Аржентина също трябваше да трепери, но все пак победи Швейцария с 1:0 след продължения в 1/8-финален двубой на световното първенство по футбол, игран на стадион "Арена де Сао Пауло". Герой за гаучосите стана Анхел Ди Мария, вкарал в 118-тата минута.

Момчетата на Отмар Хитцфелд играха като равен с равен и дори имаха по-добрите положения през първото полувреме. Ромеро спаси удар на Джака, а малко преди почивката Дърмич направи страхотен пропуск, оставайки сам срещу аржентинския страж.

През второто полувреме Аржентина напълно надигра своя противник, но с чудесни спасявания се отличи вратарят Диего Беналио, който отказа Игуаин, Рохо и Меси. Така редовното време завърши без попадения и двата тима трябваше да влязат в продължения.

Точно когато изглеждаше, че ще се стигне до изпълнение на дузпи, Аржентина откри резултата чрез Ди Мария, получил подаване от Меси.  Драмата можеше да придобие колосални размери три минути след това, когато Джемаили стреля с глава, но страничната греда спаси Аржентина. Швейцария опита натиск, но въпреки смута в половината на съперника, не успя да стигне до дузпите и отпадна с чест.

На 1/4-финалите Аржентина ще играе срещу победителя от мача между Белгия и САЩ. Може да проследите този двубой тази вечер от 23.00 часа българско време, пряко в Gol.bg.


Швейцарците стартираха мача по-добре и в осмата минута Мехмеди осъществи хубав пробив по лявото крило, но центрирането му не се получи по най-добрия начин. После Инлер нанесе много силен, но неточен удар от дистанция.

Южноамериканците бяха доста безидейни и не успяваха да измислят почти нищо интересно. Меси опита извеждащо подаване към Лавеци и Игуаин, но топката попадна у швейцарския страж Беналио.

В средата на първото полувреме Лео Меси навърза четирима футболисти на Швейцария, но не успя с подаването си към втурналия се напред Гонсало Игуаин. Малко след това Игуаин стреля неточно с глава, засичайки центрирането във въздуха на Меси.

В 27-тата минута се стигна до първото сериозно положение в мача. Джердан Шакири проби в наказателното поле и върна назад към Гранит Джака, чийто удар в долния десен ъгъл беше спасен от Ромеро.

На отсрещната врата Гарай получи невероятна възможност в малкия пеналт, но бранителят не успя да засече с глава центриране от корнер, точно пред погледа на забавилия се в тази ситуация Беналио.

В 39-тата минута Швейцария направи груб пропуск. Шакири разсече дефанзивния вал на съперника с разкошен пас към Дърмич, който излезе лице в лице с Ромеро. Вратарят на Аржентина направи крачка напред, но се отказа и остава на място, предоставяйки възможност на Дърмич да го разстреля. Вместо това швейцарският нападател стана за смях, правейки нескопосан опит да прехвърля стража на гаучосите.

Южноамериканците отново се втурнаха напред и сътвориха добра акция през центъра. Анхел ди Мария завърши атаката, но отправи много слаб удар с левия крак.

Веднага след почивката се стигна до чудесна триходова комбинация между Меси, Лавеци и Игуаин, но швейцарската отбрана се справи, изчиствайки в корнер. На отсрещната врата Дърмич би над напречната греда, получавайки добро подаване от Джердан Шакири.

Малко преди да измине един час игра Аржентина вдигна оборотите, упражнявайки здрава преса. Рохо получи отляво и макар да се намираше в трудна позиция, успя да нанесе удар с левия крак. Беналио внимаваше и парира.

После Рохо центрира към Игуаин, който стреля отлично с глава. Топката летеше точно под напречната греда, но Беналио беше на мястото си и изби в корнер с една ръка. След това Меси би от въздуха извън наказателното поле, но стреля малко над напречната греда. Четвърт час преди края на редовното време същото стори и Гаго.

В 78-та минута Меси успя да финтира футболист на съперника и да намери пролука за стрелба, шутирайки с левия крак от петнайсетина метра. И този път Беналио демонстрира страхотен рефлекс, успявайки да избие.

В последната минута на редовното време Меси успя да премине покрай двама футболисти на съперника и подаде към Паласио, но той не отигра по най-добрия начин. Във втората минута на добавеното време Шер нанесе удар с глава след центриране от фаул, но топката прелетя над вратата на южноамериканците.

Двубоят влезе в продължения и още в началото на първото от тях Паласио нанесе удар с глава, засичайки центрирането на Меси от фаул. За пореден път в този мач Беналио се намеси и успокои страстите.

В 109-та минута Анхел Ди Мария беше много близо до откриване на резултата, след като насочи топката по прекрасен начин в горния десен ъгъл, но отново Беналио спаси.

В 118-тата минута Аржентина все пак откри резултата, малко преди да се стигне до изпълнение на дузпи. Родриго Паласио отне топката в средата на терена и подаде към Меси. Той напредна и чукна вдясно към Ди Мария, който стреля прецизно от движение с левия крак по диагонала, пращайки топката в долния ляв ъгъл.

Само няколко секунди по-късно гредата спаси Аржентина! Джемаили засече с глава центрирането отдясно, но топката срещна левия страничен стълб.

 

Аржентина - Швейцария  1:0

1:0  Анхел Ди Мария - 118'

 

Аржентина:  Ромеро, Гарай, Сабалета, Рохо (Басанта - 105'), Фернандес, Гаго (Билия - 106'), Масчерано, Ди Мария, Меси, Лавеци (Паласио - 74'), Игуаин

Швейцария: Беналио, Лихщайнер, Родригес, Джору, Шер, Инлер, Джака (Фернандес - 66'), Бехрами, Шакири, Мехмеди (Джемаили - 113'), Дърмич (Сеферович - 82')

 

Галерия със снимки от мача вижте ТУК