Лудогорец за първи път в историята си ще се изправи срещу гръцки тим в евротурнирите. Разградчани ще мерят сили с гранда от Пирея – Олимпиакос, в третия квалификационен кръг на Шампионската лига, след като във втория се справиха със словенския Мура. Със сигурност гърците са доста по-опасен съперник, защото са редовен участник в груповите фази на континенталните надпревари. През миналата кампания червено-черните влязоха в Шампионската лига, като бяха в компанията на Манчестър Сити, Порто и Марсилия. Те не само че направиха силни мачове, но успяха да се класират трети и да достигнат елиминационната фаза на Лига Европа. Там подчиниха ПСВ Айндховен, преди да сложат оръжие пред английския Арсенал.

Дългият европоход на Олимпиакос бе дирижиран от високия едва 167 сантиметра бивш френски национал (52 мача и 8 гола) Матийо Валбуена. 36-годишният плеймейкър, който може да действа и на фланга, е голямата звезда на елините. Далеч преди да започне да дърпа конците на червено-белите, той бе направил име с екипите на Марсилия, Динамо Москва и Лион. На терена е известен с експлозивността си и способността за мигове да елиминира един-двама съперници, да създаде пространство и да пусне перфектна асистенция или сам да вкара. Заради ниския му ръст в родината му го наричат Малкото колело, но гръцките фенове му лепнаха друг прякор – Наполеон, за начина, по който повежда тима в битките.

В състава на Олимпиакос има и стар познайник на Лудогорец. Това е 32-годишният вратар Томаш Вацлик, който остави зад гърба си отлично европейско първенство с Чехия – бе титуляр и в петте мача. Той бе привлечен това лято от Севиля. Вацлик до момента 4 пъти се е изправял срещу Лудогорец като играч на швейцарския Базел. Срещу него орлите записаха и историческата си първа и единствена победа в груповата фаза на Шампионската лига. Това се случи на 22 октомври 2014 година на Националния стадион „Васил Левски“ – 1:0 за орлите. Тогава победният гол отбеляза Йордан Минев в добавеното време на срещата, а след нея той заяви: „Когато няма какво да правя топката, просто бия и вкарвам“. В Швейцария обаче разградчани бяха разбити – 0:4. През сезон 2016/17, пак с Вацлик на вратата, Базел и Лудогорец си размениха по едно равенство – 0:0 и 1:1.

Всъщност орлите и Олимпиакос си приличат по нещо – многото чужденци. Гърците имат играчи от 14 националности.

Янаки Димитров, в-к "Тема спорт"