Бившият футболист и треньор на Левски  Емил Велев-Кокала говори npeg "Тема Спорт" за моментната разлика между сините и Лудогорец. Той похвали юношите на тима и заяви, че в момента тимът от "Герена" няма футболист, който да гради играта в средата на терена. В типичния си стил Емил Велев разкри какво трябва да се направи, за да успее отново Левски да триумфира с титлата след десетгодишна пауза.

Г-н Велев, колко голяма е разликата между Левски и Лу­догорец в момента? В точ­ков актив е четири, но в игрови план каква е?
- Разликата не е огромна, но ако сините не бяха толкова страхливи, че да не искат да спечелят в Разград, можеха да стигнат и до победата. В кра­ен случай и до равенството. В последните няколко години е явно, че Левски има прекалено голям респект към Лудогорец. Това логично влияе на играта на сините.

Дори Петър Хубчев каза, че Левски е излязъл с голям рес­пект и притеснение към Лу­догорец....
- А, и той ли го е констати­рал? Браво.

Какво ви прави впечатле­ние в играта на Левски от на­чалото на сезона? Има ли ня­кой, който да прави отлики­те с играта си?
- Не мога да кажа, че забеляз­вам нещо по-специално в игра­та на сините. Виждам малко хаотични действия на момен­ти, но не съм в клуба и не знам какво се тренира и изисква от футболистите за дадения дву­бой.

От началото на сезона Станислав Иванов спечели титулярната си позиция и привлече вниманието към се­бе си. В момента той ли е светлият лъч на "Герена"?
-Да, момчето има качества, наложи се в първия състав и съ­всем заслужено играе като ти­туляр. Така трябва да бъде с всички юноши на Левски, кои­то попадат в мъжкия отбор. Нужно е да имат повече агре­сия и желание за игра. Мога да кажа, че и Мартин Д. Петков се доближава до първия съ­став, а защо не и до титуляр­на позиция. Това е бъдещето, а другият вариант е отново да се купуват чужденци. А вижда­ме, че те не са на такова ниво, на каквото трябва да бъдат.

Споменахте чужденците, какво е мнението ви за напа­дателя Найджъл Роберта, който в момента води ата­ката на Левски?
- Не мога все още да му опре­деля качествата. За момента не е нещо особено, но трябва да отбележим, че е млад фут­болист - само на 21 години е. Има време за неговото разви­тие.

Може би му е нужно повече време за адаптация?
- За адаптация, може би не. Ако си добър футболист няма да ти трябва време да се адап­тираш. Имаш ли качествата, няма да има проблем с това. За да вземеш чужденец, той трябва да е поне с две класи над българските футболисти, а това нещо не го виждам. Спомням си, че когато играех в чужбина, бях с две-три класи над местните играчи и от са­мото начало съм го показвал това. По този начин може да се помогне за израстването на тези футболисти, както беше в Левски, когато на "Герена" дойдоха Седрик Бардон, Дарко Тасевски и още други, които минаха през стадион "Георги Аспарухов" и оставиха следа.

Добра новина за Левски и Петър Хубчев ли е, че след дълго отсъствие Холмар Ейолфсон се завърна в центъра на защитата?
- За мен Холмар е добър фут­болист, стабилен в изявите си защитник. Смятам, че може да играе още по-добре с времето. Нужно е отново да влезе в поз­натата си форма.

Говори се, че сините имат необходимост да се подсилят именно в отбраната, и то на фланговете. Къде виждате вие нужда от нови попълне­ния?
- Живко Миланов е добър и опитен футболист и за мен е нужен на Левски. Четох, че се доближават до привличането и на Кристиян Димитров от Ботев Пловдив, и за мен той ще бъде много добро попълне­ние. Такива футболисти тряб­ва да се търсят - доказали се в България. Така беше преди, ко­гато в Левски и ЦСКА се прив­личаха най-добрите футболи­сти от провинцията. Не е тайна за никой, че те бяха много добри  и качествени играчи.

В средата на терена Лев­ски разполага с Фелипе Нашименто и Франко Мазурек. Кой според вас трябва да гради играта на сините?
- За момента според мен Левски не притежава футбо­листи, които да изграждат играта на отбора. Към двама­та може да прибавим и Кали Тиам. Според мен Мартин Райнов също има още място за развитие, но за момента не показва нужните качества. Но Левски няма в момента такъв футболист, нито арженти­нецът, нито португалецът умеят да връзват играта. За мен Мазурек не е попадение в селекцията.

На какво мнение сте за пра­вилото за вратарите извън ЕС, което ще влезе в сила от следващия сезон?
- Може би ще е по-добре за българските вратари, които трябва да пазят за отборите си в първенството. Мисля, че това решение е правилно, за­щото виждаме, че се взимат всякакви туземци с паспорти извън ЕС, които не са на някак­во високо ниво. Дори врата­рят на Левски (б.а. - Милан Миятович) с какво е по-добър от Николай Михайлов, който си е българин? Но не е само Ни­ки, а и други българи, които трябва да пазят, но не го пра­вят по различни причини.

В събота Левски домакин­ства на новака Арда Кърджа­ли. Какво очаквате от този двубой?
- Мачът е толкова ясен, че няма какво да очакваме. Спо­ред мен Левски ще бие с разли­ка съперника си.

В турнира за Купата на България сините се изправят срещу Черно море, отбор, от който отпаднаха на същото стъпало преди една година. Предимство ли е, че мачът ще се играе този път в Со­фия?
- Все пак двубоят, както ка­захте, е на "Герена" и за мен Левски няма да има проблеми да продължи напред в турни­ра. С моментното състояние на Черно море сините ще се класират за следващата фаза без проблем.

Няма как да не ви попита­ме, след като сте човекът, донесъл последната титла на Левски, но "сушата" продъл­жава вече десет години. Кога отново сините ще спечелят златните медали от първен­ството и какво трябва да се направи, за да се случи това?
- Явно трябва да ме върнат на "Герена", за да може Левски отново да спечели титлата. Няма друг изход.