Бившият треньор на Лудогорец и Левски Стойчо Стоев сподели очакванията си пред „Тема Спорт“ за днешния двубой за Суперкупата на България между двата отбора. Той спечели трофея с разградчани през 2019 година, когато орлите се наложиха над Локомотив Пловдив с 2:0 на стадион „Васил Левски“. 60-годишният специалист посочи какво забелязва в играта на тимовете и каза дали има изявен фаворит в мача.

 

Г-н Стоев, какви са очакванията ви за мача за Суперкупата между Лудогорец и Левски?

Двубоите за Суперкупата в много от случаите са само за да се добави още един трофей във витрината. Носи само престиж. Не може да се извлекат дивиденти от нея – нито класиране в евротурнирите, нито е елиминационен мач. Тази среща ще послужи за подготовка на Лудогорец за двубоите в Лига Европа, където се паднаха със сериозни отбори. За Левски спечелването на Суперкупата ще бъде още един подарък към феновете, след като завоюваха и Купата на България през миналия сезон.

Кой влиза като фаворит в мача?

В такива мачове се употребява клишето, че няма изявен фаворит. Дано двата отбора да направят двубой, който да зарадва феновете, и да видим интригуващ сблъсък, както бе през пролетта в трите срещи помежду им. Очаквам двата отбора да играят без напрежение, защото този мач не носи точки или елиминация, което е предпоставка да стане отворен двубой. Ще се опитат да създадат емоция за феновете, които ги подкрепят.

Какво забелязвате в играта на Лудогорец в последните мачове? Успя ли Анте Шимунджа вече да си изгради собствен стил?

За стил все още е рано да говорим. Един треньор трябва да работи поне 2-3 години, за да се види, че отборът играе по неговия почерк. В Лудогорец си има изградена трансферна политика и виждаме, че това лято продадоха играчи, а и привлякоха нови. Сега последните трябва да се напасват към играта на отбора. Просто е необходимо време. В момента е добре, че Лудогорец побеждава. Но трудно е да се говори за някакъв изграден стил.

Колко ще липсват Пиерос Сотириу и Алекс Сантана на Лудогорец?

Няма незаменими футболисти. Спомням си, когато Клаудиу Кешерю бе продаден и мисленето беше по същия начин. Имаше мнения, че много ще липсва румънецът, но видяхме, че Лудогорец го замени много добре с Пиерос Сотириу. Според мен това ще се случи и след продажбата на кипъреца. Нормално е да бъде трансфериран. Това се случва във всички отбори по света. Лудогорец не е зависим от един футболист, защото в тима има много на брой класни играчи.

Как ви се вижда играта на Левски от началото на сезона? Успяха ли сините да се отърсят от отпадането от Хамрун Спартанс?

Сините би трябвало бързо да преодолеят това, което им се случи срещу Хамрун. Случило се е, неприятно е, но е минало. Не трябва да се живее с него, а да се мисли за бъдещето. Левски запази отбора си и си има изграден стил. Трябва да поддържат това ниво и да се опитват да го надграждат. Не очаквам да има промяна в играта им. Станимир Стоилов си разбира от работата и се вижда, че тимът играе като отбор, а няма някой футболист да изпъква над останалите. Последните съперници на сините – Хебър и Ботев Враца, нямаха класата на Левски и нормално столичани победиха с лекота в тях. Но в следващите мачове ще стане ясна и ролята на тима в първенството, защото ще се изправят срещу по-силни съперници. Очаквам сините да са от водещите отбори този сезон.

Ще се усети ли липсата на Ноа Сонко Сундберг срещу Лудогорец?

Не би трябвало да липсва. Да, той е един от стабилните защитници на Левски, но никой отбор не е застрахован от контузии и наказания. Сините не притежават толкова дълга скамейка като тази на Лудогорец, но Мъри Стоилов точно е подбрал играчите си и съм сигурен, че ще направи правилния избор за мача с разградчани. Така е при сериозните.