С ранен гол на Гонсало Игуаин Аржентина победи Белгия с 1:0 и се класира на полуфиналите на световното първенство.

Нападателят на Наполи, който бе в отчайваща форма от началото на турнира направи най-силния си мач досега. Той откри резултата още в 8-та минута, когато показа страхотен реализаторски инстинкт и с мигновен удар заби топката покрай Тибо Куртоа.

До края на мача Аржентина контролираше събитията на терена, а Белгия така и не можа да наложи някакъв натиск и да стигне до чисти голови положения. Изпитаната досега стратегия на Марк Вилмотс да вкарва острота със силни смени през второто полувреме не даде резултат този път.

Особено разочароващо бе представянето на звездата на тима Еден Азар, който игра толкова слабо, че бе заменен четвърт час преди края.

Аржентина от своя страна също не се възползва от открилите се пространства в защитата на съперника. Гонсало Игуаин удари напречната греда след една самостоятелна акция, а в допълнителното време Лео Меси направи уникален пропуск сам срещу вратаря.

Това обаче не се оказа фатално и Аржентина се класира на полуфинал, където ще играе срещу победителя от Холандия и Коста Рика.


 

В Аржентина Алехандро Сабея бе направил три смени спрямо състава от предишния мач. На мястото на наказания Рохо титуляр бе Басанта, докато Лукас Билия и Мартин Демикелис замениха Фернандо Гаго и Федерико Фернандес. Серхио Агуеро не се бе възстановил от контузията си и отново бе на пейката. За Белгия пък Марк Вилмотс бе направил само една промяна и вместо Драйс Мертенс титуляр бе Кевин Миралас. Така Ромелу Лукаку отново бе останал резерва.

В първите 2-3 минути по-активният отбор бе Белгия, но след това Аржентина очаквано наложи териториално превъзходство. И още след първото си положение за гол "Албиселесте" откри резултата в 8-та минута.  Анхел Ди Мария опита подаване, което бе отклонено от белгийски защитник към Гонсало Игуаин в наказателното поле. Той без да се бави веднага нанесе удар и заби кълбото неспасяемо до страничната греда

След гола Аржентина продължи да контролира нещата, макар да разчиташе прекалено много на индивидуалните действия на Меси и Ди Мария.

Белгия пък нямаше никаква идея как да стигне до вратата и една от редките опасности пред вратата на Аржентина бе след силен удар от дистанция на Кевин Де Бройне, който затрудни Серхио Ромеро, но след това Дивок Ориги не стигна топката, за да направи добавка.

Лео Меси даде брилянтен извеждащ пас за Ди Мария, който първоначално надбяга Венсан Компани, но след това нагласяйки си топката на удобния ляв крак стреля в тялото на притичалия защитник. При тази ситуация обаче Ди Мария получи контузия в бедрото и бе заменен принудително от Енцо Перес.

Малко по-късно звездата на Аржентина показа чудесен контрол между трима защитника пред наказателното поле и си спечели фаул на удобна позиция, но след това стреля разочароващо.

Пет минути преди края на първото полувреме Белгия имаше най-добрия си шанс за гол. След центриране на Ян Вертонген Кевин Миралас засече топката остро с глава, но тя мина на сантиметри покрай вратата.

След почивката ситуацията на терена не се промени и Аржентина владееше повече топката. След самостоятелна акция Игуаин се вряза към наказателното поле и нанесе удар, който рикошира в защитник и за малко да излъже Куртоа, но топката мина на сантиметри от гредата. Пет минути по-късно отново Игуаин блесна с индивидуална изява и преодоля като на шега Компани, като мушна топката между краката му. След това излезе сам срещу вратаря и стреля силно покрай Куртоа, но топката тресна напречната греда.

Точно след час игра Марк Вилмотс извърши двойна смяна, пускайки в игра бързия Драйс Мертенс и мощния Ромелу Лукаку на мястото на Миралас и абсолютно анонимния Ориги. И почти веднага Белгия имаше шанс за гол, макар и без участието на новите футболисти. Вертонген центрира в наказателното поле и Фелаини стреля остро с глава, но над напречната греда.

Първоначално двамата нови играчи на Белгия спомогнаха за активизиране на отбора и за период от около 10 минути тимът пренесе играта в половината на Аржентина и осъществи някакъв натиск. До голови положения обаче така и не се стигна, като постепенно динамиката в играта на европейците отново изчезна и атаките станаха все по-безидейни.

"Червените дяволи" трудно изнасяха топката и прибягваха предимно до центрирания, които обаче не бяха проблем за аржентинската защита. Едва в 88-та минута след центриране от корнер за миг имаше несигурност и топката стигна до Чадли на втората греда, но той не успя да нанесе веднага удар и бе неутрализиран.

В даденото от съдията допълнително време пък Лео Меси направи невероятен пропуск. След контраатака той излезе зад защитата и бе абсолютно сам срещу Куртоа. Нападателят на Аржентина спокойно можеше да заобиколи вратаря, но вместо това стреля право в тялото му.

Това обаче не се оказа фатално и Аржентина стигна до победата.


Аржентина - Белгия 1:0

1:0 Игуаин 8


Аржентина: Ромеро, Сабалета, Гарай, Демикелис, Басанта, Масчерано, Билия, Ди Мария (33 Перес), Лавеци (70 Паласио), Меси, Игуаин (81 Гаго)

Белгия: Куртоа, Вертонген, Компани, Ван Буйтен, Алдервейрелд, Фелаини, Витцел, Де Бройне, Азар (76 Чадли), Миралас (60 Мертенс), Ориги (60 Лукаку)