Головата машина на "Черно море" Матиас Курьор е номер 1 в Европа в момента, показа проверка на „Мач Телеграф“. Националът на Мартиника прави феноменален сезон в 14-те мача на тима си през сезона има 15 попадения (самият Курьор е играл в 13 срещи).

Интересно е, че звездата на „моряците“ дърпа значително на конкурентите си от първенствата, които се играят в цикъл есен/пролет. На втора позиция са трима изпълнители, като един от тях е най-добрият футболист за годината – Робърт Левандовски с 12 гола. 

Другите двама са лидерът по попадения в първенството на Уелс – Венейбълс и на Белгия – Оуачу от Генк. Дори неостаряващият гигант Златан Ибрахимович е далеч назад с 10 изстрела в мрежата от началото на Серия А. 

В официалната класация „Златната обувка“ за голмайстор на Европа обаче класирането е по-различно, защото там попаденията се умножават по коефициент според силата на първенството. 

Така например головете на Левандовски се удвояват и точките стават 24. Дублирането е за Топ 5 на първенствата, докато тези между 6-о и 21-о място се умножават по 1,5. Нашето е с коефициент 1, което означава, че Курьор има 15 точки. 

Любопитно е, че от всички водещи 12 реализатори Курьор е единственият, който не е от Европа или Африка. Осем от тях са от Стария континент, а трима са африканци.