Безпрецедентната ситуация с COVID-19 в цяла Европа създаде доста трудности на родните тимове по време на подготовката. Пандемията направи така, че доста по-малко отбори да се готвят на обичайните дестинации по това време на годината - Турция и Кипър, като във втората страна тази година никой не отиде. 

Причината бе трудности с придвижването. Затова и доста тимове останаха да се готвят изцяло в България, а други пък заложиха на дълги лагери, като не мръднаха от Турция или пък от Хърватска, какъвто бе случаят с Левски, готвил се за първи път там. Част от контролите в чужбина пропаднаха заради положителни тестове за коронавирус в отборите - така Лудогорец се размина с двубои срещу руския първенец Зенит Санкт Петербург и беларуския БАТЕ Борисов. Част от спарингите у нас пък пропаднаха или бяха пренасрочени заради лошо време и обилен снеговалеж… 

Четири отбора завършиха без нито една загуба в контролите - Локо Пловдив, Ботев Пловдив, Черно море и ЦСКА. Званието "Шампион в проверките" отива при черно-белите от "Лаута", ако броим 7-те победи. Факт е обаче, че пловдивчани не срещнаха сериозен съперник - те не играха с отбор от елита, а срещнаха само аматьори или противници от Втора лига. Затова едва ли можем да съдим за класата на Локо по представянето му в спарингите. 

Абсолютно същото важи и за "подгласника" Черно море. Варненци бяха 6 от 6 в приятелските мачове, но възпитаниците на Илиан Илиев мериха сили само с един представител на елита - Ботев Враца. 

Бележи ли сериозен прогрес Ботев Пловдив с новия треньор Азрудин Валентич и попълненията от бившия му тим - датския втородивизионен Фремад Амагер? Ако съдим по представянето в спарингите, отговорът е "Да". Жълто черните играха най-малък брой контроли - 4, като ги спечелиха всичките. В три от тях се справиха с елитните Етър (2:1), Берое (2:1) и Царско село 3:0.

ЦСКА на Бруно Акрапович също не загуби - 5 победи и 2 равенства в 7 проверки. Червените не успяха да подчинят единствено полския елитен Стал Миелец (тимът е на дъното на класирането) и кандидатът за промоция в Първа лига Пирин Благоевград. Едва в последните си два спаринга армейците инкасираха по едно попадение, а преди това бяха заключили вратата си.

Лудогорец изигра най-престижните контроли и постигна и най-впечатляващата победа - обърна за 2:1 украинския гранд Динамо Киев. Разградчани направиха и 2:2 с друг тамошен мастодонт - Шахтьор Донецк. Възпитаниците на Валдас Дамбраускас обаче паднаха от втородивизионния руски Акрон Толиати, а впечатление прави, че така и не успяха да запазят мрежата си суха. 

През есента Арда бе хитът в Първа лига, но ако съдим по спарингите, то нещата при кърджалийци все още скърцат. Отборът на Николай Киров взе само една от петте си проверки, а загуби цели три. На дъното в своеобразното класиране пък се намира Славия. Белите бяха бити като тъпан в Турция - паднаха и в шестте проверки, като средно инкасираха по 3 попадения на мач.

Едно обаче са контролите, друго официалните мачове, обичат да казват треньорите. На тях обикновено времето все не им стига. Сега отново е така, но тези оправдания от утре няма да вървят.

Материал на "Тема спорт"