Стойчо Стоев е два пъти шампион с Лудогорец (2014, 2019), има още една Купа и Суперкупа на България с отбора. С Лудогорец записа 1/8-финал в Лига Европа, след като на 1/16-финалите елиминира Лацио.

Бил е треньор още на Левски, Арда, Монтана, Миньор, Локомотив София и Спортист Своге. Ето какво каза Стойчо Стоев пред Букмейкър Рейтинги:

-Господин Стоев, да започнем с Левски, който спечели Купата и сякаш се намира в най-добрите си дни от години насам?
–Очевадно е това, което се случва на Герена в момента. Левски се намира в еуфорична среда и се развива успешно. Отборът играе не лошо, спечели Купата, публиката е на стадиона. Въобще – има всички предпоставки за успешно развитие по-нататък.

-Да откроим един от акцентите – отборът върна публиката на трибуните.
-Това е едно от най-важните неща, които се случиха за клуба. Без значение поради каква причина – нещата са комплексни. Дали заради конкретни хора, добрата игра на отбора, резултатите, правилното развитие на клуба и т.н. Плюс това и спечелването на купата даде допълнителен импулс и радост за публиката. Левски постепенно изгради отбор, сполучи с попълненията, добавяме и добрата работа на Мъри Стоилов и нещата са на лице.

-Толкова ли е трудно в България един треньор да похвали или оцени работата на свой колега, както вие направихте току що?
-Истината е, че до голяма степен всичко, което се случва в момента в Левски е благодарение на Станимир Стоилов. А на вашия въпрос – да, в България е трудно, много трудно нещо или някой да бъде оценен. Не говоря само във футбола, а във всички останали спортове и дори други сфери на ежедневието ни. Имам чувството, че генно ни е заложено да не признаваме успехите на някого.

-Изминаха едва няколко дни от финала за Купата. Очаквахте ли подобна игра на ЦСКА?
-Едва ли някой е очаквал такова поведение на ЦСКА. Каква е причината – те ще си анализират, но не се получи това, което се очакваше от всички хора – да има равностоен финал. По принцип цяла пролет ЦСКА показваше колебливи игри и резултати, но в един финал, в който залогът е много голям – на пълен стадион, идеална атмосфера, да изглеждаш по този начин… за мен е неоправдано.

-Ако в Левски публиката се завръщаше с всеки изминал мач все повече и повече на трибуните през пролетта, в ЦСКА беше точно обратното…
-Да, трудно се печели доверие и много бързо и лесно се губи. Факт е, че през пролетта феновете на ЦСКА постепенно сякаш намаляваха, за да дойде и загубеният финал, който явно им дойде в повече. За мен, когато обичаш отбора си, винаги трябва да си на стадиона и да го подкрепяш. Защото в трудни моменти всички имат нужда от подкрепа. Знам, че е трудно разбираемо, но не може да си на трибуните само когато побеждаваш. Моето мнение е и че феновете на ЦСКА очакваха няколко години поред любимият им отбор най-после да детронира Лудогорец. Може би и това чакане вече им натежа.

-Споменахте Лудогорец. Толкова ли е огромна разликата между клуба от Разград и останалите, за да имаме разлика от 21 точки на върха?
-След като толкова точки е преднината на Лудогорец, значи разликата е факт. Интересно ми е обаче как се получи този колапс, който изживяха в ЦСКА през пролетта. Буквално цяла пролет не съумяха да убедят хората, че са готови да детронират Лудогорец.

-Вие най-добре знаете как се работи в Лудогорец. Толкова добре смазана машина ли е, за да не се повлияе от кратки грешни стъпки през сезона и в крайна сметка да стане безапелационно шампион?
-Наистина определението е добре изградена машина. Там каквито и точкови разлики да има – малко или много, продължават да мислят в една насока. Как отборът да се развива, как да стане шампион и как след това да играе в евротурнирите. Най-лошото според мен обаче е, че Лудогорец все още няма сериозна конкуренция, която да го притесни. Което е лошо и за самия Лудогорец, защото е хубаво да имаш силни противници, да играеш сериозни мачове. Това те подготвя след това за Европа, където противниците стават все по-силни.

-Когато говорим за детрониране на Лудогорец, възможно ли е Левски да бъде този отбор, след като толкова години ЦСКА беше близо, но явно не съвсем?
-Твърде рано е и ще говорим съвсем хипотетично. Първо предстои летен трансферен прозорец – нормално е да се засили всеки отбор. Много е важно да имаш добра резервна скамейка, за да имаш ротация през годината. Защото играеш мачове за първенство, купа и Европа поне в първите месеци на новия сезон. В тази година трябва да поддържаш постоянно ниво и вероятността да спечелиш това, което искаш, е голяма. Само при постоянство, но за да го поддържаш, трябва да имаш равностоен състав. С 13-14 футболисти може да избуташ пет-шест мача или осем, но не и цял сезон.

-Говорейки за Левски, все по-актуална става темата с нов модел на управление, а именно съсредоточено в ръцете на привържениците. Възможно ли е подобно нещо?
-Това наистина ще е нещо ново за българския футбол. Да видим дали ще се получи. Такова нещо би било възможно, когато имаш голяма фенска маса, с каквато разполагат Левски и ЦСКА. На мен ще ми бъде интересно, тъй като в България, а и почти навсякъде в Европа клубовете имат сосбственик и други спонсори. Това с феновете ми е много интересно как би се развило като идея.

-Смятахте ли, че повече от една година привърженици могат да държат един клуб над опасното състояние?
-Феновете на Левски не спряха по никакъв начин. Ако всички финанси, които изкарват от клуба като публично достояние, са факт – категорично Левски все още съществува благодарение на феновете си. Това, което направиха те, беше и продължава да е нещо уникално. С течение на времето се присъединиха и спонсори, но основните средства дойдоха от хората.

-Вашият роден Локомотив София премина през първи труден сезон след завръщането си отново в елита. Вашият коментар за годината?
-В началото тръгнаха с по-високи амбиции да са между 7-10 място, но в един момент се видя, че изпитват трудности за такова класиране. За мен е малко неприемливо Локомотив да се бори да не изпадне. На мен никога не ми се е случвало подобно нещо – борили сме се да бъдем след лидерите, а не обратно – в дъното на класирането. Да, вероятно оправданието, че за първа година са в елита след няколко сезона в долните дивизии, но съм сигурен, че на втората година феновете ще искат да гледат отбор с по-различно лице. Отбор, който се противопоставя на най-сериозните отбори и не се притеснява, от когото и да било.

-Току що бе представен и новият треньор – Станислав Генчев. Ще се справи ли през новия сезон?
-Само времето ще покаже. Според мен Локомотив трябва да има по-високи цели. Казваме, че те се постигат с по-сериозни пари и селекция – съгласен съм, но според мен основната цел е Локомотив да изгради боеспособен отбор, да бъде конкурентноспособен на останалите.

-За финал ви питам директно, наистина ли сте отказал на Локомотив София да станете треньор?
-Искам да съм пределно ясен, тъй като ги чувам тези слухове, които въобще не отговарят на истината. Носят се слухове, че е имало разговори с мен и аз съм отказал. Това въобще не е така. Всъщност, истината е, че да – преди 2 месеца имах разговор с Иван Василев, в който нямаше никаква конкретика. По-скоро на мен ми се стори, че разговорът беше малко проформа… Няма как да откажа нещо или на някого, когато не съм получил покана.

-Тоест, не сте получавал оферта да поемете Локомотив?
-Не, категорично! Знаете, че казвам истината. Израснал съм в този клуб -от 10-годишен съм в него, минал съм през детско-юношеската школа, а след това смятам, че не съм бил случайно преминаващ в първия отбор. От треньорите локомотивци, колкото и нескромно да звучи, имам най-много успехи. Но разговорът с мен не беше с конкретна цел, а ако някой пита защо не съм начело на отбора, да се каже, че съм отказал, в което няма нищо вярно.