По една или друга причина Левски може да се превърне в не­що като арбитър в битката за титлата. ЦСКА се нуждае от задължителен успех във вечно­то дерби, докато сините ще играят далеч по-освободено, тъй като не са натоварени с никакви очаквания. Място за сметки между двата отбора няма. Ясно е, че ще действат със зъби и нокти. Кой ще побе­ди, е въпрос не толкова на мо­ментно състояние и възмож­ности, колкото до нагласа, мо­тивация и спортен шанс, кой­то често е фактор в подобни мачове. Истината е, че Левски извади доста по-голям късмет в изминалите 3 дербита през този сезон.

ЦСКА трябва да хвърли всич­ко в двубоя като енергия и фут­болни достойнства. От друга страна, Левски в последните няколко мача показва различно лице и играе с настроение. На сините не им тежи дамоклеви­ят меч, че трябва да спечелят на всяка цена. Левски спокойно можеше да победи Лудогорец, но не му стигна малко шанс в края на мача. Армейците все пак са малко по-добрият отбор. Имат ня­каква физиономия и нелоши изпълнители, а в последните кръгове виждаме, че могат да се справят и без водещи фигури в състава. Много обнадеждава­що е включването на млади хо­ра като Антов и Турицов. От друга страна, под ръковод­ството на Люпко Петрович за­щитата се стабилизира значи­телно. Отборът се брани дос­та спокойно и колебанията по-рано през пролетта изглеждат загърбени.

Проблемът на ЦСКА е по фланговете, където липсата на постоянство на изпълните­лите е болезнена. Централни­ят нападател Coy също не е убедителен. Да, той добре ан­гажира защитата, но трудно излиза на голови позиции, тъй като добрите извеждащи по­давания към него са твърде малко. Реално факторът хикс за ЦСКА в дербито ще е Тиаго. Португалецът игра доста сил­но в последните си две участия - с Черно море и Берое. Ако за­пази формата си и за Левски, то от него ще дойдат повече­то опасности на ЦСКА. Като цяло халфовата линия на черве­ните може да изиграе реши­телната роля, защото има предимство пред тази на Левс­ки. Сега и Малинов се завръща в игра, което е допълнителен плюс. Той, както и португалци­те Пинто и Тиаго са добре адаптирани към ЦСКА, взели са участие в доста вечни дерби­та и това е предимство.

Сините пък ще влязат с ен­тусиазъм в двубоя заради липса­та на напрежение. Червените трябва да подчинят всичко на победата, дори и да се предс­тавят по-некачествено. Те ще подходят по-стратегически към двубоя. Левски играе разк-репостено и освободено и за­това изглежда добре в послед­ните кръгове. Това обаче едва ли ще има съществена роля в дербито. Всички обстоятел­ства в този мач се забравят. Хубавото е, че и двата гранда използват активно млади момчета, които излизат на терена и защитават мястото си. В Левски силно впечатление напоследък прави Станислав Иванов. Именно той и Паулиньо ще са решителните фи­гури за сините в дербито. Мла­дите захапят ли кокала, не би­ва да го пускат, а да продължа­ват да се развиват. Смущения­та на Левски са в защита, къде­то имаха доста кадрови проб­леми. В средата на терена представянето също не е впе­чатляващо. Има много какво да се желае от халфовете.

От развоя на дербито в из­вестна степен зависи и трень­орският въпрос в ЦСКА. Нищо чудно при победа и евентуално спечелване на титлата насто­ящият щаб да се запази. В Левски пък вече обявиха промяната. През лятото ще е интересно да се проследи каква ще е трансферната политика на двата отбора, а и какво ще бъ­де треньорското решение в ЦСКА. На база представянето в последните кръгове Лудогорец не заслужава да е шампион. Иг­рата им е крайно неубедител­на, липсва желание и настрое­ние. Духът им е паднал, а и вне­запно им се натрупаха пробле­ми с основни фигури. Всичко то­ва са добри предпоставки за ЦСКА да направи обрат, но ако си спечели двата мача до края на първенството. Вижда се, че пластовете в шампионата се разместват и този процес ве­роятно ще продължи и през следващия сезон.

Георги Василев-Гочето, „Тема Спорт”