Треньор №1 на ХХ век у нас Димитър Пенев празнува рожден ден днес. Стратега, извел България до най-големия й успех във футболната история – четвъртото място в САЩ'94, е роден на 12 юли 1945 г. в софийското село Мировяне.

По този повод решихме да се поразровим из архивите и да подберем едни от най-забавните коментари на легендата от близкото минало.

Ето и нашата селекция:

Пената прави любопитно признание за завръщането на националния отбор след четвъртото място на световното първенство в САЩ през 1994 година.

"Бях тръгнал да се прибирам. Тъкмо направих няколко крачки от автобуса и ме извикаха да продължим към стадиона, където трябваше да ни наградят. Трибуните - пълни, скандират имената ни, беше невероятно изживяване, което остава завинаги".

Стратега за собствениците на клубовете и тяхната работа в тях.

"В Англия да сте видели президентите да тичат и да загряват по трибуните? Това само едно време в България ставаше. Някои президенти, за да покажат, че много разбират футбола, слизаха на терена и ритаха. После палците ги боляха по една седмица. Те трябва да стискат торбата с мъни-мъни, другото да го оставят на изпълнителите".

Легендата коментира болезнената загуба на българския национален отбор по футбол от Косово с 2:3 в европейската квалификация. 

"Косоварите винаги са били силни. Знаете, те са от сръбската школа. Няма Косово, няма Скопие, няма Белград - те са една мая. Една майка ги е раждала. Лошото при нас е, че школите ни са 50% надолу".

Пенев дава мнение за твърденията, че Левски е създаден през 1911 година.

"Забавлявам се с историята на Левски. Решиха, че са създадени през 1911-а. Някой фен ровил из архивите и го измислил... Това не знам как да го разбирам".

Стратега коментира някои футболисти на ЦСКА.

"Али Coy си е важна фигура, това е ясно. Виждаме в последно време, че и британчето (б.р. – Греъм Кери) е полезно, може да я центрира, да я ритне отдалеч".

Пената говори за развитието на младия футболист на "червените" Валентин Антов.

"Сега пред него има отличен шанс да расте. Да не слуша, че другите взимат повече пари, а той по-малко. После, като подготви паспорта за чужбина, тогава да мисли за пари. Опитните нека му помагат и с времето ще израсне. Както стана с Петровците Мартин и Стилиян, с Бербатов, който и книги пише вече... Антов е тръгнал по добър път".

Легендата анализира представянето на ЦСКА в двубоя с Витоша Бистрица за Купата на България.

"Щом си марка №1 в България, не бива да допускаш да ставаш трета - това по отношение на класирането го казвам. Историята повелява, цял свят ни знае, че сме шампиони. Името ЦСКА всеки го знае. Само онези от 48-а не разбраха кое е истинското ЦСКА".

Стратега от Мировяне коментира представянето на нападателя Мауридес в дебюта му за "червените".

"Много е важно, че стартирахме първенството с победа. В първия кръг винаги трябва да сме горе на черешата или на крушата - както предпочитате. футболистите бяха напрегнати, но това е нормално след трудностите в Рига".

Пенев за рождения си ден.

"На 12 юли по паспорт, нищо, че съм роден на 10-ти. Ще търся разрешение от премиера, с когото се познаваме, по този повод да ми осигури един самолет и да ме прати да литна нанякъде. Отсега ми е ясно, че ще ми спукат тъпанчетата от поздрави, цяла седмица ще ми гърми главата. Та така – ако може малко да литна донякъде ще е хубаво".