Илиан Илиев е сред треньорите, чиито имена се спрягат за нов селекционер на националния ни отбор по футбол. 53-годишният варненец се доказа като един от най-добрите специалисти у нас. Неслучайно той бе избран за треньор №1 на България за 2021 година.

 Илиев даде интервю пред колегиге от Sportlive.bg. Специалистът коментира и актуалните теми около клубния му отбор Черно чоре.

- Г-н Илиев, спряган сте за един от вариантите за нов национален селекционер. От БФС търсили ли са Ви в тази връзка?

- Не. Няма такова нещо. А и в момента сме на лагер. Напълно сме съсредоточени върху интегрирането на новите хора в тима и пак да сглобяваме отбор за краткото време, с което разполагаме.

- Вие лично имате ли желание да поемете представителния тим на страната, ако се стигне до покана за поста?

- След последните мачове много хора се изредиха да коментират националния отбор и да предлагат варианти за нов треньор. Така че аз няма да съм поредния. Мога да говоря само за Черно море.

- Все пак какво е мнението Ви за представянето на националния отбор в четирите мача в Лигата на нациите през този месец?

- Със сигурност видяхте, че представянето не  е прекрасно. Напротив, но има такива фази и периоди. Няма да съм поредният, който критикува, защото е най-лесно да удариш падналия.

Важно е, всички треньори в България трябва да се опитаме да създадем по-добър продукт, който да подадем на националния селекционер.

И още по важно,  не трябва да се месят в избора му на футболисти и определени президенти на клубове да лобират за футболисти. Ако това не стане, който и да е треньор, резултатите ще са подобни.

- От думите Ви се подразбира, че дори и да Ви поканят ще изберете да останете начело на Черно море или греша?

- Разбирайте това, което казах. В  момента съм в Черно Море и се опитваме всеки ден да бъдем по добри от предния.

- Как протича подготовката на Черно море и имате ли някакви проблеми в момента?

- Протича нормално. Проблемите не са болка за умиране. Започваме отново след кратка почивка ( за поредна година) подготвяме отбора, интегрираме новите, за да може  по-бързо да се приспособят към отбора. Това са проблемите в кавички, ако можем да ги наречем такива. Останалото е рутина.

Минали сме по този път и всеки път трябва да вкарваш нещо ново, за да им е интересно на футболистите по време на подготовката и да очакват с нетърпение началото на първенството.

- Да очакваме ли някоя трансферна бомба, независимо входяща или изходяща?

- Има интерес към двама от нашите млади футболисти, но предложенията бяха отказани от ръководството на клуба. Не искам да коментирам имена и  подробности по тази тема. Налице са и постоянни запитвания към Сердюк.

- Каква е вероятността той да бъде продаден?

- Негов трансфер може да се осъществи, ако агентите, които не спират да питат за цената му, излязат с конкретно предложение, а не само да питат.

- Сред въпросните отбори има ли и такъв от България?

- Не, няма.

- Ще търсите ли заместник на Сердюк, ако се стигне до продажбата му?

- Ако наистина се стигне до негов трансфер, тогава ще мислим.

- На кои постове смятате, че Черно море има нужда от допълнително подсилване до началото на шампионата?

- Единствено качествено крило, ако излезе добър вариант за тази позиция.

- Какви ще са амбициите на отбора през новия сезон?

- Ще се опитаме да играем добре, както в много мачове през предишния шампионат успяхме да направим. Да се представяме така че да няма значение дали играем у дома или навън. Това също успяхме да постигнем, защото спечелихме почти равни точки като домакини и гости.

Ще е много важно да взимаме повече точки у дома, защото това не ни позволи предния сезон да се отдалечим на третото място още в редовния сезон.

За целите, първата цел ще е да влезем в шестицата, което също няма да е много лесно, защото в момента доста тимове афишират амбиции за по-предно класиране.

- От тази гледна точка очаквате ли предстоящият шампионат да е по-оспорван и някой да успее да сложи край на хегемонията на Лудогорец?

- Ще видим. Винаги в началото се получават някакви изненади от по-малките отбори, но по-натакък… Като оспорваност обаче може да се получи. Миналата година имаше доста интересни моменти в първенството.