Не е лош този тим на Англия. Сигурно е време за раздяла с Джагиелка и Джерард, но не мога да разбера онези, които смятат представянето на англичаните в Бразилия за позор.

Синоним на позор беше отборът на Ериксон през 2006, който се страхуваше от собствената си сянка. Позор беше потиснатият, неуверен в себе си тим на Капело през 2010.

Англия няма да участва в мачовете на пряко отстраняване, но от какво толкова да се срамува? От двубоя с Уругвай ли? От тази среща, в която англичаните имаха повече положения, подаваха си по-точно и по-често опитваха да надиграват съперниците си един на един?

От мача, в който падна този прекрасен гол на Руни? Та това беше попадение-красавец, съставено от танца на Стъридж, който му позволи да се измъкне от много трудна ситуация, вклиняването и центрирането на Джонсън, който само след миг щеше да е покрит от трима уругвайци, и радостта на Руни, прекъснал сушата си на световни първенства.

Просто вечерта принадлежеше на Луис Суарес. Той стреля два пъти към вратата и сполучи и при двата си опита. Стопроцентна ефективност. Терминатор.

"Суарес е чудесен играч, но за да попадне сред най-добрите в историята, той трябва да покаже класа на световното", заяви преди няколко дни Рой Ходжсън. Сигурно треньорът на англичаните е искал да увеличи напрежението върху голямата звезда на прекия конкурент. Може пък и да си е мислил, че се отървава от поредния досаден журналист с поредната доза учтива баналност. Вместо това той успя да ядоса още по-силно човека, който в крайна сметка уби отбора му.

Първото, което заяви Суарес след победата над Англия, беше колко се радва, че е отвърнал подобаващо на критиците си.

Много красноречиви думи. Човекът изигра най-силния сезон в кариерата си, прибра всички индивидуални награди в Англия и почти се издигна до нивото на Меси и Роналдо.

След това въпросният човек спечели решителен за страната си мач на световното, но вместо да се радва на живота и да се наслаждава на собственото си величие, той признава колко е яко да затвориш устите на онези, които те хапят.

Струва ми се, че в Бразилия Луис Суарес има намерение да си го върне тъпкано на целия свят.За всички неотсъдени срещу него фаулове. За всички несвирени дузпи. За глобите и дисквалификациите, за червения картон срещу Гана през 2010, който го изхвърли от полуфинала, за Кристъл Палас и за всичко останало.

И това е отвратителна новина за противниците на Уругвай.

Суарес пристигна на мондиала с неизлекувана докрай травма. Той не се появи на терена срещу Коста Рика, дори когато за уругвайците ножът опря до кокала. Имаше съмнения, че ще играе срещу Англия.

Но съдейки по видяното, Суарес е толкова кипи от енергия и толкова силно жадува да вземе своя личен реванш, че не е толкова важно контузен ли е, здрав ли.

Роман Мун, "Спорт сегодня"