Испания напусна световното първенство с победа, след като записа класически успех с 3:0 срещу Австралия в последния си мач от Група B на Мондиала.

Така Световният Шампион все пак не позволи да се сгромоляса тотално, след като преди това допусна две тежки загуби от Холандия и Чили.

Давид Вия се сбогува по подобаващ начин с националния отбор, като откри резултата в 36-та минута след асистенция на Хуанфран. Бившият нападател на Барселона  и Атлетико Мадрид бе най-активният играч на терена и за едно полувреме свърши повече, отколкото Диего Коста за цели два мача.

След почивката Австралия се активизира, но така и не стигна до голово положение. Без да си дава зор пък Испания лесно вкара втори гол. Андрес Иниеста даде хубава асистенция към Фернандо Торес и той отблизо се разписа.

В самия край пък влезлият като резерва Хуан Мата направи резултата класически, получавайки асистенция от друга резерва - Сеск Фабрегас.


 

В състава на Испания Винсенте дел Боске бе извършил цели 7 смени, като мястото си сред титулярите бяха запазили само Серхио Рамос, Жорди Алба, Чаби Алонсо и Андрес Иниеста. В Астралия пък Анге Постекоглу бе заменил само трима играчи, сред които и наказаният Тим Кейхил.

Австралия започна малко по-активно срещата, но без да притесни с нещо отбраната на Испания. Постепенно "Ла Фурия" наложи своя стил с подавания и натика съперника в половината му.  Първата интересна ситуация бе след около четвърт час, когато Касорла и Давид Вия разиграха пред вратата и халфът на Арсенал получи в пеналта, но ударът му бе блокиран от защитник.

Малко след това Иниеста започна атака и след като първоначалното му подаване бе пресечено топката отново попадна в него. Той можеше да стреля, но пробва центриране към Вия, който бе  в засада.

В 23-та минута Испания имаше чисто голово положение. Фернандо Торес направи няколко финта пред наказателното поле и макар да загуби топката, Давид Вия с пета изведе Жорди Алба отляво в наказателното поле. Той бе на чиста стрелкова позиция, но прати топката право във вратаря.

Вия бе най-активният на терена и след пробив по крилото залъга защитник с финтове тип "бициклетес" и центрира успоредно на вратата, но двама негови съотборници се разминаха с малко да засекат от метър в мрежата.

В 36-та минута активната игра на Вия бе увенчана със заслужен негов гол. Андрес Иниеста даде типичен разсичащ пас между няколко защитника и изведе Хуанфран отдясно. Той стигна до аутлинията и от там поднесе пред вратата, където Вия технично засече с петичка.  Това бе неговият 59-ти гол в 97 мача за националния отбор.

Още в първата си атака след гола Австралия създаде напрежение пред вратата на Рейна, но вратарят изпревари с миг Адам Тагарт и изчисти с крак под носа му.

До края на полувремето Испания продължи да доминира. Касорла бе изведен зад защитата в наказателното поле и можеше да стреля от малък ъгъл, но реши да поднесе настрани и защитник изчисти.

След почивката Австралия започна много активно и притисна иберийците. "Сокерос" обаче така и не можеше да създаде голово положение и бе принуден да пробва само центрирания и удари отдалеч.

Андрес Иниеста продължи да дърпа конците в играта на Испания. При една ситуация той финтира двама съперника пред наказателното поле и поднесе за връхлитащия Коке, но той не успя да овладее топката.

В средата на полувремето обаче Иниеста изработи втория гол за отбора си. Той даде прекрасен извеждащ пас в наказателното поле между двама защитника и излезлият сам срещу вратаря Торес не сбърка и промуши топката в мрежата.

При този резултат интригата приключи и двата отбора намалиха още повече и без това ниското темпо. В игра за Испания се появи Сеск Фабрегас, който се отчете с два добри пробива отляво, но малко не му стигна да изработи асистенция за Торес.

 

Австралия - Испания 0:3

0:1 Вия 36
0:2 Торес 69
0:3 Мата 82

Австралия: Райън, Дейвидсън, Шпиранович, Макгован, Уилкинсън, Оар (61 Троизи), Бозанич (72 Брешано), Йединак, Маккай, Леки, Тагарт

Испания: Рейна, Алба, Рамос, Албиол, Хуанфран, Чаби Алонсо (83 Давид Силва), Коке, Касорла (68 Фабрегас), Иниеста, Торес, Вия (56 Мата)