В сблъсъка между ЦСКА и Черно море ще премерят сили двама от най-добрите треньори в България в момента – Бруно Акрапович и Илиан Илиев. За босненеца се изговори много в последните месеци.

Той превърна "Локо" (Пд) в истинска машина и спечели в рамките на няколко месеца 2 Купи на България и 1 Суперкупа, като нито веднъж не беше в ролята на фаворит.

Дори в началото на този сезон той убедително бе с „черно-белите“ на второ място и сериозен претендент за титлата, докато не реши... да се премести в ЦСКА.

Илиан Илиев няма какво да го коментираме. Навсякъде, където е работил, е оставял своя почерк и желанието отборите му да се надиграват с противника и да показват зрелищен футбол. Илиан също спечели Купата на България през 2010 година с "Берое". Той е бил начело още на "Левски", "Локо" (Пловдив), а и неведнъж е бил спряган за селекционер на националния отбор, което е своеброзна оценка за работата и качествата му.

Това ще е десететата среща между двамата треньори, пише "Мач Телеграф". Досега босненецът винаги влизаше в тези двубои в качеството си на треньор на "Локомотив" (Пловдив), докато Илиан Илиев, освен с "Черно море", го е срещал и с "Верея". И дори е успявал да му измъкне „хикс“ на „Лаута“ с втория тим от Стара Загора. Това се случи в първия мач между двамата – на 5 декември 2017 година, а двубоят приключи 1:1. В останалите им 8 срещи, които все бяха между Черно море и "Локо" (Пд), варненецът има 4 победи, а босненецът – 3.

Най-важните успехи на Илиан Илиев бяха в баражите за седмото място през 2018 година. Тогава "Черно море" победи "Локомотив" на „Тича“ с 2:1. Реваншът на „Лаута“ завърши 2:2 и така варненци отидоха на бараж - този за Лига Европа на „Герена“ срещу "Левски". Там пък се стигна до поражение с 1:4 и до евротурнирите в крайна сметка се класираха „сините“, водени тогава от Делио Роси.

В момента обаче Акрапович е влязъл в серия срещу Илиан Илиев. Босненецът спечели последните два преки сблъсъка, все в Пловдив и с по един гол разлика. На 29 октомври 2019 „черно-белите“ победиха с 1:0, а 30 август 2020 година – с 2:1. Като цяло по традиция двубоите между двамата са оспорвани, като никога не се е стигало до големи победи.

Най-големите са с два гола разлика и все в полза на Илиан Илиев. Ако пък босненецът спечели, винаги е минимално. Сега обаче ситуацията е различна, тъй като Акрапович е начело на устремилия си към титлата ЦСКА и има домакинство предимство, докато Илиев e на 7-о място със своя Черно море и основната му задача е да се нареди в Топ 6. А това неизменно минава през трупане на точки и на стадиони, като „Българска армия“.