Швейцария разгроми Хондурас с 3:0 и зае второто място в група Е на световното в Бразилия. Така Кръстоносците изпревариха Еквадор и се класираха за осминафиналите, където ще спорят срещу Аржентина на Лео Меси.

Джердан Шакири стана герой за червените срещу Хондурас. Той вкара и трите гола за своите.

В 6-ата минута крилото на Байерн се разписа с майсторски изстрел с левия крак извън пределите на пеналта. В 31-ата минутаШакири удвои, получавайки отличен пас от Дърмич. Двамата повториха упражнението и в 71-ата минута за крайното 3:0.

Така Швейцария се класира за осминафиналите, където ще се изправи срещу Аржентина.


Двубоят започна отлично за Швейцария и още с втората си атака Кръстоносците поведоха. Джердан Шакири се вклини от десния фланг и с невероятно прецизен шут с левия крак намери далечния горен ъгъл на вратаря Ваядарес, който остана като препариран.

Хондурас реагира, като изнесе играта трайно в противниковата половина, но без да застрашава вратаря Беналио.

Шакири обаче започна да се очертава като непреодолим проблем за централноамериканците, които трудно удържаха играча на Байерн. Въпреки това инициативата привидно оставаше за Хондурас.

Двата тима обаче допускаха изключително много брак в действията си. Вратарят на Швейцария Беналио в един момент едва не хариза топката на противников играч, но в крайна сметка всичко се размина.

В 31-ата мин. централният бранител на Хондурас Бернардес сбърка фатално. Той не успя да пресече пас от дълбочина към Дърмич и нападателят на Швейцария се озова в отлична позиция на левия фланг. Той изведе нахлуващия в центъра Шакири и последният хладнокръвно заби второто си попадение в срещата – 2:0 за Швейцария.

Гардът на Хондурас падна след втория гол и до края на полувремето Дърмич на два пъти изскочи зад отбраната на централноамериканците. И двата пъти нападателят на Швейцария бе изведен от Шакири, но не успя да преодолее Ваядарес.

Джака пък стреля отдясно след пас на Инлер, но не уцели вратата.

Резултатът на другия двубой в групата на почивката бе 0:0 и това означаваше, че Швейцария ще трябва да търси още голове, за да не отпадне при евентуално попадение на Еквадор срещу Франция.

Вместо това обаче Хондурас имаше шанс в началото на второто полувреме. Джуру изтърва Бенгтсон в наказателното поле и нападателят едва не засече с глава центриране отдясно.

Малко по-късно Бенгтсон бе изведен вляво в наказателното поле, премина излезлия да го пресрещне вратар на Швейцария Беналио, но ударът му от остър ъгъл бе избит от бранителя на Кръстоносците Родригес. Неубедително в тези минути действаше централният защитник на червените Йоан Джуру.

Швейцария отвърна, като приспа отбраната на Хондурас и Мехмеди изведе Шакири, но той нямаше достатъчно пространство, за да преодолее вратаря Ваядарес.

Джери Паласиос падна в наказателното поле на Швейцария след контакт с Джуру, но реферът Питана от Аржентина прецени, че няма основания за дузпа.

За разлика от партньора си в сърцето на отбраната Джуру, Шер направи впечатление с редица стабилни изяви.

За Хондурас пък добре се включи влезлият на почивката Чавес, който бе много активен по лявото крило.

Швейцария обаче за пореден път проведе успешна контра. Дърмич получи вляво, преодоля пазача си и подаде на Шакири, който нямаше никакви проблеми да се разпише фронтално срещу вратаря Ваядерес.

Централноамериканците се опитаха поне да вкарат почетен гол, но Беналио спаси шут на резервата Нахар. Малко по-късно пък Чавес преодоля Лихтщайнер и центрира меко, но Бенгтсон от непосредствена близост с глава не успя да матира стража на Швейцария.

 

ХОНДУРАС – ШВЕЙЦАРИЯ 0:3

0:1 Шакири 6

0:2 Шакири 31

0:3 Шакири 71

Хондурас: Ваядарес, Бекелес, Бернардес, Фигероа, Хуан Гарсия, Оскар Гарсия (77 Нахар), Уилсън Паласиос, Кларос, Еспиноса (46 Чавес), Костли (40 Джери Паласиос), Бенгтсон

Швейцария: Беналио, Лихтщайнер, Джуру, Шар, Родригес, Инлер, Бехрами, Шакири (86 Джемайли), Джака (76 Ланг), Мехмеди, Дърмич (73 Сеферович)

Галерия от мача можете да видите ТУК