Лео Меси вкара първия си гол на световно първенство от 8 години насам, а Аржентина победи с 2:1 Босна в първия си мач от група F. Дебютантът на мондиал измъчи сериозно един от фаворитите, но ранен автогол и попадение на Меси бяха достатъчни за Гаучосите да вземат трите точки.

Голът в 65-ата минута бе едва втори за Лео Меси на световно първенство. Предишният бе през 2006 г. срещу Сърбия. Капитанът на Аржентина имаше 623 сухи минути на световни финали след това, преди да реши всичко в срещата с Босна.

Мачът започна отлично за Аржентина с гол още в 3-ата минута. Защитникът на Босна Колашинац си отбеляза автогол след центриране на Лео Меси. Автоголът остана в историята като най-бързият на световно първенство.

До почивката обаче Босна изравни играта и имаше няколко добри възможности за гол. Вратарят на Аржентина Ромеро се намесваше решително на няколко пъти. Треньорът на Гаучосите Сабея направи 2 промени на почивката и изостави 3-5-2, за 4-3-3. Това донесе и вторият гол.

В 65-ата минута Меси направи двойно с Игуаин и с прецизен удар с левия крак прати топката в мрежата с помощта и на страничната греда. 

Чак пет минути преди края Босна успя да върне едно попадение. Лулич изведе Ибишевич зад отбраната и резервата хладнокръвно мушна топката между краката на Ромеро за 2:1. Първи гол за Босна на световно първенство. Балканците обаче ще трябва да почакат още за първата точка.


Мачът бе първият на "Маракана" за това световно. Именно на легендарния стадион ще бъде финала на 13 юли. Аржентина се надява да бъде на този стадион и тогава.

За Босна това бе дебют на световно първенство. Аржентина играеше своя 71-и мач и има две титли във витрината си. Освен това Гаучосите имаха 2 победи и 7:0 голова разлика в двата сблъсъка досега срещу Босна в историята. Балканците регистрираха най-голямото си поражение именно срещу Аржентина - 0:5 през 1998 г. с хеттрик на Габриел Батистута.

Както се очакваше треньорът на Аржентина Алехандро Сабея заложи на схема с трима централни защитници. Това бяха Гарай, Кампаняро и Фернандес. Сабалета и Рохо действаха по двата фланга на схемата 3-5-2. Меси и Агуеро водеха атаката. 

Треньорът на Босна Сафет Сушич в крайна сметка не заложи сред титулярите на Сехад Салихович. Той страдаше от контузия известно време и беше под въпрос за срещата. На върха на атаката за дебютанта на световни финали бе Един Джеко, а зад гърба му - Миралем Пянич.

Началото бе вихрено за Аржентина и гаучосите поведоха още в 3-ата минута. Центриране на Лео Меси от фаул бе отклонено от Рохо с глава. Топката се удари в тялото на Колашинац и влетя в мрежата на слисания Бегович. 

Дебютът на Босна на световни финали започна с най-бързия гол на първенството до момента.  Колашнац влезе в историята като автор на най-бързия автогол на световно първенство - след 144 секунди игра.

Босна обаче не се стресна от гола и тръгна напред. Прекрасен прехвърлящ пас на Мисимович зад защитата изведе Хайрович. Той стигна до топката и успя да я спре, но на границата на вратарското поле бе изпреварен от стража Ромеро, точно когато се канеше да нанесе завършващия удар.

В края на полувремето Босна опита да натисне. Центриране от корнер бе засечено с глава от Лулич, но хубавия му удар бе избит с прекрасен плонж от вратаря Ромеро. Минута след това Ромеро отново трябваше да спасява след удар от дистанция на Мисимович.

На почивката треньорът на Аржентина Алехандро Сабея направи 2 смени, с което показа, че не е доволен от развоя на мача. В игра се появиха Фернандо Гаго и Гонсало Игуаин, а излязоха Кампаняро и Макси Родригес. Аржентина заигра с 4-3-3, като на терена заедно бяха Меси, Агуеро, Игуаин и Ди Мария.

Босна обаче продължи да играе агресивно в атака. Хайрович стреля добре от фаул, но Ромеро улови. След това вратарят на Аржентина спаси и удар на Мисимович.

Аржентина обаче стигна до втори гол благодарение на голямата си звезда. Лео Меси сложи край на сушата си на световни финали, продължила 8 години. Той направи двойно подаване с Игуаин и с прецизен удар от границата на наказателното поле прати топката в страничната греда и в мрежата - 2:0.

Това бе втори гол на Меси на световни финали след онзи срещу Сърбия през 2006. От тогава той игра общо 623 минути на мондиал без да се разпише, макар да отправи 32 удара в този период.

Голът обаче не доведе до спокоен край на мача за Аржентина. 5 минути преди края резервата Ведад Ибишевич върна едно попадение. Той бе изведен зад защитата от Лулич и промуши топката между краката на Ромеро от малък ъгъл за 2:1. 

Голът бе исторически първи за Босна на световни финали. Той обаче не стигна за първата точка. Аржентина започна с победа.


АРЖЕНТИНА - БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА 2:1
1:0 Колашинац 3-а автогол
2:0 Меси 65
2:1 Ибишевич 85

АРЖЕНТИНА: Ромеро, Сабалета, Гарай, Кампаняро (46 Гаго), Ф. Фернандес, Рохо, Родригес (46 Игуаин), Масчерано, Ди Мария, Меси, Агуеро (87 Билия)

БОСНА: Бегович, Муйджа (69 Вишча), Спахич, Бичакчич, Колашинац, Бешич, Лулич, Хайрович (71 Ибишевич), Мисимович, Пянич, Джеко