Луис Суарес се превърна в герой за Уругвай, вкарвайки два гола за победата с 2:1 над Англия в мач от Група D на световното първенство.

Звездата на урусите се възстанови от проблемите в коляното си и очевидно бе в оптимална форма, защото съсипа съперника.

Именно той откри резултата малко преди края на първото полувреме, след като получи чудесна асистенция от Единсон Кавани и отклони с глава покрай Харт.

Уейн Руни бе един от най-активните играчи на Англия, но направи няколко невероятни пропуска, а веднъж удари и греда.

Четвърт час преди края обаче той най-сетне прекъсна головата си суша на световни първенства и се разписа, засичайки на празна мрежа центриране на Глен Джонсън.

Също както и в мача срещу Италия обаче Англия допусна много бързо втори гол. Той дойде след решителна грешка на Стивън Джерард, който увисна под една висока топка, зад него Суарес излезе сам срещу вратаря и с мощен удар от малък ъгъл вкара втория си гол.

Така Англия е пред отпадане от световното първенство, въпреки че отново показа добра игра. Единственият шанс на тима на Рой Ходжсън е за въртележка, ако Италия победи както Коста Рика, така и Уругвай.


Голямата новина в състава на Уругвай бе това, че Луис Суарес бе възстановен от операцията в коляното си и започна като титуляр. Рой Ходжсън пък заложи на абсолютно същите 11 играчи, които излязоха и срещу Италия.

Подобно на предишния мач, Англия отново започна добре и имаше преимущество във владението на топката.

Първата интересна ситуация бе в 5-та минута, когато след корнер Касерес завъртя топката директно към близката греда и Харт панически изби в защитник, но след рикошет топката мина покрай гредата.

В 10-та минута англичаните спечелиха пряк свободен удар точно пред наказателното поле. Уейн Руни стреля добре над стената, но топката мина на сантиметри от сглобката на гредите.

Малко по-късно след неуверена игра на Джагиелка топката попадна в Кристиан Родригес около ъгъла на пеналта, но силният му удар прати топката малко над напречната греда.

Правеше впечатление, че уругвайците изпълняваха повечето си ъглови удари по нестандартен начин. Така при поредния такъв Суарес поднесе по земя към Кавани в наказателното поле, но той стреля силно над напречната греда.

В 31-та минута малшансът попречи на Уейн Руни да се разпише. След центриране от фаул топката прехвърли Муслера и на втората греда Руни скочи и засече с глава, но не му стигна съвсем малко ръст и така топката удари напречната греда, вместо да влезе в мрежата.

Шест минути преди края на полувремето Уругвай откри резултата. Николас Лодейро започна атаката, като подаде към Кавани пред наказателното поле. Той центрира изключително прецизно и така топката прехвърли Фил Джагиелка, но зад него дойде идеално за доста по-нисичкият Суарес и той с глава отклони покрай Джо Харт.

Също както в мача срещу Италия Англия можеше да отговори веднага. Уейн Руни даде пас в празно пространство в наказателното поле за Стъридж, който нанесе удар със завъртане, но Муслера изби до гредата.

В началото на второто полувреме Уругвай отново изпълни нестандартно корнер и Касерес завъртя топката към близката греда, Уелбек не можа да я изчисти и леко обърка Харт, но той все пак успя да се намеси.

В 52-та минута урусите можеха да сложат точка на спора. След бърза комбинация Лодейро изведе Кавани на чиста позиция в наказателното поле, той стреля диагонално покрай вратаря, но и покрай вратата. Минута по-късно обаче и Англия имаше невероятно положение. Остро центриране на Лейтън Бейнс рикошира пред вратата и топката дойде точно пред Уейн Руни, който стреля от пет метра от упор, но близо до Муслера и това позволи на вратаря да спаси.

В 60-та минута за момент се получи притеснителна ситуация, след като Стърлинг неволно удари с коляно в главата падналия Перейра и играчът на Уругвай изпадна в тотален нокаут. Той се свести след минута и въпреки препоръката на лекаря за смяна, продължи играта.

Англия наложи натиск, но Уругвай се защитаваше хладнокръвно. В 75-та минута обаче Уейн Руни най-сетне сложи край на головата си суша на световни първенства и изравни резултата. Заслугата бе на Глен Джонсън, който първо финтира съперник по крилото, а след това смело се хвърли с шпагат под носа на защитник и центрира по земя. Топката дойде към втората греда и там Руни засече отблизо на празна мрежа.

След гола обаче тимът на Рой Ходжсън не се възползва от психологическото си преимущество и позволи на Уругвай да пренесе играта в половината му. Първоначално латиноамериканците отправиха няколко безопасни центрирания.

В 84-та минута обаче се стигна до втори гол във вратата на Англия. Виновник бе Стивън Джерард, който увисна при една наглед безопасна дълга топка. Това обърка централните защитници и практически изведе Суарес непокрит в наказателното поле. Нападателят бе на леко странична позиция, но въпреки това със силен удар препарира Харт.

До края Англия така и не успя да реагира и за първи път в историята си записа две поредни загуби на световни финали.


Уругвай - Англия 1:2


1:0 Суарес 39
1:1 Руни 75
2:1 Суарес 84


УРУГВАЙ: Муслера, Перейра, Годин, Хименес, Касарес, Родригес, Лодейро (67 Стуани), Аревало, Гонсалес (78 Фусиле), Суарес (88 Коатес) Кавани

Англия: Харт, Джонсън, Кейхил, Джагиелка, Бейнс, Джерард, Хендерсън (87 Ламбърт), Стърлинг (65 Баркли), Руни, Уелбек (71 Лалана), Стъридж