Главният мениджър на проекта VAR - Петър Петров, беше гост в предаването "Домът на футбола" няколко дни преди дебюта на системата за видеоповторения в efbet Лига. Петров обясни как ще работи тя и отличи добрата организация, която са направили елитните клубове в хода на подготовката.  Бившият шеф на съдиите разкри и колко струва системата и за колко време е актуалният договор.

„Стартираме на 3 май с първата среща от плейофната фаза – ЦСКА срещу Арда. Чест да открият VAR и асистент-VAR се пада на Ивайло Стоянов и Мирослав Максимов, а главен съдия на мача ще бъде Станимир Тренчев. За системата по родните терени ще се спазват изискванията на ФИФА, няма да правим интерпретации и волности. Отговорност ще носи главният съдия. VAR ще се намесва само, ако той вземе решение. Може да му предложат да отиде до монитора на проверка, но само ако е допуснал явна, очевадна грешка. Ще се проявяват всички дузпи, директни червени картони, и ако има сгрешена идентификация при картоните, дори жълтите. Всички наши съдии ги обучаваме да говорят, да казват всичко, което решават на терена, за да може VAR да им помогне”, каза Петров.

„Притеснения? Искам първо да благодаря на всички членове на Изпълкома на БФС, които подкрепиха проекта. На бившия председател на Съдийската комисия – Костадин Стоичков, който ме покани да работя с него, както и всички школи в София, тъй като ни трябваха мачове на юношите, за да репетираме. Ако не бяха те, нямаше да се справим. Тази подготовка е екипна, а съдиите се отнесоха много сериозно. Тук беше главният инструктор на ФИФА - Марк ван дер Роус, който проведе обучение, но преди това ние направихме сериозно онлайн-обучение. Искам да благодаря на целия си екип. Радвам се, че успяхме да подпишем с най-добрата фирма за VAR, която ни даде преференциална цена. И 14-те клуба от елита се отнесоха много сериозно към всички предписания и сега 14 стадиона са тествани и сертифицирани. От ФИФА получихме преди малко съобщение, че всичко е наред. С промяната на формата ще имаме работа и с бъдещите членове. Там трябва да се правят инспекции и да се отговаря на условията."

„Милион и 700 хиляди евро излезе VAR за четири години, плюс тази плейофна фаза. Hawk-eye обслужват със свои ванове, без клубовете да плащат за гориво, персонал и хотели. За нас направиха – тестваха стадионите безплатно. Клубовете инвестираха само в своята инфраструктура. Имаше дребни детайли, но тестовете бяха добри, тъй като проверихме електрозахранването, оптиката, интернет”, коментира оке Петър Петров.