Малмьо категорично надигра Лудогорец в първия плейофен сблъсък за влизане в групите на Шампионска лига и се наложи с 2:0 на своя стадион "Еледа".

Шведският шампион дори може да съжалява, след като създаде достатъчно ситуации пред вратата на българския тим, за да постигне по-изразителна победа.

Домакините бяха по-активни на терена днес и с попадения на Бирманчевич (26') и Бергет (61') през двете полувремена, съвсем заслужено се поздравиха с успеха.

След силните изяви преди седмица, когато Лудогорец отстрани Олимпиакос, днес "орлите" не успяха да покажат най-добрата си игра. Футболистите на Йон-Дал Томасон прилагаха висока преса почти през всичките 90 минути, която предизвикваше грешки на играчите в зелено.

Проблемите на Валдас Дамбраускас бяха свързани с отсъствието на Кирил Десподов, който пропусна двубоя заради натрупани жълти картони, но ще бъде на разположение за втория сблъсък.

Реваншът е след седмица в Разград, а началният час на срещата отново е 22 ч.


Двубоят на стадион "Еледа" започна равностойно, като "орлите" имаха леко предимство във владението на топката. Все пак до реална голова ситуация пред някоя от двете врати не се стигна в първите 10 минути.

Малко след като измина четвърт час игра домакините организираха много добра контраатака, при която Кристиансен бе оставен непокрит в наказателното поле и стреля, но, за щастие на Кахлина, кълбото се отби в десния страничен стълб на вратата.

Само 120 секунди по-късно Рикс се озова очи в очи със стража на Лудогорец, но вместо да нанесе изстрел, той реши да комбинира със свой съотборник, ала Пластун разчете ситуацията и предотврати опасността.

В средата на първото полувреме Малмьо поведе в резултата след заучено изпълнение на корнер, при което Бирманчевич се освободи от противниковите футболисти и с прострелен удар от дъгата на пеналтерията не остави шансове за намеса на Кахлина – 1:0.

Шведският отбор се настани трайно в половината на "орлите" и до края на частта спокойно можеше да удвои своя аванс. С пропуски пред вратата на българския първенец се отчетоха Берге, Кристиансен и Рийкс.

2 минути преди почивката Текпетей създаде най-доброто положение пред Юхан Далин, след като навлезе в наказателното поле и с диагонален удар затрудни максимално домакинския страж.

Малмьо започна на високи обороти и второто полувреме, а още в 48-ата минута Кристиансен имаше чудесна възможност да се разпише, но Кахлина бързо скъси дистанцията и се намеси.

Малко по-късно Каули Оливейра стреля опасно от пряк свободен удар, но този път Далин показа класа под рамката и парира изстрела на бразилеца.

Домакините не спираха да атакуват и това даде резултат в 61-ата минута, когато удвоиха своя аванс. "Орлите" отново се пропукаха след корнер и след няколко неуспешни опита да изчистят топката, тя попадна в Кристиансен. Той стреля мощно по диагонала, а Кахлина успя да избие, но в близост до вратата дебнеше Берге, който нямаше проблем да добута кълбото в мрежата.

Секунди по-късно Кристиансен се озова на добра стрелкова позиция и само добрата изява на стража на Лудогорец спаси отбора от трето попадение.

Към края на редовното време Кахлина отново трябваше да се намесва, след като играч на Малмьо се извиси над всички при центриране, но стреля слабо с глава и не успя да затрудни особено хърватския вратар.

Малмьо – Лудогорец 2:0

Голмайстори:

1:0 – Бирманчевич 26‘

2:0 – Бергет 61‘

Малмьо: Далин, Левицки, Бруршон, Нилсен, Мойсандер (Ларсон – 34‘), Бирманчевич (Налич – 88‘), Ракип (Абубакари – 81‘), Кристиансен, Риекс, Чолак, Бергет (Беймо – 81‘)

Лудогорец: Кахлина, Икоко, Пластун, Вердон, Недялков, Баджи, Сантана (Чибота – 73‘), Гонсалвеш, Каули, Текпетей (Вандерсон – 64‘), Сотириу