Треньорът на ЦСКА Бруно Акрапович даде интервю пред "Тема спорт". В него спецът говори по всички актуални теми на "Българска армия". Ето какво каза босненецът:

Г-н Акрапович, вече месец и половина сте начело на ЦСКА, осъзнахте ли къде се намирате?

- Вече се чувствам като част от отбора. Като човек, който заема най-важната функция в тима. Усещането да водиш ЦСКА е невероятно. За съжаление, заради пандемията, все още не мога да усетя на максимум най-великото нещо на ЦСКА - публиката. Другото важно нещо е, че момчетата осъзнаха и приеха това, което искам от тях. Влагат се в тренировките. Направихме отличен колектив, а мисля и добри резултати.

В интервю в Босна и Херцеговина сравнихте ЦСКА с Байерн Мюнхен...

- А не е ли така. Представете си, че сте треньор на някой по-малък отбор в Бундеслигата и получите покана от Байерн, какво ще направите? Нито за миг няма да се замислите и ще тръгнете. Така е и с ЦСКА в България. Затова направих подобно сравнение. ЦСКА е нещо голямо.

По-бързо ли успяхте да наложите в ЦСКА виждането си за играта и най-вече схемата си - 3-4-1-2, отколкото в Локомотив Пловдив?

- Определено по-бързо. В Локо също опитах от самото начало, но не проработи, не функционираше, защото нямах нужните изпълнители. Докато в ЦСКА вече имах играчи за схема с трима в отбрана. Трябваше само футболистите да разберат, да вникнат в това как тази система функционира, какво се иска от тях. Още на първата тренировка те видяха, че това ще стане, че е възможно и така ме улесниха. Най-важният компонент са футболистите, които могат да играят и като бек и като крило. Те държат основата, все едно крилата на един самолет. Останалото се напасва и отработва по време на тренировките, в мачовете.

Селекцията винаги е вълнувала много феновете, има ли какво да обявите към днешна дата?

- Очите ти винаги трябва да са широко отворени, да гледаш постоянно за попълнения, за добри играчи. Понякога имаш само един вариант и трябва да си готов, да реагираш веднага. В момента ние имаме страхотни играчи на всяка позиция. Йомов, Санкаре, Синклер и Кейта биха били и добри помощници на Али Соу в предни позиции. Те имат различни качества и могат да помогнат по свой начин. Но Соу ни е единственият таран, както казвате в България.

Да, но има вероятност Соу да бъде продаден?

- В момента той е наш играч. Ако в клуба има оферта, която ще задоволи и играча и ръководството, може и да бъде приета. Но според мен Соу ще струва много повече пари през лятото, ако остане при нас през пролетта.

Много или малко са 6 точки от Лудогорец?

- Мачовете в Лига Европа ни дадоха допълнително самочувствие. Те ти показват как да се ориентираш максимално бързо срещу по-качествени играчи. Когато виждаш, че всичко функционира добре ти дава самочувствие и за първенството. Срещу ЧФР Клуж и Рома показахме, че можем да изглеждаме на високо ниво. Това ни носи увереност. Надявам се, че това ще се запази и през пролетта. Има доста мачове, включително и плейофи. Шест точки са две загуби или две победи...

Вярва ли Бруно Акрапович, че ще води ЦСКА в Шампионската лига?

- Това би било уникално. Лудогорец обаче няма да се откаже така лесно. Ще направи всичко възможно да затвърди позицията си. Ние ще се опитаме да спечелим максимум точки и ако имаме възможност ще ги нападнем, за да ги свалим от върха.

Запознат ли сте с рекорда на ЦСКА, който при още една титла Лудогорец ще подобри?

- Да, наясно съм. Лудогорец може да подобри рекорда на ЦСКА от 9 поредни шампионски титли, но само на хартия. Като клуб няма как Лудогорец да си помисли да притисне ЦСКА. Разликата е огромна. Това го знаят и в Разград. Въпрос на време е кога ЦСКА ще се върне на шампионските си позиции.

Как се работи с Алън Пардю, какви са отношенията ви?

- Той пристигна малко след мен. Веднага след идването му имахме среща. Говорим преди и след всеки мач. Много ми е интересно да разговарям с него. Интересувам се как е в Англия, как е било по негово време. Какви са вижданията му за футбола, за ЦСКА, за бъдещето. Той също се интересува много от това какъв футбол се играе в България, от стила, който практикуваме в момента. Много отворен човек. Няма никакъв проблем да работим заедно.

Има ли футболисти в Първа лига, които ви допадат много, които биха паснали отлично на вашата философия за играта?

- Има, разбира се. Родриго от Черно море е много добър играч, Антон Недялков от Лудогорец го харесвам. Курьор също не е лош играч. Лукас Салинас и Диниш Алмейда от Локомотив Пловдив. Ние обаче имаме достатъчно футболисти, които да се впишат отлично към стила ни и виждането, което аз имам за футбола. Играчи, които могат да изпълнят отлично това, което искам.

Трета поредна Купа на България за Локомотив Пловдив или трета поредна за Бруно Акрапович?

- По-хубаво би било да е трета за Бруно Акрапович. Но има много работа да свършим преди това. Чака ни тежък съперник - Черно море. Но има достатъчно време до тогава, за да се подготвим на ниво за купата и шампионата. Постоянно си водя записки анализи, за да съм подготвен за всичко, което може да се случи, да имам варианти за всички.

Не е тайна, че Ивайло Петев е човекът, който ви е препоръчал на Христо Крушарски да поемете Локомотив Пловдив. Сега обаче той е вариант за селекционер на родината ви Босна и Херцеговина. Какви са шансовете му?

- Ще се радвам много, ако Ивайло получи този шанс. Много добър човек и специалист, приятел. Няма да му е лесно начело на Босна, но той има качества да направи нещо ново и различно.

Сега обаче можеше вие да сте на неговото място?

- Да, имах директен контакт. Бях първи вариант, но прецених, че искам да работя всекидневно с отбор, това за момента ми допада повече и се чувствам по пълноценен и полезен. Искам още дълго време да се наслаждавам на този начин на работа. Постът селекционер към днешна дата не е за мен. А и ЦСКА, си е ЦСКА. Пожелавам на всички в България здраве преди всичко и късмет през новата 2021 година.