Шведският сайт expressen.se коментира класирането на Малмьо в групите на Шампионската лига след загубата с 1:2. Шведите победиха с 2:0 в първата среща и продължиха напред, докато съперникът им Лудогорец ще играе в Лига Европа. 

"Наистина беше странна загуба срещу Лудогорец - но това беше достатъчно, за да си осигурим място в Шампионската лига. Сега над скандинавския клуб ще се излее истински милионен дъжд - почти 200 милиона крони. Точно това, което Йон Дал Томасон и останалата част от Малмьо се опитаха да избегнат, стана реалност в България - домакинът Лудогорец вкара ранен гол. Малмьо изравни красиво само след няколко минути чрез Сьорен Рикс. Но голът беше отменен след дълъг видео преглед, тъй като капитанът на отбора Андерс Кристиансен бе в офсайд.

Вратарят Йохан Далин получи контузия и беше принуден да напусне в полза на новата придобивка Исмаел Диавара, който дебютира за Малмьо, две седмици след като подписа с клуба. Две минути след неочакваната смяна на вратаря Велко Бирманчевич от свободен удар от няколко метра извън наказателното поле изравни.

В Разград обаче беше вълнуващо. След малко повече от половин час преди края на мача Андерс Кристиансен намери свободна зона в наказателното поле и принуди Кахлина да спаси. Веднага след стрелбата френският съдия Клемент Турпен даде знак за преглед на VAR и малко след това посочи дузпа за Лудогорец.

Бившият нападател на Копенхаген Пиерос Сотирио пристъпи напред, за да бие дузпата и не сгреши. 

Лудогорец периодично натискаше, за да отбележи още едно попадение през второто полувреме. Гол, който би наложил удължаване на мача в България, тъй като правилото за гол на чужд терен вече не съществува. Но Малмьо се съпротивляваше и празнува, когато мачът приключи.

Да, това беше загуба, но повече от това не се изискваше, защото Малмьо спечели първата квалификационна среща с 2:0. 

Есенните и зимните групови мачове в Шампионската лига ще бъдат трети за Малмьо след 2000 г. Европейският успех означава, че клубът може да вкара почти 200 милиона шведски крони в касата на клуба", пише сайтът, цитиран от "Труд". 

"Мечтата се сбъдна. Благодарение на борбените небесносини герои, които показаха, че са най-добрите, когато са най-необходими. И все пак именно в треньорския щаб намирам символа на постижението на Малмьо в Шампионската лига. Назначението на Йон Дал Томасон в клуба даде на Малмьо психическа сила, която никога досега не са имали", коментира редакторът на сайта Даниел Кристоферсон

"Отборът на Малмьо се погрижи мечтата на Шампионската лига да се сбъдне. Всички играчи и лидери са герои по свой собствен начин в такава вечер. Само погледнете играчите, които го направиха в Разград. Вземете Исмаел Диавара, който влезе принудително. Говорете за трилър, но той направи класово спасяване. 

Или просто вземете Франц Брорсон, който получи шанс в първия мач срещу Лудогорец. Той влезе и положи големи усилия както у дома, така и показа класа в реванша. Да не говорим за колегите му по отбраната Анел Ахмедоджич и Ласе Нилсен. 

Или вземете Бонке Инокентий, който се превърна в един от най-важните играчи на отбора. Или лоялния Сьорен Риск и лидера Йо Инге Бергет, Антонио Чолак или Бирманчевич. И най-добрия играч Андерс Кристиансен. Подкрепен Оскар Левицки, който държи класата на националния отбор. 

Все пак имам чувството, че това, което накара Малмьо да направи следващата стъпка, стъпката навън в Европа, наистина е треньорът Йон Дал Томасон. Той взе много смели решения за сравнително краткото си време в клуба. И получи подкрепа от спортния директор Даниел Андерсон. В същото време постигна успехи. Датчанинът е преживял големи мачове като играч, много по-голям от тези срещу Лудогорец. И той беше хладнокръвен. Неговото спокойствие и манталитет са накарали Малмьо да покаже психическа сила, която никога досега не са имали. Датският манталитет и спокойствие наистина ни обладаха", възхищава се още сайтът на играчите си и треньора на Малмьо.

Снимка: Lap.bg