Лудогорец победи ХИК Хелзинки в гросмайсторски стил и си осигури мачове напролет като програмата минимум е участие в Лига на конфренциите, но не е изключено през февруари разградчани да играят и в Лига Европа. Едва ли много хора си дават сметка какъв колосален успех постигнаха „орлите“, стигайки до пролетни мачове за пети път в последните 10 сезона, пише Мач Телеграф.

Дългите европоходи започнаха през сезон 2013/14 след шеметното участие в групите на Лига Европа и първо място, преминало в победен 1/16-финал срещу Лацио. Интересно е, че в три от досегашните четири съперничества напролет Лудогорец се изправя срещу италиански отбор. През 2017/18 „орлите“ излязоха от изключително силна група с Хофенхайм, Врага и Истанбул Б, и се натъкнаха на Милан, губейки и двете срещи. През 2019/20 разградчани смазаха ЦСКА Москва и Ференцварош, което осигури на тима двубои с Интер напролет. Единственото неиталианско приключение е след излизането на тима от Шампионската лига през сезон 2016/17, когато в ролята си на трети Лудогорец се изправи срещу Копенхаген.

Само четири отбора на изток от Виена са играли повече пъти от разградчани напролет в евротурнирите през последното десетилетие. Рекордьори с по осем пъти са Шахтьор и екзекутираният от Лудогорец през миналия сезон в Шампионската лига – Олимпиакос. С един излаз по-малко напролет е големият доминатор на Русия през последното десетилетие – Зенит. Само с един път повече от разградчани през февруари в турнирите е играл Динамо Киев, а петицата се довършва именно от Лудогорец. Всички тези четири тима разполагат с космически бюджети от порядъка на 200 – 350 милиона евро спрямо тези на българския хегемон, а звездите на тима се разписват срещу 5-6 милиона евро годишна заплата.

Интересно е, че Лудогорец, който е взимал скалповете на всички балкански колоси в лицето на Цървена звезда, Партизан, ФКСБ и Динамо Загреб ги превъзхожда значително по излизане от групите. Звезда и грандът на Хърватия го правят по три пъти, но както те, така и другите никога не са си осигурявали преход от група на Шампионската лига за разлика от „орлите“. ФКСБ и Партизан следват в класацията с два трансфера на мачове през следващата календарна година.

Гордостта на турския футбол, въплътена от триото Галатасарай, Фенербахче и Бешикташ, също отстъпва на „орлите“ за въпросния период. Галата има мачове напролет в четири сезона, докато другите два гранда са с по три. Всеки един от тези клубове разполага с поне 8 пъти по-голям бюджет от разградчани. Ако се прехвърлим на северозапад към Чехия, то и трите най-успешни тима на страната този век – Спарта, Виктория Пилзен и Славия Прага, нямат дори четири участия напролет. В Полша и Унгария също не имали възможността да се наслаждават на пролетни мачове на свои отбори в последните 10 сезона.

Снимка: Lap.bg