Маркос Еванджелиста де Мораис, или просто Кафу, е може би най-добрият десен бек в историята на футбола и единственият, който е играл на три поредни финала на световно първенство.

Той спечели два от тях (1994-а и 2002-а) и загуби от Франция през 1998-а. Дори Пеле не направи подобен подвиг, въпреки че триумфира на три мондиала (1958, 1962 и 1970).

Срещаме се с Кафу в Доха, тъй като той е главен посланик на Световното в Катар през 2022-ра.

Наскоро Неймар каза, че ще се пенсионира на тридесет години. Вярвате ли му?
– Ако се случи, това ще бъде негово решение и трябва да бъде уважено. Ако след Световното първенство в Катар смята, че трябва да се пенсионира, Бразилия ще загуби една голяма фигура. Ще бъде жалко, защото той е все още млад и е фактор в световния футбол. Мисля, че има още много хляб в него.

Да поговорим малко за вашата позиция – десния бек. Днес някои крайни защитници оказват голямо влияние в атака. Харесва ли ви тази еволюция?
– Много ми харесва да виждам как бековете напредват, дори и без топка. Преди време нямаше крайни защитници, които стигаха до аутлинията. А сега има, при това много качествени, които доставят добри центрирания на правилното място. Това е доста изморителна позиция, но много ефектна и все по-важна.

Кой според вас е най-добрият десен бек в света днес?
– Много харесвам Ашраф Хакими от ПСЖ и Дани Карвахал от Реал Мадрид.

Защо харесвате толкова Карвахал?
– Защото има индивидуалност. Той винаги е в челните редици на всяка атака, но освен това защитава много добре. Винаги се представя на ниво, въпреки честите му контузии. О, да не забравя и Александър-Арнолд от Ливърпул, който също е брилянтен.

Кой е вашият фаворит за спечелване на Шампионска лига?
– ПСЖ. Във всички линии те имат решаващи играчи. А представете си какво ще бъде, когато се възстанови и Серхио Рамос.

Хуан КАСТРО, Мarca