с бутоните напред срещу крака на изчистващ топката играч на Мексико и напълно заслужено бе изгонен.

Въпреки това Хърватия можеше да върне още един гол. Най-активният играч на "Шахматистите" Перишич стреля зрелищно от воле само на пет метра от вратата, но Очоа направи поредното си фантастично спасяване на този турнир.


Хърватия - Мексико 1:3

0:1 Маркес 72
0:2 Гуардадо 75
0:3 Ернандес 82
1:3 Перишич 87

Хърватия: Плетикоса, Вършалко (57 Ковачич), Пранич (74 Йелавич), Чорлука, Ловрен, Сърна, Перишич, Ракитич, Модрич, Манджукич, Олич (69 Ребич)

Мексико: Очоа, Родригес, Маркес, Лаюн, Морено, Гуардадо (84 Фабиан), Агилар, Ерера, Васкес, Дос Сантос (62 Чичарито), Пералта (79 Пеня)