Българският футболен шампион Лудогорец има интерес към халфа Гаюс Макута, познат у нас от изявите си с екипа на Берое, но сделката към момента трудно ще се осъществи, съобщи португалски мениджър за БТА. Причината е сериозно несъответствие във вижданията за трансферната сума в двете заинтересовани страни.

25-годишният централен полузащитник в момента играе за един от традиционните клубове в Португалия – Боависта, където пристигна през лятото на 2021-а година. Договорът му изтича през юни 2024-а година, а през тази година има 18 мача и 2 асистенции във всички турнири.

Макута стана известен в България с периода си в Берое, когато Димитър Димитров-Херо и Георги Чиликов го взеха под наем от Брага. Макута направи много силни мачове с екипа на старозагорци, но наемът му изтече и той се върне в Брага. След няколко месеца във втория тим на "червено-белите", полузащитникът с конгоански корени премина в Боависта и веднага си взе титулярното място. Един от най-силните му мачове тази есен беше в градското дерби с Порто. Въпреки поражението с 1:4, Макута единствен от състава на Боависта получи много добра оценка и беше номиниран от медиите за отбора на кръга.

От Лудогорец са направили оферта към актуалния му клуб за привличането му, но разликата между исканата и предлаганата сума е била над 600 хиляди евро, което за момента стопира трансфера. Но интерес към 25-годишния централен полузащитник не липсва, като в Боависта скоро са получили покана за преговори и от френския елитен клуб Брест, 16-и в местната Лига 1.