Защитникът Даниел Димов е сред основните фигури в Черно море. На него ще се разчита да поведе останалите, след като е от играчите с най-голям стаж на „Тича". „Имам 12 години на този стадион", хвали се той. Освен това Димов е и свързан с Левски, чийто нападатели ще трябва да спира днес. Той изкара четири сезона на „Герена", след като „сините" платиха за него 150 000 евро. Димов бе ползват от столичани и като опорен халф. През 2014 година обаче дойде време за раздяла и продължи кариерата си в Израел, а след това и в Турция. Димов се завърна през зимата във Варна. Той се съгласи за говори за „Меридиан Мач" преди битката с Левски днес, в която варненци гонят първа победа на "Герена".

- Преди около месец и половина играхте с Левски за бараж за Лига Европа. Сега не съжалявахте ли, че не сте на тяхно място, когато ги гледахте как се провалят с Вадуц?
- Не. Ако ние бяхме срещу Вадуц, тогава щях да коментирам. Мачът с Левски е минало. А и той се игра при съвсем различни условия. Имаше голямо напрежение, защото се решаваше последното място за Европа. Сега предстои съвсем различен мач. Още сме в началото на първенството и ще бъдем по-освободени, защото срещата няма да е толкова решаваща. Това може само да ни помогне да се представим добре.

- Какво се промени в Черно море за това време?
- Не бих казал, че има големи промени. Целта беше да се запази ядрото. Именно затова нямаше много трансфери. Не си тръгнаха куп играчи, а и взехме попълнения на постовете, където ни трябваха. Сега, определено, сме и по-сработени. Представихме се добре в контролите. Като цяло смятам, че направихме добра подготовка. Хубавото за нас бе, че започнахме с победа и то у дома.

- Това обаче стана доста трудно. Какво ви пречи на „Тича", където до преди няколко години отборите трепереха?
- Нищо не ни пречи. А и като като върна лентата назад - спечелихме последните си 5 мача у дома. Трудно е, защото съперниците ни играят доста затворено. От друга страна ние създаваме доста положения, но пък не ги вкарваме. Така бе и с Ботев (Вр). Направихме доста пропуски, докато те вкараха един гол и стана по-трудно, но се справихме.

- Сега готови ли сте да дублирате тази победа и с успех на „Герена"?
- Разбира се. Знам, че нашите фенове чакат това да се случи вече над 60 години. Може би времето да бием Левски на „Герена“ е дошло точно сега. Имаме своите възможности и увереност в силите си. Но не бива да подценяваме Левски, въпреки проблемите, които имат. „Сините“ разполагат с много добри единици, които могат да им измъкнат всеки мач. Като цяло зависи от нас какво ще се случи. Можем да успеем, ако не се притесним и покажем своята игра.

- Какви са целите на Черно море през това първенство, след като през миналото отпадането от Първата шестица беше прието като провал?
- Да, но донякъде спасихме нещата, след като все пак стигнахме до мач, който можеше да ни донесе виза за Европа. Сега обаче твърдо ще гоним място в първата шестица. После ще видим - колкото по-напред, толкова по-добре. Със сигурност обаче няма да ни е лесно.

- Кои са основните ви съперници?
- За всички е ясно, че водещите отбори няма да си дадат местата. Останалите отбори са с доста изравнени сили. Говоря като игра, както и като възможности на футболистите. Затова ще бъде доста интересно. Лудогорец не ги коментирам. ЦСКА също. Левски си остава Левски, въпреки проблемите. Берое също предявяват амбиции. Ще видим какво ще стане. За нас е важното да сме сред първите шест.

- Славия, с който бяхте в долната група, също има такива амбиции, а и трупа похвали, че залага на българи в състава си?
- Определено имат добър отбор. Успяха да направят сплав от млади играчи и няколко опитни. Спечелиха и Купата на България, която се вижда, че им се отразява доста положително. Представят се до момента добре в Европа. Имат шанс да отстранят още един отбор. Пожелавам им да го направят и да победят Хаидук.

- Имаше доста спекулации около бъдещето ви в Черно море, но в крайна сметка решихте да останете. Защо?
- Аз никога не съм спрял да гледам към чужбина. Дори и в този момент. Пазарът все още не е затворен, но на този етап офертите, които получих, не ме задоволяват. Така, че засега съм тук.

- В последно време доста се говори, че у нас идват какви ли не чужденци, вие също сте бил в навън. Как се гледа там на легионерите?
- Имаме прекалено голям респект към играчите, които идват. Дава им се доста по-голям кредит на доверие, което за мен не е хубаво. Трябва да има един и същ подход към българи и легионери. Поне така е било в клубовете, където съм бил в Израел и Турция. Освен това там винаги се е искало повече от мен и останалите чужденци, защото все пак сме взети с идеята, че трябва да бъдем по-добри от местните футболисти. Докато при нас нещата стоят по различен начин. Доста сме внимателни към легионерите. От това никой не печели.

- Имахте проблеми с Манисаспор, които доведоха до завръщането ви в Черно море. Успяхте ли да ги решите?
- Не. При турците нещата са много интересни. Един ден всичко е наред и няма проблеми, а на следващия изведнъж няма пари и нищо. Все още не съм успял да си взема парите, които ми дължат. Осъдих ги във ФИФА, но продължаваме разговорите. Надявам се, че скоро това ще приключи успешно за мен.

- С какво толкова ни превъзхождат като футболисти, че успяха да дръпнат толкова напред, ако изключим големите пари за известни имена?
- Първо ще започна оттам, че Турция е много по-голяма държава от нашата. Хвърлят се много пари за спорт, както и за бази, зали, басейни. Във Висшата им лига се привличат много качествени чужденци, които дърпат и останалите напред. Но нещата са коренно различни на нивото, където бях аз. Във Втората дивизия има ограничение за чужденци. Затова разчитат предимно на местни кадри. Смея да кажа, че те не ни превъзхождат с нищо, напротив, в България има далеч по-добри футболисти. Техните не отговарят нито на нивото на базите, нито на нивото на стадионите, на които играят. Това би учудило много хора, но е истина. Манталитетът им е виновен. Спечелят веднъж и после три дни обикалят улиците с колите си. После идват три загуби поред. Така са и в другите спортове, където нямат толкова успехи, въпреки че също се хвърлят много пари и средства. Аз лично не се сещам да са направили нещо голямо нито във волейбол, нито в баскетбол или в другаде. Абсурдно е, след като се хвърлят милиони за бази и съоръжения.