Вече има написани книги за падението на Франция. Малко или много страната се намираше в анемично състояние или поне беше изпаднала в амнезия покрай управлението на посредствения политик Оланд. Франция, която беше опустошена от тероризма. И продължението на финала беше като продължение на всичко това - на посредствена и безидейна Франция под ръководството на Дидие Дешан.

Дори Платини и Колина се отпуснаха преди мача и смятаха, че Франция с големия Гризман няма да има проблеми срещу ограничения тим на Португалия със слабия в момента Роналдо. Включително и контузията. Странната и изненадваща контузия на Кристиано. Франция имаше да спечели най-лесния финал в цялата си история. Петлите са срам за целия свят и се радвам, че слабият победи силния. 

Португалия спечели с гол на Едер, който никога не е вкарвал гол, и то срещу чудовища с физическа мощ като Сисоко, Матюиди, Погба и др. Изглежда като невероятна басня на Лафонтен. А поуката е за хора като Дешан, Оланд и всички други такива посредствени хора по света, които от завист или злоба искат да се покажат като големи лидери.

Срамно беше също да гледаме Роналдо в продължението когато искаше да се покаже пред камерите. Сякаш той е спечелил финала. Така или иначе, той ще спечели Златната топка.

Това обаче трябва да го оставим настрана. Резултатът е една голяма френска трагедия с главен герой Дешан. Погба показва само половината от себе си, и то заради треньора си и позицията, на която го поставя. А това да предпочетеш Жиру и Жиняк пред Коман и Марсиал, е само най-ярката демонстрация на неговата посредственост. Треньор без аналог, който хвърли Франция в пропастта на фона на несигурността заради терористичните заплахи, политическите и икономическите сътресения, в които е изпаднала страната. И как сега да напиша "Аз съм французин"!

Хулиан Руис, "Ел Мундо"

Превод на вестник "7 дни спорт"