Германия и Гана завършиха 2:2 в изключително зрелищен двубой от група "G" на световното първенство по футбол, игран на стадион "Ещадио Кастелао" във Форталеза.

Двата отбора бяха напълно равностойни през първото полувреме, в което Германия бе по-креативният отбор, но пък Мануел Нойер спаси бомбени изстрели на Атсу и Мунтари.

След почивката съперниците си размениха по един гол с глава в рамките на три минути. Първо Марио Гьотце откри резултата след центриране на Томас Мюлер, а после пасът на Атсу бе материализиран от Андре Аю.

В средата на второто полувреме Гана сензационно успя да стигне до пълен обрат. Грешка на Лам позволи на Асамоа Гиян да напредна и той матира Нойер с плътен диагонален изстрел в левия ъгъл.

Двайсетина минути преди края на редовното време влезлият малко преди това като резерва Мирослав Клозе изравни резултата след изпълнение на корнер, като по този начин той вкара своя 15-и гол на световни първенства, изравнявайки най-резултатния футболист до момента на мондиали - бразилеца Роналдо. Куриозна подробност: Роналдо вкара 15-ия си гол именно срещу Гана, на световното първенство в Германия.

Бундестимът събра 4 точки и остава лидер в групата. Гана е на трета позиция с една точка, но САЩ (3 точки) и Португалия (без спечелена точка) имат мач по-малко.


В самото начало на срещата Германия изпитваше сериозни трудности с изнасянето на топката, а Гана даде заявка, че ще играе нападателен футбол. Пресата на "черните звезди" стигаше почти до наказателното поле на Мануел Нойер и като цяло мачът стартира на много високи обороти.

В седмата минута нападателят на Гана Асамоа Гиян отправи първия удар в сблъсъка. Той засече от движение подаването отдясно, но топката мина доста далеч от целта.

Бяха изминали малко повече от десетина минути игра, когато германците спретнаха страхотна атака по дясното крило чрез Гьотце и Йозил. Томас Мюлер получи в наказателното поле, но вместо да стреля върна технично назад към Кроос, чийто шут беше блокиран.

Само няколко секунди след това Гана контраатакува през центъра и Кристиан Атсу изстреля свиреп снаряд от 23 метра с левия крак, но Мануел Нойер спаси.

Последва много бърза акция на Бундестима отдясно. Йозил върна назад към Сами Кедира, но неговият слаб удар по земя бе под всякаква критика. На отсрещната врата разочароващ удар за статистиката отправи Кевин-Принс Боатенг.

В средата на първото полувреме Тони Кроос отправи силен изстрел с левия крак извън наказателното поле, но топката профуча над напречната греда на съперниковата врата. После Гьотце бе изведен на добра позиция отдясно, но се забави с паса към Мюлер и топката беше изчистена.

Малко след като измина половин час от началото на срещата Мануел Нойер спаси сигурен гол. Съли Мунтари нанесе безмилостен изстрел с левия крак от около 25 метра, но Нойер успява да боксира насочената право в него топка. После Гьотце би точно, но доста слабо от въздуха.

След подновяването на играта Германия откри резултата. Отличилият се с хеттрик срещу Португалия Томас Мюлер центрира към Марио Гьотце, който изпревари Афул и нанесе точен удар с глава, пращайки топката в мрежата.

Андре Аю се извисява във въздуха след центриране отдясно и праща топката в мрежата на Маншафта. Аю успя да надскочи играещия своя стотен мач за Германия Пер Мертезакер и влезлия като смяна Мустафи

Само три минути след това Гана изравни. Атсу центрира в наказателното поле на Маншафта, където Андре Аю се извиси във въздуха след центриране отдясно и прати топката в мрежата на противника. Той успя да надскочи играещия своя стотен мач за Германия Пер Мертезакер и влезлия като смяна Шкодран Мустафи.

В средата на второто полувреме капитанът на германците Филип Лам сбърка с опита си да намери свой съотборник и Гана контраатакува. Топката стигна до Асамоа Гиян, който проби в наказателното поле и разстреля Мануел Нойер с плътен удар по диагонала.

Малко след това Джордан Аю получи по лявото крило и отправи техничен удар, попаднал в ръцете на Нойер. Последва шут на Мунтари, който се оказа неточен.

В 72-та минута ветеранът Мирослав Клозе успя да изравни резултата само три минути след като влезе като смяна. След центриране от корнер Хьоведес отклони с глава и на далечната греда Клозе подлага крака си, реализирайки своя 15-и гол на световни финали, изравнявайки бразилеца Роналдо по този показател.

Последваха два удара на Бастиан Швайнщайгер, вторият от които от фаул. И при двата си опита полузащитникът на Германия не уцели вратата.

След силния натиск на Маншафта постепенно африканците успяха да се окопитят и в 83-тата минута Андре Аю отправи техничен удар, който бе уловен от Нойер. На отсрещната врата Асамоа блокира удар на Мюлер, а после Афул спря подаването на Йозил.

Гана отново погледна напред. Джордан Аю не се поколеба да стреля в долния ляв ъгъл, но Нойер следеше ситуацията и успя да се намеси в точния момент. След това Гиян шутира покрай лявата греда.

В последната минута на редовното време Мирослав Клозе получи нов шанс и стреля веднага от движение, но покрай лявата греда на ганайската врата.

 

Германия - Гана  2:2

1:0  Марио Гьотце - 51'

1:1  Андре Аю - 54'

1:2  Асамоа Гиян - 63'

2:2  Мирослав Клозе - 72'

 

Германия:  Нойер, Мертезакер, Хумелс, Хьоведес, Джером Боатенг (Мустафи - 46'), Кедира (Швайнщайгер - 70'), Лам, Кроос, Гьотце (Клозе - 69'), Йозил, Мюлер

Гана: Дауда, Менса, Бойе, Афул, Асамоа, Атсу (Вакасо - 73'), Рабиу (Агиеманг-Баду - 78'), Мунтари, Кевин-Принс Боатенг (Джордан Аю - 53'), Андре Аю, Гиян

 

Галерия със снимки от мача може да видите ТУК