С драматичен гол на Лионел Меси в 91-та минута Аржентина измъкна трудна победа с 1:0 над коравия отбор на Иран.

"Гаучосите" имаха леко предимство през първото полувреме, но имаха сериозни проблеми с добре подредената защита на съперника и така бяха принудени да пробват предимно центрирания.

След почивката обаче Иран се активизира и в началото на второто полувреме бе по-опасния отбор. Тимът на Карлош Кейрош дори можеше да получи дузпа за неразчетен шпагат на Пабло Сабалета срещу Ашкан Дежага, но съдията не видя инцидента.

Към края на мача Аржентина взе инициативата, но нямаше никаква идея как да стигне до вратата на Иран и не създаде нито едно чисто голово положение. В началото на допълнителното време обаче Лео Меси изригна със страхотен удар от дистанция, който преодоля стабилния до този момент Хаджиджи.

Така Меси практически повтори представянето си от първия мач срещу Босна, когато също дълго време бе неубедителен, но след това се отчете с решителен гол.

Благодарение на победата Аржентина се класира за осминафиналите на Мондиала. Въпреки загубата Иран запазва своите шансове преди последните мачове.


Селекционерът на Аржентина Алехандро Сабея бе заложил на предпочитаната от Лео Меси схема 4-3-3 и така до него титуляри в атака бяха Серхио Агуеро и Гонсало Игуаин.

Въпреки това "Гаучосите" не започнаха кой знае колко впечатляващо мача. Иран дори първи стигна до удар с глава след центриране от корнер, макар и безопасен.

Първото интересно положение пред една от двете врати бе в 13-та минута, когато Масчерано даде пас към Гонсало Игуаин в наказателното поле и той нанесе веднага удар, но право в тялото на вратаря на Иран Хаджиджи.

В средата на полувремето Аржентина най-сетне направи хубава комбинация с къси пасове и Игуаин поднесе назад в наказателното поле за Агуеро, но неговият опасен удар бе спасен от Хаджиджи.

След центриране от корнер пък Маркос Рохо засече опасно с глава, но покрай вратата. След центриране от фаул пък Гарай засече също с глава, но малко над напречната греда.

Иран също имаше възможност след центриране от корнер, но Хюсеини прати топката отблизо малко над вратата.

След почивката изненадващо тимът на Карлош Кейрош бе по-активният. В 52-та минута Реза Гушанежад получи чудесно центриране в наказателното поле и след летящ плонж засече остро с глава, но Ромеро успя някак да спаси на голлинията.

Малко след това Иран трябваше да получи дузпа. Сабалета се хвърли с шпагат да изчисти дълго подаване към Дежага, но не стигна топката и спъна съперника. Съдията обаче не видя нарушението и помисли, че защитника стига топката и затова не отсъди дузпата.

В 59-та минута Лео Меси пробва удар от границата на наказателното поле, но топката мина покрай страничната греда. Иран продължи да играе добре и силен удар на Хаджисафи рикошира в защитник на Аржентина и прехвърли Ромеро, но за късмет на вратаря мина малко над напречната греда.

В 67-та минута Иран бе на сантиметри от гола. Дежага изпревари Сабалета за центриране в наказателното поле и стреля хубаво с глава. Изглеждаше, че топката ще прехвърли Ромеро и ще влезе под напречната греда, но вратарят се разтегна максимално и с върха на пръстите си изби в корнер.

Четвърт час преди края бе единственото положение за гол за Аржентина след почивката. Ди Мария получи топката отляво в наказателното поле и отправи силен удар, но право във вратаря.

В следващите минути Аржентина най-сетне се активизира и пренесе играта в половината на Иран. Тимът на Сабея обаче така и не можеше да стигне до чисто голово положение. Вместо това Иран използва пространствата и можеше да вкара гол на контраатака. Пет минути преди края Гушанежад получи извеждащо подаване и макар Масчерано да го застигна пред наказателното поле, нападателят успя да нанесе удар. Ромеро обаче се хвърли и спаси.

Мачът вървеше към закономерно равенство, когато за пореден път геният на Лео Меси реши нещата. Звездата на Барса получи топката пред наказателното поле и нанесе страхотен диагонален удар, който профуча покрай вратаря и влетя в далечния  ъгъл на вратата.

Аржентина - Иран 1:0

1:0 Меси 91

Аржентина: Ромеро, Сабалета, Фернандес, Гарай, Рохо, Масчерано, Гаго, Ди Мария (91 Билия), Агуеро (77 Лавеци), Меси, Игуаин (77 Паласио)

Иран: Алиреза Хаджиджи, Хаджисафи (88 Реза Хаджиджи), Хюсеини, Садехи, Монтазери, Полади, Некунам, Шожаеи (76 Хейдари), Теймуриан, Гуханежад, Дежагах (85 Алиреза)