Лудогорец посреща тази вечер литовския шампион Жалгирис в първи мач от плейофите на Лига Европа. Сблъсъкът на „Хювефарма Арена“ е от 20:45 часа и ще бъде предаван пряко по Диема Спорт 3.

Този мач, а и реваншът след седмица са утешителна награда. И докато за Жалгирис е успех попадането в някакви групи, то за Лудогорец съвсем не е така. Задачата – влизане в Шампионската лига, за пореден сезон не бе използвана. Отпадането от Динамо Загреб в третия квалификационен кръг от турнира на богатите бе болезнено. При това не само от факта, че в реванша на „Максимир“ бе допуснато поражение с 2:4, а цели трима играчи бяха изгонени. Причината е, че бе изпуснат бонус от 5 милиона евро за достигане на плейофите в ШЛ. А влизане в групите щеше да вкара в клубната каса 15 640 000 евро. Сега при елиминиране на литовците разградчани ще попаднат в ЛЕ. За което ще приберат 3 630 000 евро. Ако пък се издънят сериозно и отпаднат, ще влязат в групите на ЛК, което ще означава превод в банковите им сметки 2 940 000 евро. Финансовата разлика между тези два турнира не е толкова фрапираща, но пък е огромна спрямо ШЛ. Въпросът е, в който и от тях да попадне – на книга отборите в групите на ЛЕ ще са по-силни, да направи така, че след това и да излезе от тях. Защото в последните години играта в същинските фази на надпреварата е слаба, нижат се поражения и коефициентът бавно, но сигурно пада.

Преди срещата в Разград получиха и добри новини. „Нямаме нови контузени играчи. Добрата новина е това, че Клод Гонсалвеш и Каули прогресираха много с възстановяването си. Това е добре за отбора. Досега ни липсваха основни играчи, сега пак ще е така. Имам нужда от всичките си футболисти“, заяви Анте Шимунджа. На негово разположение заради наказания няма да са защитникът Жан Карничник, халфът Доминик Янков и фланговият нападател Рик – те бяха изгонени в реванша с Динамо. Въпросът е дали Каули и Клод Гонсалвеш, които са основни играчи, ще могат да започнат двубоя. Това ще бъде решавано в последния момент, ще се търси и мнението на лекарския екип.

Серджиу Падт също лекуваше травма, но би трябвало да е под рамката. Пред него в защита ще действат Сисиньо, Пластун, Вердон и Недялков. Очаква се в халфовата линия да стартират Пьотровски и Шоу. Ако Каули не е готов за титуляр, няма да е изненада Кирил Десподов да действа зад централния нападател, а по фланговете да атакуват завръщащият се след наказание Текпетей и Делев. Пред Шимунджа има дилема за върха на атаката. Опциите пред него са 2 – бразилецът Игор Тиаго или аржентинецът Матиас Тисера. В Хърватска стартира първият. Той отново е с по-големи шансове да бъде титуляр, защото притежава по-здрава физика.

Разградчани ще опитат още в началото да натиснат съперника и да направят така, че да решат всичко срещу Жалгирис още в домакинството си.

От сезон 2017/18 насам Лудогорец неизменно играе в групите на Лига Европа. Шесто поредно участие в тях ще си е сериозно постижение. Да, няма да е исканото от шефовете, но ще е по-добре от Лига на конференциите. Защото дори при трето място в ЛЕ отиваш да играеш напролет в третия по сила турнир. До момента категорично се видя, че орлите нямат сили за Шампионската лига. Имат ли обаче за приличен поход, който да им осигури и мачове в Европа напролет?

Материал на в-к "Тема спорт"

Снимка: Lap.bg