Капитанът на световния шампион Германия Бастиан Швайнщайгер е направил психотрик при избора на врата за дузпите в 1/4-финалната битка с Италия.

Швайни спечели жребия и за учудване на главния съдия Виктор Касай и най-вече на вратаря и капитан на “скуадра адзура” Джанлуиджи Буфон посочи вратата пред сектора със запалянковците от Апенините.

След драматичния успех, при който Швайнщайгер изпусна една от немските дузпи, той обясни, че го е направил заради швейцарците, пише "24 часа". В 1/8-финала с Полша дузпите се биха пред феновете на алпийската държава и Гранит Джака направи фатален пропуск за нея.

“Изпълнителят вижда езика на тялото, очакванията и надеждата на привържениците на неговия отбор. Така страхът от провал увеличава напрежението”, обяснява спортният психолог Ян Раух пред “Блик”.

Срещу Италия освен Швайнщайгер дузпи пропуснаха още Томас Мюлер и Месут Йозил. Допреди този мач на големи първенства това се бе случвало само 2 пъти на Бундестима при 11-метрови удари за определяне на победителя.

През 1976 г. Ули Хьонес сбърка и Чехословакия стана европейски шампион. През 1982 г. на световното това направи Ули Щилике срещу Франция, но пропускът му не се оказа фатален. Германия е в серия от 6 поредни победи с дузпи.