Лудогорец надделя над Малмьо в плейофния мач-реванш за влизане в групите на Шампионска лига, но малко не достигна на българския първенец за крайния успех. "Орлите" се наложиха над шведския шампион с 2:1 и така с общ резултат от 2:3 напускат най-престижния европейски клубен турнир.

Разградчани загубиха първата среща с 0:2 , но днес, на "Хювефарма Арена", показаха съвсем различно лице и могат да съжаляват, че не се пребориха за "златото", както Валдас Дамбраускас определи турнира на богатите.

Антон Недялков (10‘) и Пиерос Сотириу (59‘) се разписаха за домакините, докато Велко Бирманчевич (42‘) отбеляза единственото попадение за Малмьо, което се оказа напълно достатъчно за гостите, за да не се стигне до продължения.

По пътя си дотук Лудогорец отстрани Шахтьор Солигорск, Мура и Олимпиакос, което гарантира на отбора минимум участие в груповата фаза на Лига Европа.

Шведите спазиха традицията и отново не допуснаха изненада, след като само веднъж в историята си са отпадали в евротурнирите след победа с 2:0 в първия мач на свой терен, а това се случва през далечната 1984/85 г.

Добрата новина за Валдас Дамбраускас беше свързана със завръщането в игра на Кирил Десподов, който не успя да вземе участие в първия сблъсък заради натрупани жълти картони.

И двамата треньори трябваше да правят принудителни смени още през първата част, след като Каули Оливейра и стражът на шведите – Йохан Далин, получиха контузии.

Системата ВАР на няколко пъти влезе в действие. Първо голът, отбелязан от Антон Недялков, беше признат след проверка, а няколко минути по-късно попадение на Рикс пък беше отменено след видеоповторението. Дузпата за българския шампион също беше отсъдена след намесата на ВАР.

Скандинавците умело приспаха мача в последните минути, като използваха всяка възможност да забавят времето и да се доближат още повече до така желаните групи на Шампионска лига.


Първото по-опасно положение в срещата се откри пред Малмьо. Чолак получи топката в наказателното поле с гръб към вратата, добре се обърна и стреля опасно към долния десен ъгъл, но Кахлина се намеси добре и изби в ъглов удар.

В 10-ата минута Лудогорец откри резултата чрез Антон Недялков. Кирил Десподов центрира от корнер, а капитанът на "орлите" се опита да отиграе с глава, но кълбото попадна в краката му и от близко разстояние левият краен бранител не остави шансове за намеса на Далин – 1:0.

Малко след като измина четвърт час игра гостите стигнаха до изравнително попадение. Рикс бе оставен непокрит на добра позиция в пеналтерията и с техничен изстрел матира Кахлина. След проверка със системата ВАР обаче голът бе отменен заради засада.

Разградчани продължаваха да бъдат по-агресивни, но в 31-ата минута Валдас Дамбраускас трябваше да извърши принудителна смяна, след като Каули Оливейра получи травма, която не му позволи да остане на терена. На негово място в игра се появи Доминик Янков.

180 секунди по-късно Пиерос Сотириу засече центриране от ъглов удар, ала кълбото мина встрани от вратата.

В 38-ата минута пред Рикс се откри нова добра голова възможност, но изстрелът му с глава попадна право в ръцете на Кахлина.

Йон Дал Томасон също прибегна към смените, след като стражът на Малмьо получи контузия и бе заменен от Исмаел Диавара.

Към края на полувремето шведският отбор получи възможност да изпълни пряк свободен удар в опасна зона. Бирманчевич стреля и след рикошет в стената, топката влетя неспасяемо в мрежата на "орлите" – 1:1.

В 5-ата минута от добавеното време на първата част Вандерсон се откри на чудесна стрелкова позиция, но изстрелът му бе отразен от противниковия страж. След като стана ясно развитието на ситуацията, страничният съдия вдигна флага си за засада.

Очаквано, домакините излязоха след почивката в търсене на задължително попадение и още в първите секунди Недялков стреля от дистанция, но без успех.

В 55-ата минута Сотириу засече топката от корнер, но я прати покрай левия страничен стълб на Диавара.

Малко преди да измине час игра "орлите" получиха 11-метров наказателен удар за игра с ръка на Антонио Чолак в наказателното поле. Сотириу застана зад бялата точка и с хладнокръвно изпълнение отново даде аванс на своя отбор – 2:1.

В 64-ата минута Бирманчевич опита да изненада Кахлина, но стражът внимаваше и не позволи нова опасност пред вратата си.

10 по-късно сръбският полузащитник отново се оказа на върха на атаката, но и този път Кахлина прояви рефлекс.

В 78-ата Мавис Чибота центрира към наказателното поле на шведите, където Десподов и Сантана се разминаха с топката и резултатът остана непроменен.

До края на мача на "Хювефарма Арена" не паднаха нови попадения и Малмьо си осигури участие в груповата фаза на Шампионска лига, докато Лудогорец ще трябва да се задоволи с Лига Европа.

Лудогорец – Малмьо 2:1 (2:3 общ резулат)

Голмайстори:

1:0 – Недялков 10‘

1:1 – Бирманчевич 42‘

2:1 – Сотириу 59‘

Лудогорец: Кахлина, Икоко (Сисиньо – 46‘), Пластун, Вердон (Са – 63‘), Недялков, Баджи (Сантана – 46‘), Гонсалвеш, Десподов, Каули (Янков – 31‘), Вандерсон (Чибота – 74‘), Сотириу

Малмьо: Далин (Диавара – 40‘), Левицки (Ракип – 90+2‘), Ахмедходжич, Нилсен, Брорсон, Бирманчевич, Иносент, Кристиансен, Рикс , Чолак (Абубакари – 90+2‘), Бергет