Жребият за плейофните кръгове за излизане от групите на Лигата на конференциите отреди за съперник на Лудогорец швейцарския Сервет.

Мнозина определиха това като най-добрата опция за разградчани, защото останалите потенциални отбори бяха Олимпиакос, Аякс, Бетис, Щурм Грац, Юнион Сен Жилоа, Макаби Хайфа и Молде.

Но бърз поглед показва, че всъщност Сервет, известен с прозвището "Гранетите", въобще не е отбор, който трябва да бъде отписван с лека ръка. Всъщност в Европа вече няма такива тимове, но сега ще направим преглед на сезона за швейцарците, за да добием представа за какъв отбора става дума.

В Европа 17-кратният шампион на Швейцария (б.р.: за последно печели титлата през сезон 1998/99), се представя силно. Сервет започна участието си в квалификациите на Шампионска лига, където елиминира белгийския Генк след изпълнение на дузпи. Последва сблъсък с Глазгоу Рейнджърс и шотландският колос се класира трудно напред след 2:1 на Острова и 1:1 на реванша.

Така "Гранетите" се озоваха директно в групите на Лига Европа, където в компанията на Славия Прага, Рома и Шериф Тираспол завършиха на 3-та позиция. Сервет спечели общо 5 точки след 1:1 с римляните у дома и в Молдова и победа с 2:1 в Швейцария над Шериф. Именно резултатите срещу молдоваците пратиха Сервет в Лигата на конференциите.

В швейцарското първенство отборът заема 4-то място в класирането, но изостава само на 2 точки от Санкт Гален, който е на 2-ра позиция. Убедителен лидер е хегемонът в последните години Йънг Бойс и именно срещу този отбор Сервет отново показва, че е силен тим.

В началото на месеца съперникът на Лудогорец направи 1:1 в дома на "жълто-черните" насред Берн, а през есента отстъпи с 0:1.

Що се отнася до състава, в Сервет има доста чужденци, включително и 8 французи. Там играе и бившият футболист на ЦСКА Брадли Мазику, който на "Българска армия" беше твърд титуляр, но в Швейцария не е така и има мачове, в които е резерва. Голмайстор на отбора е Бедиа Крис. 27-годишният нападател от Кот д'Ивоар има 16 попадения в 29 мача във всички турнири.

Той се представя силно и в Европа - 10 мача с 4 гола, включително и във вратата на Рома (1:1). Крис се е разписал още при ремито с Йънг Бойс и срещу Рейнджърс и Генк, което показва, че често вкарва в най-важните мачове.

В състава на Сервет личат имената и на 8 национални състезатели. Това са халфът Мирослав Стеванович, който има 33 мача и 3 гола за Босна и Херцеговина, централния защитник Антони Барон (23/2, Гваделупа), Бендегуз Бола (14/0, Унгрария, десен защитник), Жоел Мол (7/0, Кипър, вратар), Брадли Мазику (7/0, Конго, ляв защитник), Гаел Ондуа (7/0, Камерун, дефанзивен халф), Самба Дида (1/0, Сенегал, дефанзивен халф) и Джереми Фрик (има повиквателни, но не е дебютирал, Швейцария, вратар).

  • Но колко струва целият състав на Сервет, колко е най-скъпият входящ трансфер в историята на клуба, как са завършили мачовете на отбора срещу Реал Мадрид, Атлетико Мадрид и Ливърпул ще разберете в петък в рубриката "Спорт и бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria

Материал на Gol.bg

Снимка: БГНЕС