Легендата Георги Димитров-Джеки винаги е казвал нещата право в очите. При него място за увъртания няма. Джеки се съгласи да отговори на въпросите на "Тема Спорт", свързани най-вече с ЦСКА.

Г-н Димитров, какво е мнението ви за представянето на ЦСКА в контролите и подготовката на тима?
- Нещата ми се струва, че са добре. ЦСКА срещна силни съперници в Австрия като Ференцварош и Шахтьор Донецк, които дават реална представа къде точно се намира отборът. Сега предстои и мач със Залцбург. Подготовката е много важна част от това, което ще предстои на ЦСКА през сезона, и нито един детайл не бива да се подценява. В конкретика относно играта не искам да изпадам. Има си треньорски щаб, който най-добре знае какво е нужно и какви анализи трябва да се направят. Аз мога да ви кажа нещо за играта в средата на август. Тогава пак можем да разговаряме и да бъдем по-конкретни. Сега е твърде рано. Каква работа е свършена по време на подготовката и какъв е потенциалът на отбора, ще стане ясно след като минат десетина официални мача. Дотогава няма смисъл да си говорим празни приказки...

Отговаря ли селекцията на целите на ЦСКА и какви са впечатленията ви от новите попълнения?
- Какво да ви кажа, ако коментираме селекцията на Реал Мадрид, на Ювентус - е едно, но такава на български отбор... Всеки знае какви чужденци идват у нас. Дано да помогнат и да свършат работа. Хубаво е, че вече не се губят по летищата, както преди (смее се), знаят къде идват. Несериозно е да оценяваме новите попълнения от 3-4 контроли. Истината ще проличи в официалните мачове.

Правилен ход ли бе оставянето на Добри Митов, с консултанти Л1опко Петрович и Димитър Пенев, начело на отбора?
- Такива триумвирати имаше преди 30 години. Меко казано, ми е несериозно отбор, който претендира да е номер едно в България, да има един треньор и двама съветници. Но няма значение кой точно е старши треньор - Люпко или Добри Митов, и кой помощник, резултатите ще покажат доколко този ход е правилен. Виждате как е в Левски. Там се знае - Петър Хубчев е начело на отбора и нещата са канализирани. В България всички треньори станаха деветки спатии... С такива и футболисти играем. Това е лошото. А всичко започва от там - от треньорите. футболистите трябва да имат респект. Всички трябва да говорят на един език. Комуникацията е много важна. У нас пак започна да навлиза сръбскоговорящата вълна, стана инвазия - в ЦСКА, в Ботев Пловдив, в Локо Пловдив...

Трябва ли ЦСКА да обръща сериозно внимание на резултатите в контролите?
- Има треньори, дето казват, че резултатите в контролите не били важни. Ама той затова е измислен резултатът, защото е най-важното нещо. Той е солта на играта, заради него има мачове. Това не е художествена гимнастика, да ти вдигнат оценката и си готов. Макар че и това в крайна сметка си е резултат, Ференцварош е сериозен отбор, а Шахтьор дори е супертим за нашите стандарти. Тези две контроли бяха най-важните за ЦСКА.

Какво очаквате от сблъсъка с Титоград за Лига Европа?
- И за трите ни отбора, които започват от първия квалификационен кръг - ЦСКА, Левски и Лудогорец, съперниците са притеснителни. Ще е много трудно. Унгарци, словаци, бившата югославска школа... с тях играем тежко. Видяхте преди година Левски записа ново откритие - Вадуц от Лихтенщайн. Така че лесно за нашите отбори няма. Лошото е, че не е само Левски. Всички започнаха да откриват нови дестинации. В България всичко се прави на пожар, със страх, с притеснение, без мисъл за утре.

Как бихте коментирали словесния скандал между Петър Жеков и Стойчо Младенов?
- И двамата са ми приятели и не искам да влизам в тази полемика. Да не сме на 15 години да се разправяме и да се сърдим за глупости... Аз си пожелавам в България да има такива скандали като при Роналдо и Меси, дето ги съдят за по 15 милиона евро данъци, а ние тук за нищо се джафкаме. Това са глупости. Това е тъжното.

В школата на ЦСКА има промени, назначен бе португалецът Пауло Кардозо за ръководител. Какво е мнението ви за процесите в червената ДЮШ?
- Този португалец е тук вече 5 месеца, дано за това време поне да е научил пет български града, защото трябва да ги обикаля, да гледа за таланти...

Сред най-актуалните теми около ЦСКА в последно време е тази за изграждането на нов стадион. Как гледате на този въпрос?
- Когато дойдох в ЦСКА преди 40 години, едно листо не можеше да падне на стадиона, всичко бе чисто и се поддържаше, а сега... Аз не съм строител, за да се занимавам с това, но идеята е, че 40 години почти нищо не се е променило. Да, има остра нужда от нов стадион. Хората вече пътуват свободно навън, гледат чужди мачове и виждат какви са стадионите. Как да дойдат да гледат нашите мачове, като навън е по-хубаво. Там има условия. Действия трябват, а не приказки.

Как смятате, че ще се развие битката за титлата в Първа лига през следващия сезон? Лудогорец прави милионна селекция. Доколко това може да е гаранция за успех?
- Никаква гаранция не е. Това, че правят милионна селекция в Лудогорец, не е определящо. Парите не играят на терена. Но аз искам да обърна внимание на нещо друго. Не може клубове, които се спонсорират от държавата, да правят селекции от чужденци. Берое трябва да развива българските играчи, да произвежда... Държавата за това ли им плаща? Иначе, що се отнася до битката за титлата, ще кажа само едно - дано през тази година ЦСКА да се възползва от шансовете си. Много важно е да излезе с положителен баланс от мачовете с Лудогорец. Не може да искаш да ставаш шампион, а години наред да не успяваш да победиш основния си конкурент на "Армията".