Аржентина пречупи Нигерия с 3:2 в спиращ дъха двубой от група "F" на световното първенство по футбол, състоял се на стадион "Ещадио Бейра-Рио" в Порто Алегре.

Двата отбора изиграха вихрено първо полувреме, започнало с два бързи гола в рамките на няколко секунди. Ди Мария нацели гредата още в третата минута, а топката попадна у Лео Меси, който бе безмилостен с левия крак. Аржентинците все още се радваха, когато Нигерия ги смрази с бърза контраатака, завършена от Ахмед Муса.

В добавеното време на първата част Меси реализира от пряк свободен удар, след като само минути преди това Еняма спаси изстрела му от подобна позиция. това бе четвърто попадение на Меси на световното първенство до момента и той се изравни с Неймар на върха в листата на голмайсторите.

Второто полувреме започна така, както стартира и първото - с два бързи гола. Този път Нигерия вкара първа, отново чрез Муса. Отговорът на южноамериканците бе сравнително бърз, когато Рохо засече с коляно центрирането на Лавеци от корнер.

Победата осигури на Аржентина актив от 9 точки и първо място в групата. Нигерия остана с 4 точки, но също се класира за осминафиналите.


Още в третата минута Хавиер Масчерано хвърли дълъг пас към Ди Мария и последният стреля в долния ляв ъгъл. Еняма закачи топката с пръстите си и след като кълбото срещна страничната греда, попадна у Лео Меси, който разстреля съперника с левия крак от десетина метра!

Радостта на аржентинците обаче продължи само няколко секунди, защото не бяха попарени от страхотна контра на опонента си. Бабатунде подаде към Ахмед Муса вляво и той навлезе в наказателното поле, след което нанесе техничен удар покрай Сабалета в долния десен ъгъл, правейки Ромеро напълно безпомощен!

Последваха две много добри акции на южноамериканците. Първо Анхел ди Мария стреля мощно от дистанция, но право в ръцете на Еняма. След това Гонсало Игуаин бе изведен в наказателното поле и преодоля стража на съперника, но не успя да реализира от малък ъгъл. Кун Агуеро пък се опита да намери Игуаин с прострелно центриране отдясно, но Еняма внимаваше и улови спокойно.

В средата на първото полувреме Джон Оби Микел се опита да си вкара зрелищен автогол с летящ плонж след центриране в пеналта на неговия тим, но топката попадна право в ръцете на Еняма, който успокои страстите. Един от най-дейните на игрището Ди Мария се опита да намери Лионел Меси с диагонално подаване по земя в наказателното поле, но топката дойде бърза за суперзвездата и той не успя да я засече.

При една от редките атаки на "суперорлите" след изравнителния гол Одемвинге отправи силен удар с левия крак от голямо разстояние, но кълбото профуча над напречната греда на противниковата врата.

Малко преди да измине половин час от началото на срещата един от най-добрите на терена Анхел Ди Мария изстреля свирепа тупалка от 25 метра с левия крак. Топката влизаше в долния десен ъгъл, но Еняма изби с върха на пръстите си в корнер, от който не последва нещо сериозно.

След това Серхио Агуеро стреля силно от удобна позиция в наказателното поле на съперника, но спечели само корнер, след като Ошанива подложи тялото си срещу летящата с висока скорост топка. Малко след това Кун получи контузия и бе заменен от Лавеци.

Минута преди края на първата част Аржентина получи възможност да изпълни пряк свободен удар. Меси отправи техничен удар с левия крак, при който топката летеше право към горния десен ъгъл, но нигерийският вратар спаси.

В първата от двете добавени минути на първото полувреме Меси получи нов шанс от пряк свободен удар и този път не сбърка. Той отново стреля в десния ъгъл, но Еняма не разчете добре крачките си и само изгледа как топката се спира в мрежата зад него.

Веднага след почивката двата тима отново си размениха по едно бързо попадение. Първо Нигерия успя да изравни чрез Ахмед Муса, който изненадващо получи голямо пространство и след като нахлу в наказателното поле, прати топката в долния ляв ъгъл.

Аржентина отговори със свиреп снаряд на Ди Мария с левия крак, довел до коренр. Лавеци го изпълни и в малкото наказателно поле Марко Рохо успя да засече с коляно, връщайки аванса на своя отбор.

Малко след това Лионел Меси изведе Гонсало Игуаин по прекрасен начин в наказателното поле, но стрелецът бе спрян от вратаря на съперника, който излезе и намали ъгъла. Последва центриране на Рохо отляво към Меси, но ударът от движение на последния се оказа неточен.

В средата на второто полувреме се стигна до интересна смяна. Капитанът на Аржентина Лео Меси напусна терена, а на негово място се появи Рикардо Алварес.

Близо четвърт час преди края на редовното време Ахмед Муса стреля от движение след центрирането на Одемвинге отдясно, но топката профуча над вратата на южноамериканците.

След това Ди Мария копна от фаул към Лавеци, който мина зад гърба на двама защитници и стреля от въздуха, но Еняма спаси. Нигерия отвърна със силен удар на Муса, блокиран от Сабалета, а на отсрещната врата Гарай засече центриране на Ди Мария, но неточно.

Пет минути преди края на мача Еменике шутира мощно от двайсетина метра, но прати топката в аут. Гаучосите контраатакуваха по левия фланг и Ди Мария отправи силен диагонален удар, но право в ръцете на Еняма.

 

Нигерия - Аржентина  2:3

0:1  Лионел Меси - 3'

1:1  Ахмед Муса - 4'

1:2  Лионел Меси - 45' + 1

2:2  Ахмед Муса - 47'

2:3  Маркос Рохо - 50'

 

Нигерия: Еняма, Йобо, Амброуз, Ошанива, Омеруо, Оби Микел, Онази, Муса, Одемвинге (Нвофор - 80'), Бабатунде (Учебо - 66'), Еменике

Аржентина: Ромеро, Гарай, Сабалета, Рохо, Фернандес, Масчерано, Гаго, Ди Мария, Меси (Алварес - 63'), Агуеро (Лавеци - 38'), Игуаин (Билия - 90')

 

Галерия със снимки от мача може да видите ТУК