Докато футболните фенове очакват неделния старт (б.р. – утре) за Купата на африканските нации в Камерун, повечето погледи са насочени към един от ключовите играчи на турнира и един от най-големите таланти на африканския футбол. Става въпрос за вратаря на Сенегал и Челси Едуар Менди. France 24 разглежда необикновената му кариера.

Вълнуващите спортни истории от типа на тази за Роки Балбоа нямат нищо за Едуар Менди. Преди седем години изглеждаше, че кариерата му завършва неуспешно на 23-годишна възраст – не съвсем младежка в света на футбола, където таланти като Уейн Рууни стават титани на играта на 16.

Трите години на Менди във френския анонимен Шербур не бяха довели до нищо и той беше освободен в края на договора си през 2014 г. Агентът му спря да отговаря на съобщенията му, никой клуб не го взе. След година като свободен агент Менди почти прие предложението на приятел да работи в магазин за дрехи.

Но предложението на друг приятел се оказа съвсем различна перспектива. Бивш съотборник от Шербур беше приятел с треньора на вратарите на Марсилия Доминик Бернатович, който търсеше резервен вратар. Специалистът веднага разбра какъв диамант е попаднал в ръцете му. „Още от първата тренировка разбрах, че притежава страхотна класа“, заяви Бернатович пред The ​​Guardian.

Доминик свърза Менди с агент, който може да го уреди в клуб от Лига 2 и да му осигури редовни изяви. Едуар се присъедини към Реймс в началото на сезон 2016/17 г. Късметът се намеси за Менди още веднъж, тъй като стабилният вратар на Реймс Йоан Карасо беше изгонен пет минути в първия мач за сезона, което позволи на сенегалеца да излезе на сцената и да покаже възможностите си.

Разцъфтяващ талант

През следващия сезон Менди не само се утвърди като титулярен вратар на Реймс, а изигра решаваща роля за спечелване на първото място в крайното класиране на Лига 2. След това африканецът се утвърди като един от най-добрите вратари във Франция, когато тимът завърши на 8-о място в Лига 1 за сезон 2018/19 г. Непрекъснато подобряващите се умения при отразяването на удари, майсторството му във въздушните двубои и авторитетните намеси бяха от решаващо значение в прогреса на Реймс в първенството. Менди записа 14 сухи мрежи, което бе третият най-добър резултат през сезона.

След като помогна на Реймс да измине пътя от новак до утвърждаване в средната класа на френския елит, Едуар направи следващата крачка в кариерата си, присъединявайки се към Рен в началото на 2019/20 г. Бретонският клуб беше утвърден член в Лига 1, но също така участник в евротурнирите, макар никога да не бе играл в Шампионската лига.

Менди показа колко много се е подобрил в дебюта си срещу Страсбург. Скоро след като се възстанови от счупен пръст, той спаси дузпа, за да запази успеха с 2:0 на Рен. Менди илюстрира тази комбинация от непоколебима упоритост и съвършено умение за предотвратяване на голове през сезон, помрачаван от COVID-19, докато Рен се изкачи до 3-ото място, печелейки първото си участие в най-престижната европейска клубна надпревара.

Поглеждайки назад през удивителната кариера на Менди, може би най-изненадващото е, че нито един футболен колос не го забеляза и не го грабна по-рано. Но моментът най-накрая дойде през лятото на 2020 г. Нетърпелив от нестабилната си форма под ръководството на клубната легенда Франк Лампард, Челси се нуждаеше от вратар от световна класа, за да замести непостоянния Кепа Арисабалага.

Бившият съотборник на Лампард Петр Чех, който в момента работи като технически съветник и съветник по представяне на лондончани, погледна стария си клуб Рен и видя там някой, който може да извърви неговия път. По препоръка на чеха Челси подписа с Менди срещу 22 милиона паунда.

От силен към по-силен

Клуб от топниво като Челси осигури точно нивото, от което Менди се нуждаеше, за да развие дарбите си до още по-големи висоти. В началните си мачове на „Стамфорд Бридж“ вратарят показа недвусмислено, че мястото му е под ярките светлини на Висшата лига. Едуар записа пет поредни сухи мрежи, като се започне от дебюта му в първенството срещу Кристъл Палас (4:0) и завърши с успеха на сините с 3:0 над Рен в Шампионската лига.

През сезон 2020/21 Менди продължи да прогресира. Вратарят доразви авторитетното си присъствие в командването на защитата и въздушно майсторство, демонстрирано с върховна увереност в излизанията си, за да пресича центрирания. Но именно уменията на Менди при предотвратяването на сигурни голове затвърди репутацията му на един от най-добрите съвременни вратари.

Демонстрира ги при уникалното спасяване на дузпа, изпълнена от Серхио Агуеро (Манчестър С) през миналия май, да не говорим за любимото му спасяване за сезона, когато скочи от земята, за да парира смъртоносен нисък удар на Карим Бензема (Реал М) в полуфинала на Шампионската лига същия месец.

За да короняса всичко това, Менди изигра главна роля във финалния триумф на Челси с 1:0 срещу гражданите, за да покорят сините за втори път европейския клубен връх след 2012 г. Този сезон в Шампионската лига му спечели две места в книгите с рекорди. Менди стана първият африкански вратар, който вдигна най-престижния трофей на клубния футбол. В същото време през кампанията записа 9 сухи мрежи, което е изравнено върхово постижение на Сантяго Канисарес (Валенсия, 2000/01 г.) и Кейлор Навас (Реал М, 2015/16 г.).

Величествените изяви на Менди в Челси карат неговите почитатели, особено тези на Сенегал, да го виждат, като главно действащо лице на Купата на африканските нации. Лъвовете от Теранга разполагат със стълбове като Калиду Кулибали в защитата, Идриса Гей в средата на терена и Садио Мане в атаката, а с Едуар вече и гърбът им е солидно подсигурен.

Изборът на сърцето

Но когато талантите на Менди започнаха да разцъфтяват в средата на 2010-те, не беше ясно за кой национален отбор ще играе. 29-годишният футболист е роден във Франция, като баща му е от Гвинея-Бисау и майка му от Сенегал, което му дава възможност за троен избор. От Гвинея-Бисау го повикаха за няколко приятелски мача през 2016 г. и той се съгласи да играе в знак на почит към неговия тогава неизлечимо болен баща.

Родините на родителите му искаха той да играе за тях за Купата на африканските нации през 2017 г. Менди тогава избра Сенегал, казвайки пред журналистите, че винаги е искал да играе за родната страна на майка си.

Страната има всички основания да бъде благодарна за решението на Менди. Особено защото силният дефанс е сред основните фактори, които превръщат Лъвовете от Теранга във фаворити за трофея. Защото освен с Кулибали в отбраната блести и левият бек на ПСЖ Абду Диало. А с талисмана в лицето на крилото на Ливърпул Сане Сенегал ще има страховито присъствие в Камерун. Тимът загуби последния финал срещу Алжир (0:1) през 2019-а, както и този през 2002-а срещу Неукротимите лъвове (2:3 след дузпи) и сега надеждите са при третия опит титлата да не се изплъзне.

Докато феновете по света гледат как Менди заема мястото си под рамката на вратата, те трябва да са благодарни, че в крайна сметка Едуар избра красивата игра и не се отказа от мечтата си, след като скромният Шербур го бе отписал…

Том УИЛДЪН, France24