Днес започва последният кръг в груповата фаза. Ето каква е ситуацията в осемте групи, след като доста тимове вече си осигуриха участие на осминафиналите, а други отпаднаха.

Група А

1. Бразилия 4 т. (3-1)

2. Мексико 4 т. (1-0)

3. Хърватия 3 т. (5-3)

4. Камерун 0 т. (0-5)

Класирали се: няма

Отпаднали: Камерун

Бразилия и Мексико ще продължат напред, ако спечелят двубоите си съответно срещу Камерун и Хърватия. При това мексиканците могат да изпреварят домакините по голова разлика.

Хърватия също държи съдбата си в свои ръце и ще продължи напред с успех над Мексико. Ако Бразилия не победи Камерун, Шахматистите ще могат дори да спечелят първото място в групата.

Ако пък Селесао падне, а Хърватия и Мексико извъртят равенство, Бразилия ще отпадне, а Сомбреротата ще завършат на върха.

Група В

1. Холандия 6 т. (8-3)

2. Чили 6 т. (5-1)

3. Австралия 0 т. (3-6)

4. Испания 0 т. (1-7)

Класирали се: Холандия, Чили

Отпаднали: Австралия, Испания

Тук Холандия и Чили ще определят в пряк двубой кой ще заеме първото място. Твърде вероятно е вторият тим в групата да излезе на осминафинала срещу Бразилия. При равенство Лалетата печелят групата по голова разлика.

Група С

1. Колумбия 6 т. (5-1)

2. Кот д'Ивоар 3 т. (3-3)

3. Япония 1 т. (1-2)

4. Гърция 1 т. (0-3)

Класирали се: Колумбия

Отпаднали: няма

Колумбия е сигурен участник на осминафиналите, като почти сигурно си е гарантирала и първото място. Само загуба срещу Япония, придружена с разгромен успех на Кот д'Ивоар над Гърция, ще качи Слоновете на върха.

Кот д'Ивоар ще се класира със сигурност при победа над Гърция. И равен ще стигне на африканците, стига Япония да не победи Колумбия.

Гърция също има шансове да продължи надпреварата. За целта южната ни съседка трябва да победи Кот д'Ивоар и да се надява, че Колумбия няма да падне от Япония.

Група D

1. Коста Рика 6 т. (4-1)

2. Италия 3 т. (2-2)

3. Уругвай 3 т. (3-4)

4. Англия 0 т. (2-4)

Класирали се: Коста Рика

Отпаднали: Англия

Коста Рика може да загуби първото място само ако падне от Англия, а в другия мач има победител. Дори и при този вариант обаче всичко ще зависи от головата разлика, а засега централноамериканците имат предимство и по този показател.

Италия се нуждае от 1 т. срещу Уругвай, за да завърши на второ място, докато Суарес и компания трябва да играят за победа.

Група Е

1. Франция 6 т. (8-2)

2. Еквадор 3 т. (3-3)

3. Швейцария 3 т. (4-6)

4. Хондурас 0 т. (1-5)

Класирали се: няма

Отпаднали: няма

Само чудо ще изхвърли Франция от осминафиналите.  Това ще стане, ако Петлите загубят от Еквадор, а Швейцария победи Хондурас с достатъчна разлика.

Хондурас също запазва математически шансове. За целта тимът трябва да бие Швейцария, а Еквадор да загуби от Франция с достатъчно голям резултат.

При победа на Франция над Еквадор, на швейцарците ще им стигне и равен с Хондурас, за да продължат.

Група F

1. Аржентина 6 т. (3-1)

2. Нигерия 4 т. (1-0)

3. Иран 1 т. (0-1)

4. Босна 0 т. (1-3)

Класирали се: Аржентина

Отпаднали: Босна

Нигерия и Иран ще определят втория осминафиналист в тази група. Азиатците ще имат шанс, само ако победят Босна, а Аржентина надвие Суперорлите.

При победи на Аржентина и Иран с идентичен резултат, азиатците ще се изравнят по точки, голова разлика и отбелязани голове с африканците. В този случай съдбата на второто място ще трябва да бъде определена с жребий.

Група G

1. Германия 4 т. (6-2)

2. САЩ 4 т. (4-3)

3. Гана 1 т. (3-4)

4. Португалия 1 т. (2-6)

Класирали се: няма

Отпаднали: няма

Германия и САЩ ще се класират напред с равенство в последния кръг помежду си.

Що се касае до Гана и Португалия, те трябва спечелят прекия двубой помежду си и да се надяват да има победител в другия мач Тогава съдбата на второто място ще се решава от головата разлика. Иберийците са в особено тежка ситуация заради тежката загуба от Германия.

Група Н

1. Белгия 6 т. (3-1)

2. Алжир 3 т. (5-4)

3. Русия 1 т. (1-2)

4. Южна Корея 1 т. (3-5)

Класирали се: Белгия

Отпаднали: няма

Белгия трудно ще отстъпи първото място. За целта Червените дяволи трябва да паднат от Южна Корея, а Алжир да бие Русия.

Русия държи съдбата си в свои ръце, но ще продължи само при победа над африканците.

Южна Корея се нуждае от победа над Белгия и от благоприятен резултат в другия мач.