Изпълнителният директор на Лудогорец Ангел Петричев сподели пред Дарик радио, че е много важно отборът, който успее един ден да детронира „орлите“ и да ги свали от първото място, да е достигнал клуба от Разград спортно-технически и организационно.

– Г-н Петричев, колко футболисти имат обещание, че ще бъдат трансферирани през лятото?

– Такива неща не мога да кажа, защото това е един постоянен процес, който се променя постоянно. Мога да кажа със сигурност, че доста от нашите играчи се наблюдавани от страшно големи клубове, включително и от Висшата лига. Сами разбирате, че отбори от Англия да наблюдават играчи директно в българското пъвенство говори добре не само за Лудогорец, а за всички.

Лудогорец продава скъпо, но Лудогорец умее добре да си прави сметката. Ние знаем, че, за да вървиш напред трябва да инвестираш правилно. Ние инвестираме и в инфраструктура. Ние инвестираме и в академията. Не случайно обявихме миналата седмица за новата ни многофункционална спортна зала, която пуснахме в експлоатация. Знаете, че тя е с част от парите от трансфера на Доминик Янков. Тя вдига на по-високо ниво нашата академия.

– Как се задържат футболисти, които искат да направят по-голяма крачка, обаче са нужни на Лудогорец, за да може Лудогорец да направи крачката напред?

– Не е лесно. Това е едно от най-големите предизвикателства в нашата работа. Нашият спортно-технически отдел, начело с Георги Караманджуков, показаха, че имат добър нюх и намират нешлифовани диаманти, които са интересни на пазара. Видяхте Игор Тиаго каква кариера направи. Беше много подценяван, но нашите колеги го откриха, доведоха го тук и го развихме. Не е само той. Имаме няколко момчета в отбора, които са постоянен обект на интерес на големи отбори. Много е трудно. Устояваме на този натикс. Едно от важните неща е, че полагаме големи усилия футболистите, когато дойдат в клуба, да го приемат като свое семейство и да се отдадат на него. Когато един футболист обича клуба задачата става по-лесна.

– Ясно е, че в един момент Лудогорец няма да е шампион. Какъв съвет бихте дали на конкуренцията, която иска да свали Лудогорец от трона. Какво трябва да направи отбор Х, за да го стори?

– Може би един час може да говорим на тази тема. Имало е през годините колебания в това дали да станем шампиони, или не. Не един или два пъти сме били на ръба. Искам да подчертая, че ако се е стигало до такава ситуация, ние сами сме си били виновни. Много е важно отборът, който ще успее да ни пребори и да стане шампион, да го направи по причината, че ни е достигнал и спортно-технически, и организационно, за да може да се представя добре в Европа, защото в крайна сметка за българския футбол е много важно отборите в Европа да имат едно добро лице, а не брашнян чувал.

Ние постигнахме добро ниво в евротурнирите и доста именити отбори си тръгнаха разплакани. Най-важното е да има една добра конкуренция и ако някой ни детронира, то да е, защото е достигнал до нашето ниво, а не защото ние сме го свалили.

– Ще започвате да строите отново сектор А на стадион „Хювефарма арена“ ?

– Това не е новина. Ние имаме разписан договор за концесия, в който има срокове за пълното построяване на стадиона. Сега предстои последен етап – сектор А. Проектът е на 99% готов. Когато сме напълно готови ще се ангажираме и със срокове. Подготовката на мащабно строителство е сериозна.

– Много хора се питат защо ще го строите, а доста си мислеха, че няма и да го започвате, защото стадионът изглежда добре?

– През годините работа с двамата собственици на Лудогорец Кирил и Георги Домусчиеви съм видял, че те искат нещата да са изпипани и довършени докрай. Стадион „Хювефарма Арена“ без сектор А в модерния си вариант в никакъв случай не можем да кажем, че е това, което сме мечтали. Това е сектор, в който ще има музей, фенмагазин, скай боксове и всичко необходимо, което трябва да има модерен стадион. В момента разполагаме с възможности и задоволява подребностите на клуба за организация на мачове от високо ниво, но не бих казал, че сме постигнали нивото, което трябва да бъде.

Спокойни ли сте вече за спечелването на 13-ата титла?

– Не бих казал, че сме по-спокойни. Продължаваме да сме концентрирани, защото трябва да довършим работата докрай. Във футбола всяко отпускане завършва по лош начин. Правим всичко възможно отборът да е концентриран в двата турнира – да станем шампиони и да вземем Купата. Имаме доста работа да свършим. Не съм съгласен с всички прибързани неща, че изстудяваме шампанското. Продължаваме на високи обороти.

На Кирил Домусчиев пожелавам най-важното здраве. Този човек е постигнал много в професионален и личен план и трябва да има възможността да се наслаждава на всички постижения. Няма нищо по-хубаво от това да го зарадваме с титла и купа и след това максимално напред в европейските клубни турнири.

– Новият формат на Шампионската лига?

– За мен няма никакво значение формата. По-важното е да сме там. Ние сме били, знаем емоцията и в клуба работим усилено с идеята да ни се случи отново. Новият формат е доста интересен, защото ще се срещнат доста класни отбори. Най-хубавото е да играеш такива мачове. Този формат е направен с добра идея. Надявам се, че ще стане още по- интересна ШЛ.

– Какво ви дава енергия толкова дълго време на база постигнатите успехи. Дори се твърди, че собствениците не са толкова ангажирани към отбора, както преди и обръщат по-малко внимание?

– Шаблонно бих казал любовта към футбола. Също така някакъв вид пристрастяване към работата и емоциите. По отношение на собствениците – нищо подобно. Те са достатъчно близо до Лудогорец. Те са достатъчно ангажирани хора с бизнеса, който ръководят и по-рядко имат възможност да наблюдават мачове от българското първенство. Единият от собствениците – Георги Домусчиев, много често присъства на мачовете в Европа в Разград. Напротив. Ние сме в постоянна връзка с тях. Може би с годините имат и по-голямо доверие на екипа, който управлява оперативно клуба. Бъдете сигурни, че нашите собственици много горещо се интересуват и преживяват всеки един мач – добро или лошо представяне. Нито за момент не са били далеч от клуба. Имаме енергията да продължаваме да работим. Не е намалял ентусиазмът. Създадохме добър екип и неслучайно превърнахме Лудогорец в синоним на добра организация.

– Група с 16 отбора не е ли много широка?

– За това по-скоро могат да говорят треньора Георги Дерменджиев и Георги Караманджуков, но това, което сме си коментирали между нас си в клуба е, че група от 16 отбора е доста голяма.

– Казахте Георги Дерменджиев, какво промени той, за да се стигне до тази сериозна серия?

– Може би е чиста психология. Тя е много важна във футбола. Той през годините винаги е показвал, че може да извлича максимума от отбора. Когато се получи такова нещо и футболистите дават максимума от себе си, нещата са по-лесни. Не съм капацитет да коментирам похватите в тренировъчния процес, където има заложени много неща от неговия арсенал, но чисто психологически той накара играчи да повярват в една идея и да излекат максимума от нея.

Снимка: Lap.bg