Роденият в Швейцария нападател Йосип Дърмич ще бъде основното оръжие на Динамо (Загреб) довечера в първата среща от третия кръг на квалификациите в Шампионската лига. 29-годишният футболист дойде сега в хърватския гранд и вече има три гола в два мача.

Бруно Петкович се озова вчера в самолета за България, но е ясно, че болката в ребрата му не е изчезнала от няколко дни, така че е съвсем сигурно, че атаката на Динамо в Разград ще бъде водена от Йосип Дърмич, пише вестник "Спортске новости", цитиран от БТА.

Дърмич беше привлечен в Динамо, за да вкарва голове във важни мачове, а този с Лудогорец, разбира се, е точно такъв. Тази вечер е неговият шанс, неговият голям шанс, да вкара първия си европейски гол за сините. Той не успя срещу Шкупи в първия мач на Максимир, беше заменен след малко повече от час игра, в реванша в Скопие остана на резервната скамейка. Хърватските шампиони излязоха победители в горещината в Скопие, но много хора се чудеха как е възможно най-cериозното попълнение да остане на пейката.

Но по всяка вероятност това няма да се случи днес и очакванията са Дърмич да води атаката в Разград, което би било логично. Роден в Швейцария в семейството на босненски хървати емигранти, той има сериозен опит в Бундеслигата, където носи фланелките на Нюрнберг, Байер (Леверкузен), Борусия (Мьонхенгладбах), Хамбургер ШФ, след което поиграва без особен успех в Норич Сити.

Последната му година беше като преотстъпен в Риека и вкара доста голове. А когато центриранията полетяха към него, той просто спокойно можеше да попита фотографите зад вратата: "Момчета, готови ли сте?".

Най-добрият му мач след пристигането в Динамо беше в първенството срещу Локомотива. При 0:2 треньорът Чачич му каза: "Дърма, загрявай!". И още не беше напълно добре загрял, когато специалистът реагира: "Дърма, влизай!" И веднага вкара, след това още един и резултатът беше изравнен. Във втория мач добави още едно попадение в Копривница срещу Славен Белупо. Три попадения в два мача в първенството не е зле, но сега идва ред и на европейското предизвикателство. Надеждите в Загреб са, че попадението на Дърмич ще се помни дълго, тъй като мачът е важен.  Както Анте Рукавина веднъж вкара в същия този Разград за изравняване в добавеното време, или Домагой Вида в реванша на Максимир за толкова пъти изпяваното от феновете 3:2 преди точно 10 години.

Но самият футболист показва, че е професионалист с нещо много важно. Самокритичен е. Малко са тези, които първо започват с грешките в себе си.

Чувствам се съвсем различно сега, в сравнение с Риека. В някои ситуации не приличам на себе си. Да, вкарах два гола срещу Локомотив, спечелихме. Но когато се анализирам, направих много грешки и не ми е трудно да си го призная, винаги съм самокритичен. Загубих много дуели, имах много грешни подавания, лоши решения... Имам голям потенциал да поправя всичко това, трябва още много работа. Така е и с целия ни отбор. Трябва да създадем този автоматизъм възможно най-скоро, да го наречем така. Трябва да влезем в истински състезателен ритъм - каза Дърмич в интервю, което беше публикувано cъвсем скоро.

Той взе участие и в мача за Суперкупата срещу Хайдук (Сплит), когато не успя да отбележи. И макар много хора да го критикуваха, той не приема нещата толкова негативно. Смятате, че не съм играл добре защото не съм вкарал гол? Не съм съгласен. Тичах много, движех се, отварях пространство, имах индивидуални действия. Е, сега защо топката не стигаше до мен в някои моменти, това е друга история. Просто все още нямаме взаимовръзка във всички зони. Моят стил е нов за Динамо. Не знам от кога Динамо не е имало такъв централен нападател, какъвто съм аз. Имам предвид дълбочината на играта за такъв класически нападател, какъвто съм аз, Петкович получава топката повече в краката си. Аз я търся на празно пространство напред. В Риека имахме съвсем различна тактика, играхме на контра, с дълги топки. В Динамо е различно, затова ми трябва време, казва още 29-годишният футболист, който крепи надеждите на Динамо да бележи днес в Разград.

Снимка: БГНЕС